به گزارش روز جمعه ايرنا، با گسترش مدرنيته، تكنولوژي تمامي ابعاد زندگي بشر را در برگرفته و در بعضي موارد تغييراتي را در سبك زندگي او به وجود آورده، گسترش روزافزون اينترنت و فضاهاي مجازي نيز باعث شده كه افراد در گروه هاي مختلف سني براي استفاده از ابزارهاي الكترونيكي هوشمند از جمله تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ و.... تمايل بيشتري داشته باشند
بسياري از موسسات با طراحي سايت و برنامه هاي مناسب براي ارائه محتواهاي فرهنگي به صورت ديجيتال همچون كتاب هاي الكترونيكي درصدند كه امكان دسترسي افراد مختلف به كتاب هاي مورد نياز و مورد علاقه را فراهم كنند.
كاربران نيز با نصب نرم افزارهاي كتابخانه هاي ديجيتال مي توانند از وقت هاي اضافه خود در طول روز استفاده كرده و در هر زمان و مكاني مطالعه را تجربه كنند.
در بسياري از موارد نيز كتاب هاي درسي و برنامه هاي آموزشي از طريق نرم افزارها و كتاب هاي الكترونيكي در اختيار دانش آموزان قرار مي گيرد.
نرم افزارهاي كتابخانه هاي ديجيتال با جذابيت هايي مي تواند زمينه ساز ترويج فرهنگ كتاب و كتابخواني و ترغيب افراد جامعه به خصوص كودكان و نوجوان به مطالعه شود.
برخي از ناشران كتاب هاي الكترونيك معتقدند كه استفاده از اين كتاب ها از قطع درختان براي تبديل شدن به كاغذ جلوگيري مي كند و قيمت آنها ارزان تر از كتاب هاي چاپي است و مي تواند در زمان ها و مكان هاي مختلف مورد استفاده قرار گيرد.
آنان ايجاد يك كتابخانه ديجيتال در تلفن همراه، سهولت انتقال در عين يكپارچگي مطالب، انسجام مطالب و تنوع كاربرد، تغيير فونت و اندازه آن، امكان جستجو در كتاب، امكان يادداشت گذاري در كتاب را از ديگر ويژگي هاي استفاده از كتاب هاي الكترونيكي برمي شمرند.
با اين وجود با گسترش كتاب هاي الكترونيكي عضويت در كتابخانه هاي عمومي و امانت گرفتن كتاب كاهش پيدا كرده و به تبع آن عضويت در كتابخانه هاي مجازي افزايش پيدا مي كند و امكان ارتباط رو در روي مولف با مخاطب كمتر خواهد شد.
همچنين در اين ميان اين سوال مطرح مي شود كه با نصب نرم افزارهاي كتابخانه هاي ديجيتال در تلفن هاي همراه و رايانه و گسترش كتاب هاي الكترونيكي، چگونه حق مولفان، مترجمان و ناشران كه زمان و هزينه بسياري را براي تاليف، ترجمه و انتشار يك كتاب صرف مي كنند، رعايت خواهد شد؟
همزمان با برگزاري بيست و نهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران، نهمين نمايشگاه رسانه هاي ديجيتال نيز در مجموعه شهرآفتاب برپا شده كه در اين نمايشگاه بيش از 15 هزار كتاب الكترونيكي توسط موسسات فرهنگي ديجيتالي در زمينه هايي پژوهشي و تحقيقاتي، آموزش دروس مهارتي، مذهبي و چند رسانه اي آنلاين براي گروه هاي مختلف سني ارائه شده است.
* ارائه 16هزار جلد كتاب در يك نرم افزار
حسن غزالي اصفهاني مدير توليد مركز تحقيقاتي رايانه اي قائميه اصفهان يكي از عرضه كنندگان كتاب هاي الكترونيك در نهمين نمايشگاه رسانه هاي ديجيتال و بيست و نهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران است.
بازار كتاب ديجيتالي قائميه به عنوان يكي از اصلي ترين منابع دسترسي به كتب متنوع مذهبي و شيعي، امكان استفاده از 16 هزار جلد كتاب را براي مطالعه و پژوهش محققان و پزوهشگران به زبان هاي فارسي، عربي و انگليسي فراهم كرده است.
غزالي اصفهاني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: اين نرم افزار ويژه محققان و پژوهشگران طراحي شده كه دسترسي آسان، جستجو در كتب و منابع از جمله ويژگي هاي آن است.
