۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۰۸
کد خبر: 82068287
T T
۰ نفر

رئيس جمهوري افغانستان به صداي اعتراض شهروندان پاسخ داد

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۰۸
کد خبر: 82068287
رئيس جمهوري افغانستان به صداي اعتراض شهروندان پاسخ داد

كابل - ايرنا - رئيس جمهوري افغانستان پس از برگزاري گردهمايي بزرگ «جنبش روشنايي» و هشدار شهروندان به برپايي تظاهرات ميليوني در كابل اعلام كرد كه يك كميسيون ملي را براي بررسي مسير انتقال برق تركمنستان به افغانستان تعيين خواهد كرد.

به گزارش ايرنا، «محمد اشرف غني» روز سه شنبه با انتشار بيانيه اي اعلام كرد: خوشحالم كه مردم در متن اين حوادث شور و علاقه خود را به پرداختن به مسايل مهم ملي بويژه توسعه اقتصادي و زيربنايي كشور حفظ كرده‌اند. بحث هاي سازنده و آزاد و فعاليت هاي مدني در قالب قانون، پايه‌هاي دمكراسي نوپاي افغانستان را استوارتر مي سازد.
هزاران تن از شهروندان افغان روز دوشنبه با برپايي يك گردهمايي به دولت هشدار دادند ؛ درصورت تن ندادن به خواست و اراده مردم براي تغيير مسير خط انتقال برق وارداتي تركمنستان به افغانستان از استان باميان، دست از اعتراض هاي مدني برنخواهند داشت و اعلام كردند كه تظاهرات ميليوني را براي روز دوشنبه هفته آينده در سراسر پايتخت افغانستان سامان داده اند.
اشرف غني در بيانيه خود با اشاره به اينكه در جريان جزئيات طرح انتقال برق وارداتي از آسياي ميانه به افغانستان قرار دارد ؛ اعلام كرد: مشاركت مردم و اقشار مختلف جامعه در موضوعات توسعه را يك تحول مثبت و اميدواركننده مي داند.
جنبش روشنايي افغانستان اعلام كرده است كه اجراي طرح انتقال برق 'توتاپ' نيازي به كميسيون جديد براي بررسي مسير انتقال اين خط ندارد و پيشتر شركت هاي معتبر بين المللي، مسير باميان را به دولت پيشنهاد كرده است.
طرح مطالعات مسير انتقال برق تركمنستان به افغانستان در زمان «حامد كرزي» رئيس جمهوري پيشين افغانستان آغاز شد و شركت آلماني «فيشنر» كه طرح ريزي تامين برق 20 سال آينده افغانستان را به عهده دارد، از ميان دو مسير باميان و سالنگ، مسير باميان را پيشنهاد كرده است، اما مسئولان شركت توزيع برق مي گويند كه مسير سالنگ داراي صرفه اقتصادي است.
«توتاپ» ابتداي نام كشورهاي تركمنستان، ازبكستان، تاجيكستان، افغانستان و پاكستان به زبان انگليسي و مخفف طرح انتقال برق 500 مگاواتي تركمنستان به پاكستان از مسير كشورهاي ازبكستان، تاجيكستان و افغانستان بوده است كه با حذف پاكستان از اين طرح ، برق تركمنستان به افغانستان انتقال خواهد يافت، اما همچنان به اين طرح، توتاپ گفته مي شود.
انتقال برق تركمنستان به پاكستان با اجراي طرح ديگري به نام «كاسا 1000» از همين مسير صورت خواهد گرفت.
افغانستان در زمان حاضر تنها 30 درصد از برق مصرفي خود را در داخل تامين و حدود 70 درصد از برق مصرفي موردنياز خود را از كشورهاي همسايه وارد مي كند. با اين حال در ساعاتي از شبانه روز با قطع برق مواجه است.
رئيس جمهوري افغانستان تاكيد كرده است كه به توسعه متوازن باور دارد و يك كميسيون ملي متشكل از نمايندگان مردم ؛ فعالان سياسي و مدني و كارشناسان فني تمامي اسناد و اقدام هاي مرتبط با اين طرح ملي را بررسي كنند و تحقيقات خود را كه دربرگيرنده ابعاد و تاثيرات اقتصادي و اجتماعي باشد، به دولت ارايه كرده تا در اين زمينه تصميم گيري نهائي صورت گيرد.
جنبش روشنايي هفته گذشته پس از آن اعتراض هاي خود را در كابل و ديگر استان هاي افغانستان آغاز كرد كه وزارت انرژي و آب افغانستان اعلام كرد كه خط برق وارداتي 500 مگاواتي تركمنستان از مسير سالنگ در استان «پروان» به افغانستان انتقال خواهد يافت.
پيشتر شركت آلماني «فيشنر» از بين دو مسير سالنگ و استان باميان، مسير باميان را به دولت پيشنهاد كرده بود، اما شركت توزيع برق افغانستان «برشنا» مي گويد كه مسير باميان از نظر اقتصادي مقرون به صرفه نيست.
آساق*291*1610 **1488 **1392