حسين ملكي روز سه شنبه در نشست مشترك« جوانا ناتان» (Joanna Nathan)رئيس
دفتر كمك رساني سازمان ملل متحد به افغانستان (يوناما) در ايران با تعدادي از صادر كنندگان و تجار خراسان جنوبي در منطقه ويژه اقتصادي بيرجند افزود: با وجود فراز و فرودهاي مسايل سياسي، ارتباط مردم دو كشور تغييري نداشته است.
وي با بيان اينكه در فرهنگ اسلامي بر ارتباط دو همسايه تاكيد شده است، اظهار اميد اري كرد كه شاهد همكاري هاي اقتصادي و خدمات رساني آموزشي بيشتر به اين كشور باشيم.
وي گفت : تاكنون فعاليت هاي خوبي در افزايش سطح روابط ميان دو كشور انجام شده است در اين ارتباط منطقه ويژه اقتصادي خارج از قلمرو گمركي قرار دارد، مكان مناسبي براي سرمايه گذاران افغان و خارجي است .
معاون اقتصادي و سرمايه گذاري منطقه ويژه اقتصادي بيرجند يادآور شد: قانون معافيت مالياتي و خارج از شمول قانون كار ايران از مزاياي اصلي منطقه ياد شده براي آن كشور است.
وي ادامه داد: با توجه به استقرار گمرك در منطقه ويژه اقتصادي بيرجند و نيز در مرز ماهيرود، افغانها به راحتي كارهاي بازرگاني خود را در خراسان جنوبي انجام مي دهند.
وي با اظهار اينكه به اعتقادش يك همسايه مرفه براي افغانستان خيلي موثر است، به امكانات خوبي كه در مرز ماهيرود با ايجاد بازارچه مرزي، پايانه بار و مسافر و منطقه ويژه اقتصادي فراهم شد، اشاره كرد.
وي خواهان معرفي منطقه ويژه اقتصادي بيرجند در راديو امروز افغانستان كه با همكاري يوناما اداره مي شود براي سرمايه گذاري مشترك با اين كشور شد.
ملكي بر تسريع شروع فعاليت كنسولگري ايران و افغانستان در شهرهاي فراه و بيرجند تاكيد كرد و گفت: آموزش؛ پايه توسعه افغانستان است در اين ارتباط افرادي كه صاحب علم و تخصص هستند، شناسايي شدند آنها مي توانند به افغانها در اين عرصه كمك كنند .
به گفته وي استفاده از مشاوران ايراني براي افغانستان به دليل مشتركات زباني يك ضرورت است ، آنها بهتر مي توانند مطالب را تفهيم كنند.
همچنين محمد رضا فخر ، رئيس سازمان بازارچه هاي مرزي خراسان جنوبي گفت: 465كيلومتر از 920كيلومتر مرز مشترك ايران و افغانستان، در محدوده اين استان قرار دارد .
وي با اشاره به امكان افزايش ظرفيت توسعه روابط اقتصادي با افغانستان به وجود چهار بازارچه مرزي گلورده درميان، ماهيرود سربيشه، دو كوهانه نهبندان و يزدان زيركوه اشاره كرد و افزود: اين چهار بازارچه در مجاورت با استانهاي فراه و هرات افغانستان قرار دارند.
وي اضافه كرد: بازارچه ماهيرود در سال 1388تاسيس شد در حال حاضر روزانه 500دستگاه كاميون ايراني و افغانستاني در حال مبادله كالا هستند و از حدود سه هزار نفر افراد مشغول به كار در اين منطقه، دو سوم آنها افغان و بقيه ايراني هستند.
وي تاريخچه تاسيس سه بازارچه ديگر را سال 1372ذكر كرد و گفت: ماهيرود بهترين منطقه براي مبادله كالا در مرز ست.
وي بيان كرد: براي خدمات رساني به افغانها ايجاد درمانگاه و فروشگاه مرزي در دستور كار قرار دارد .
به باور فخر ،بازارچه هاي مرزي نقش مهمي در ايجاد اشتغال و تامين نيازهاي مرز نشينان دو كشور دارد و بازارچه مرزي فضاي محصور در نقطه صفر مرزي است.
وي گفت: بازارچه مي تواند مشترك باشد و در حال حاضر بازارچه ماهيرود در خاك ايران قرار دارد، تجار افغان و خودروهاي آنها بدون تشريفات گمركي پس از ورود به بازارچه نسبت به خريد كالا اقدام مي كنند.
وي بيان كرد: سه بازارچه تا اواخر سال 93 فعال بود كه در حال حاضر مبادلات مرزي متوقف شده است انتظار مي رود در دوران پسا تحريم با توجه به قول مساعد طرف افغان، فعال شوند.
رئيس سازمان بازارچه هاي مرزي استان حجم مبادلان خراسان جنوبي با افغانستان را 188 ميليون دلار كالاي غيرنفتي در سال 94 از بازارچه هاي مرزي به افغانستان ذكر كرد.
همچنين عليرضا خامه زر، عضو اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي بيرجند گفت: افغانها سالها به عنوان مهمان در ايران حضور داشتند، به دليل اشتراكات زباني به راحتي قادر به ارتباط با ايرانيان ، برخورداري از امكانات آموزشي و بهداشتي هستند.