وي با بيان اينكه امروزه هزينه استفاده از كتاب هاي چاپي افزايش يافته، افزود: به عنوان مثال انتقال و جابه جايي كتاب هاي متعدد براي روحانيان كه با هدف تبليغ به دورافتاده ترين روستاهاي كشور اعزام مي شوند، دشوار است و آنان بايد هزينه اي بسياري را در اين رابطه متقبل شوند كه با نصب نرم افزار كتابخانه ديجيتال قائميه مي توانند از 16هزار جلد كتاب در حوزه هاي مذهبي و شيعي بهره مند شده و به سوالات ديني و شرعي ساكنان منطقه پاسخ بگويند.
مدير توليد مركز تحقيقاتي رايانه اي قائميه اصفهان استفاده از كتاب هاي كمياب، خطي و ارزشمند را از ديگر مزاياي استفاده از نرم افزارهاي كتابخانه هاي ديجيتال عنوان كرد و گفت: باتوجه به مشغله هاي زندگي روزمره، محققان، اساتيد و دانشجويان به آساني مي توانند با مراجعه به سايت كتابخانه ديجيتال قائميه به نشاني www.ghbook.ir به كتاب ها و منابع مطالعاتي خود به صورت رايگان دسترسي پيدا كنند.
* دريافت مجوزهاي قانوني براي ارائه كتاب هاي الكترونيكي
جواد اميني مدير غرفه نشر ديجيتال پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي نيز با اشاره به رعايت قانون كپي رايت در ارايه منابع الكترونيكي اين پژوهشگاه به خبرنگار ايرنا گفت: تمام كتاب ها و منابع نرم افزار كتابخوان همراه پژوهان، ارايه كننده كتاب هاي الكترونيكي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي رمزگذاري شده و تنها يك بار در يك سيستم مورد استفاده قرار مي گيرد و قابل استفاده در سيستم هاي ديگر نيست.
وي با بيان اينكه نشر ديجيتال پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي براي بارگذاري تمامي كتاب هاي الكترونيكي مجوزهاي لازم را از نويسندگان كسب مي كند، افزود: نويسندگان عموما فايل هاي كتاب هاي خود را به صورت پي دي اف يا تصويري در اختيار موسسه قرار مي دهند.
اميني با اشاره به اينكه نرم افزار كتابخوان همراه پژوهان به صورت يك كتابخانه ديجيتال است كه در تلفن همراه يا رايانه شخصي نصب مي شود، افزود: محققان و پژوهشگران مي توانند از كتاب هاي الكترونيكي با قيمتي پايين حتي يك پنجم قيمت پشت جلد كتاب هاي چاپي استفاده كنند.
وي دسترسي و مطالعه آسان و قابليت جستجو را از جمله مزاياي كتاب هاي الكترونيكي برشمرد و گفت: متاسفانه رعايت نكردن قوانين در عرضه كتاب هاي الكترونيكي و كپي كردن آنها مشكلاتي را فراهم مي كند كه اميدواريم موسساتي با رمزگذاري منابع خود و تنها با ثبت نام متقاضيان در سايت مورد نظر امكان استفاده از منابع الكترونيكي را براي آنان فراهم كنند.
مدير غرفه نشر ديجيتال پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي استقبال از كتاب هاي الكترونيكي در بيست و نهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران را مناسب ارزيابي كرد و افزود: امسال اين موسسه تنها براي معرفي محصولات خود در نمايشگاه كتاب شركت كرده و تاكنون بيش از يكصد نفر از پژوهشگران و ناشران با مراجعه به غرفه نشر ديجيتال پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي خواهان استفاده از خدمات اين موسسه شدند.
* افزايش استقبال مردم از كتاب هاي الكترونيكي
احمد محمدي مسئول فروش و بازاريابي فروشگاه كتاب الكترونيك شوميز نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به استقبال مردم از كتاب هاي الكترونيكي طي دو سال اخير گفت: كاربران با استفاده از نصب نرم افزارهاي كتابخانه هاي ديجيتال در تلفن همراه خود مي توانند با قيمتي ارزان به راحتي و در همه زمان ها و مكان ها به كتاب هاي مورد نياز خود دسترسي پيدا كنند.
وي حمل و نقل آسان، كم جا بودن، تغيير فرمت، امكان حاشيه نويسي، يادداشت برداري، جستجو را از ديگر مزاياي كتاب هاي الكترونيكي عنوان كرد و افزود: كتاب هاي الكترونيكي در مقايسه با كتاب هاي چاپي كمتر در معرض آسيب هاي همچون مفقودشدن و آتش سوزي قرار دارند.
احمدي با اشاره به رعايت قانون كپي رايت در بارگذاري كتاب هاي الكترونيك در نرم افزار شوميز اظهار كرد: تمام كتاب هاي الكترونيكي اين مجموعه داراي مجوز قانوني از نويسندگان و ناشران هستند و هر كتاب كد مخصوص به خود را دارد و شخص ديگري به جز فرد ثبت نام كننده نمي تواند كتاب را دانلود كرده و مورد استفاده قرار دهد.
