۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۲۵
کد خبر: 82071400
T T
۰ نفر

ريواس ترشاب بهترين و مقوي ترين ريواس كشور

۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۲۵
کد خبر: 82071400
ريواس ترشاب بهترين و مقوي ترين ريواس كشور

زاهدان - ايرنا - منطقه ترشاب بخش مركزي خاش در حاشيه تفتان سرشار از زيبايي و ظرفيت در ابعاد گردشگري، تفريحي، كشاورزي و نيز رويش گياهان داروئي و خوراكي منحصربفرد است كه «ريواس» از جمله بهترين ها و مقوي ترين هاي اين گياه خوراكيست.

به گزارش ايرنا شهرستان خاش به وجود تفتان سرفراز مفتخر و مشهور است و روستاهاي حاشيه اين كوه آتشفشان نيمه خاموش كشور از نعمات فراوان خدادادي برخوردارند.
ترشاب يكي از روستاهاي مستعد با ظرفيت و توانمندي بالايي در رويش و نيز پرورش انواع گياهان دارويي و خوراكي است كه تاكنون ناشناخته مانده اند.
گياه ريواس يا ريباس از گونه هاي گياهي منطقه خاش و البته برخي ديگر از نقاط كشور با نام علمي آنتميس از خانواده گل آفتابگردان'كمپوزيته يا استراسه' و با خواص خوراكي و دارويي بالا و زيبايي منحصر بفرد در حاشيه تفتان و منطقه ترشاب خاش به عمل مي آيد.
ريواس گياهي است از تيره ترشك ها يا هفت بندها كه داراي ساقه هاي هوايي بوده و برگ هاي آن محتوي مواد ذخيره اي و اسيدي است و به همين جهت مورد استفاده خوراكي قرار مي گيرد.
اين گياه هنگام بهار در نواحي گوناگون ايران و منطقه خاش از جمله دامنه كوه ها، كنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب هاي راكد مي رويد و برگ ضخيم و گوشت دار اين گياه مصرف غذايي دارد.
ريواس از گياهان خوراكي و خود روي فصل بهار با خواص فراوان است و مصرف آن به صورت تازه خوري رواج دارد و نيز لوزالمعده را وادار به ترشح انسولين كرده و قند خون را كاهش مي دهد.
اين گياه خوراكي داراي يك ريشه معمولي است كه يك تا دو متر در خاك رشد مي كند و از ويژگي هاي منحصر به فرد اين ريشه مقاومت در برابر سرما و يخبندان است.
ريواس در غذاهاي ايراني به صورت خام و پخته در سالاد و خورشت كاربرد دارد و در كوفته ريزه و رب و پياز و صورت ديگر همراه با گوشت قرمه سبزي، همراه با نعناع و جعفري پخته مي شود.
خوردن گياه ريواس براي بدن فوايد فراواني دارد از جمله براي تقويت معده و كبد مفيد است و با خوردن 100 گرم آب ريواس يا رب ريواس براي بيماران تب دار و بي اشتها مفيد و يرقان و سستي را درمان مي كند.
اين گياه خودرو خوراكي، طبيعت سرد دارد و داراي ويتامين ها و املاح معدني گوناگون است وبراي تمامي اعضاي بدن، ماده غذايي بسيار مفيدي است و اثر شگفت انگيز و معجزه آسايي دارد.
خوردن ريواس صفرا و دل به هم خوردگي را رفع و مي توان از آن براي تهيه خورشت، كمپوت، مربا و شربت استفاده كرد.
ريواس به عنوان فعال كننده عملكرد دستگاه گوارش، ناقل نمك هاي صفراوي و محرك ترشح كبد شناخته شده است.
نخستين كار كرد آن در دهان اين است كه با تحريك اعصاب دهان به واسطه مزه تلخ خوشايندش، موجب پاك شدن حفره دهان مي شود و دهان را براي چشيدن غذاي بعدي آماده مي كند.
اين گياه سبب افزايش ترشح معده مي شود و علاوه بر اين با تحريك ترشح نمك هاي صفراوي از كبد، به تنظيم جذب چربي از روده كمك مي كند.
نوشيدن شربت اين گياه براي درمان كم خوني و بي اشتهايي مناسب و مفيد است، ريواس بايد تازه مصرف شود چراكه پس از گذشت يك سال به تدريج اثر دارويي آن كم مي شود.
مصرف آب ريواس همراه با آب هويج، كرفس، خيار و سيب بسيار مفيد است و مي توان يك سوم آب ريواس و دو سوم آب بقيه مواد را هر روز ميل كرد.
ريواس همچنين اشتها آور بوده و براي درمان يبوست مفيد است و در طب سنتي ريواس براي دفع بعضي از باكتريهاي مضر استفاده مي شود.
بهترين نوع ريواس آن است كه از كشور چين مي آورند و رنگ آن قرمز و ميانه آن زرد رنگ است و به آن ريوند چيني مي گويند.
ريواس غني از فيبر و ويتامين c بوده در آن آب، پروتئين، قند، كربو هيدرات، كلسيم، ويتامين هاي A و B سديم و پتاسيم وجود دارد.
از جمله خواص دارويي ريواس شامل؛ طبيعت آن سرد و مقوي ملين و كرم كش است و لوز المعده را وادار به ترشح انسولين كرده و قند خون را كم مي كند.
خوردن ريواس براي رفع جوش بدن مفيد و درد معده و بيماري هاي كبدي نافع و باعث تقويت معده و روده شده و تنظيم كننده ترشحات و حركات معده است.
از ديگر خواص دارويي اين گياه، سستي و خماري را بر طرف و مسرت بخش است و براي امراض وبايي و اسهال مفيد و خون را تصفيه مي كند.

مدير جهاد كشاورزي شهرستان خاش با اشاره به اينكه در نقاط مختلف اين شهرستان شرايط براي رويش و نيز پرورش انواع گياهان داروئي و خوراكي فراهم است، گفت: دهها گونه منحصر بفرد گياهي، داروئي و خوراكي و صنعتي كه از شهرت بسيار بالائي برخوردارند در منطقه خاش به عمل مي آيد.
امان الله طوقي افزود: يك نمونه عالي از گياهان منحصر بفرد خاش ريواس است كه بيشتر خود رو بوده اما تكثير ريواس معمولا با كشت در خزانه و انتقال به كشتزار و يا از طريق كشت بذر تازه نيز صورت مي گيرد.
شهرستان خاش سرشار از گونه هاي متعدد و منحصر بفرد گياهي با مصارف خوراكي و دارويي است كه هر كدام از آنها ارزش خاصي در ميان مردم بومي منطقه دارند.
گياهان دارويي از جمله بومادران، موره، رازيانه، شيرين بيان، گل گاوزبان، آويشن، پونه، درمنه سياه و سفيد، گلدر، ريواس و دهها گياه دارويي در كنار رشد انواع قارچها و سبزي هاي كوهي تنها گوشه اي از قابليت هاي فراوان اين منطقه در زمينه توليد گياهان دارويي محسوب مي شود.
خاش از توابع استان سيستان و بلوچستان در 185 كيلومتري جنوب زاهدان مركز اين استان واقع شده است.
7310 / 6081