وي به نقش موثر و سازنده ايران در سازندگي افغانستان اشاره كرد و يادآور شد: اين كشور با 30 ميليون نفرجمعيت 90درصد كالاهاي مورد نياز خود را از خارج وارد مي كند و سهم ايران در بازار آن كشور 20درصد است.
وي با اشاره به مرزي بودن خراسان جنوبي به امنيت پايدار در استان اشاره كرد و افزود: بيرجند شهر دانشگاهي است مي تواند خدمات آموزشي و بهداشتي در اختيار افغانها قرار دهد و با آموزش هاي كشاورزي و ترويجي در كشت جايگزين خشخاش به آنها كمك كند.
وي به ارائه آموزش هاي فني و حرفه به افغانها اشاره كرد و گفت: با توجه به ظرفيت هاي استان براي حمل و نقل، تجارت، ترانزيت ، واردات و صادرات كالا اين آمادگي براي كمك به افغانستان وجود دارد.
به گفته اين فعال اقتصادي واحدهاي بسته بندي و صنعتي ايران آمادگي همكاري براي بسته بندي محصول كشاورزي و مواد معدني با اين كشور همسايه را دارند و آمادگي براي آموزش گمرگي به نيروهاي آن كشور نيز فراهم است.
خامه زر يادآور شد: آنها به دليل كمبود نيروهاي گمركي فعاليت ها را در سه بازارچه متوقف كردند، خراسان جنوبي با توجه به نيروي انساني كارآمد مي تواند در بخش آموزش به آنها كمك كند.
به باور اين عضو اتاق بازرگاني بيرجند، افغان ها در حال حاضر قادر به صدور مجوز محصول دامي نيستند در صورت رفع مشكل قرنطينه بازار ايران به روي آنها باز است چون آنها عضو تعدادي از كنوانسيون هاي بين المللي نيستد از اين رو موزانه تجاري ميان دو كشور به نفع ايران است.
وي پيشنهاد كرد : يوناما افغانها را تشويق كنند، عضو كنوانسيون هاي بين المللي شوند تا ارتباط شان با جهان تجارت بيشتر شود.
همچنين عليرضا رفيعي پور، مديركل دامپزشكي خراسان جنوبي به تهيه طرحي براي بهداشت دام و طيور اشاره كرد و گفت: اين طرح چهار مرحله اي شامل صادرات خدمات فني، صادرات دارو، صادرات خدمات تخصصي و آزمايشگاهي و برنامه هاي آموزشي و ترويجي است.
همچنين رئيس دفتر هيات كمك رساني سازمان ملل متحد به افغانستان(يوناما) در ايران گفت: فعاليت هاي اين دفتر متمركز بر امور سياسي و بر اساس نظر شوراي امنيت سازمان ملل متحد در آن كشور است.
خانم ناتان افزود: تلاش مي كنيم هدف ها در جهت اسقرار امنيت، توسعه همكاري هاي منطقه اي- اقتصادي در آن كشور باشد.
وي اضافه كرد: پيشنهادها و ديدگاه هاي طرح شده در اين نشست را به بخش هاي مختلف سازمان ملل متحد و نيز مزاياي كار ايرانيان با افغانستان را طرح خواهد كرد.
وي همچنين از طرح ديدگاه هاي مربوط به ارايه خدمات دامپزشكي ايران به افغانستان استقبال كرد و قول داد كه موضوع راه اندازي مجدد بازارچه هاي مرزي را با دولت آن كشور طرح كند.
هم اكنون سه بازارچه از چهار بازارچه مرزي ايران با افغانستان از سال 1393غيرفعال است و تنها بازارچه مرزي ماهيرود شهرستان سربيشه فعال است.
دولت افغانستان آنچه را كمبود نيروي انساني در بخش گمرگي عنوان مي كند، يك جانبه فعاليت بازارچه هاي مرزي را در خاك خود متوقف كرد.
در حال حاضر بازارچه هاي گلورده شهرستان درميان، يزدان شهرستان زيركوه و دو كوهانه نهبندان تعطيل است.
در اين نشست عنوان شد با توقف فعاليت بازارچه هاي ياد شده حدود 350هزار نفر از جمعيت افغاسنتان تا عمق 50تا 100كيلومتري در خاك آن كشور در استانهاي فراه و هرات از امكانات بازارچه هاي مرزي محروم شدند .
رئيس دفتر هيات كمك رساني سازمان ملل متحد به افغانستان(يوناما) در ايران تاكنون علاوه بر بيرجند از چابهار و مشهد نيز ديدن كرد.
يوناما 12دفتر براي فعاليت هاي سياسي در افغانستان دارد كه يكي از دفترهاي آن در شهر فراه مركز استاني به همين نام مستقر است.
ناتان روز سه شنبه براي سفر دو روزه وارد بيرجند شد، و از باغ جهاني اكبريه، مدرسه شوكتيه(تاسيس 1286ه.ش) و يك موسسه توان بخشي بهزيستي در بيرجند بازديد كرد.
2047/
توسعه روابط با افغانستان از اولويت هاي منطقه ويژه اقتصادي بيرجند است
۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱:۴۱
کد خبر:
82069603
بيرجند- ايرنا- معاون اقتصادي و سرمايه گذاري منطقه ويژه اقتصادي بيرجند گفت: ايران و افغانستان با فرهنگ و تمدن مشترك در يك حوزه جغرافيايي قرار دارند و يكي از اولويت ها، توسعه روابط اقتصادي و بازرگاني با اين كشور مسلمان همسايه است.