وي گفت: با گذر زمان ناشران به اين نتيجه رسيدند كه نسخه هاي چاپي كتاب ديگر خواهان كمتري دارد و بايد آثار خود را به صورت الكترونيكي در اختيار مخاطبان قرار دهند.
مسئول فروش و بازاريابي فروشگاه كتاب الكترونيك شوميز دسترسي نداشتن به اينترنت و تلفن هاي همراه هوشمند و علاقه نداشتن برخي مخاطبان به كتاب هاي الكترونيكي و آسيب هاي بينايي به دليل مطالعه طولاني مدت كتاب هاي الكترونيكي از طريق تلفن همراه و رايانه را از جمله معايب كتاب هاي الكترونيكي عنوان كرد و گفت: نگراني ناشران و نويسندگان از كپي شدن كتاب هاي خود به صورت الكترونيكي و رعايت نكردن قانون كپي رايت از ديگر معايب كتاب هاي الكترونيكي است.
احمدي با بيان اينكه كتاب هاي الكترونيكي نشر شوميز در حوزه هاي عمومي و مذهبي با استقبال مواجه شده، افزود: در آينده اي نزديك كتاب هاي دانشگاهي نيز در كتابخانه ديجيتال اين موسسه بارگذاري خواهد شد و ما قصد داريم نمايندگي از نشر شوميز در كشور افغانستان به عنوان دومين كشور فارسي زبان جهان ايجاد كنيم تا امكان خريد الكترونيكي منابع نشر ديجيتال شوميز در اين كشور فراهم شود.
* معرفي خدمات كتابخانه اي الكترونيكي
شركت كتابداري حنان نيز از جمله موسساتي است كه براي معرفي خدمات كتابخانه اي الكترونيكي در نهمين نمايشگاه رسانه هاي ديجيتال و بيست و نهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران شركت كرده است.
به گفته رحمت الله گنجي رئيس هيات مديره شركت كتابداري حنان، اين شركت در حوزه ارائه كتاب ها و منابع الكترونيكي و مجلات خارجي فعاليت مي كند و تمامي منابع اين شركت با دريافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و مجوزهاي موسسات خارجي در اختيار مخاطبان قرار مي گيرد.
وي با بيان اينكه رعايت قانون كپي رايت در ايران معنا ندارد، افزود: به روش هاي مختلف كتاب هاي الكترونيكي در فضاي مجازي بدون مجوز دانلود شده و مورد استفاده قرار مي گيرند.
گنجي گفت: منابع شركت كتابداري حنان در حوزه منابع كتابخانه اي و دانشگاهي تدوين مي شود و تنها اعضاي كتابخانه هاي دانشگاه و سازمان هاي مرتبط مي توانند به اين منابع دسترسي پيدا كنند.
رئيس هيات مديره شركت كتابداري حنان نگهداري و محدوديت ها حمل و نقل را از جمله معايب كتاب هاي چاپي عنوان كرد و افزود: در يك كتابخانه تنها يك كتاب را مي توان به يك نفر امانت داد اما چندين نفر با مراجعه به سايت كتابخانه مي توانند از كتاب هاي الكترونيكي به صورت همزمان استفاده كنند.
براساس مطالب مطرح شده، مولفان و ناشراني هستند كه به دليل نگراني از رعايت نشدن قانون كپي رايت(حقوق مالكيت ادبي و هنري) و فارغ از هزينه علاقه مندند كتاب ها و آثار خود را به صورت چاپي و سنتي در اختيار مخاطبان خود قرار دهند و با گذر زمان بايد ديد كه كتاب هاي الكترونيكي در ايران همچون بسياري از كشورهاي دنيا با استقبال روبه رو خواهد شد و با گسترش اين كتاب ها آيا قوانين جدي تري براي رعايت حق كپي رايت وضع مي شود يا خير.
بيست و نهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران با شعار «فردا براي خواندن دير است» از 15ارديبهشت ماه در مجموعه نمايشگاهي شهر آفتاب برپا شده، اين نمايشگاه فردا (25 ارديبهشت ماه) به كار خود پايان مي دهد.
مجموعه شهر آفتاب در اتوبان خليج فارس (عوارضي اتوبان تهران - قم)، روبه روي حرم مطهر امام خميني (ره) قرار دارد.
تهرام/7245/1027
تهران-ايرنا- ويژگي هاي جامعه امروز و گسترش روزافزون اينترنت در بين كاربران، تمايل افراد به استفاده از محتواي ديجيتال در حوزه هاي مختلف از جمله فرهنگي و كتاب هاي الكترونيكي را افزايش داده است.