آمنه يوسف زاده كه براي شركت در دومين جشنواره فرهنگ و هنر اقوام ايران زمين به كردستان سفر كرده بود، روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: موسيقي مناطق و نواحي مختلف ايران گنجينه اي گرانبهاست كه در طول قرن هاي گذشته سينه به سينه منتقل شده و اكنون نيازمند حمايت و توجه بيشتر هنرمندان و مسئولان دولتي است.
وي اضافه كرد: ايران سرزمين پهناوري است با اقوام، زبانها و فرهنگهاي موسيقايي گوناگون كه هركدام ويژگيهاي خاص خود را دارند و گنجينه موسيقيايي بسيار گرانبهايي در بين اقوام ترك، كرد، بلوچ، تركمن، گيلك و عربها وجود دارد.
اين محقق موسيقي گفت: با شناسايي رسمي موسيقي محلي ايران از جمله موسيقي بخشيها (خراسان شمالي) از طرف سازمان جهاني يونسكو به عنوان ميراث معنوي جهان در سال 2010ميلادي، اميدها براي تلاش يونسكو براي حفظ اين نوع موسيقي بيشتر شده است.
وي تاكيد كرد: براي حفاظت از اين سنت كهن ملي بايد از كارشناسان اين موسيقي و پژوهشگراني كه در اين زمينه كار جدي انجام دادند، دعوت شود تا براي بقا و بازتوليد آن برنامهريزي كنند.
اين استاد موسيقي اقوام ايراني گفت: در صورت كم توجهي به موسيقي اقوام و عدم حمايت نهادها و سازمان هاي دولتي براي مستندسازي اين نوع موسيقي منحصر به فرد احتمال دارد نسل هاي جوان منابعي براي شناخت اين نوع موسيقي غني ايراني نداشته باشند.
وي اظهار كرد: در كنار اين مجموعه منحصر به فرد، موسيقي كلاسيك يا سنتي در مركز ايران و در شهرهاي قزوين، شيراز، اصفهان و تهران بسيار خوب رشد كرده است.
يوسف زاده گفت: لازم است در مراكز علمي و دانشگاهي كشور در كنار ساير رشته هاي موسيقي رشته موسيقي اقوام نيز تدريس شود و موسيقي زنده اقوام ايراني به عنوان مرجع و منابعي براي دروس اين رشته باشد.
وي افزود: شركت هنرمندان موسيقي محلي در جشنواره هاي موسيقي داخلي و خارجي و آشنايي با ساير سبك هاي موسيقي مي تواند نقش بسيار مهمي در نوآوري در موسيقي محلي داشته باشد.
اين عضو سمينار مطالعات ايراني دانشگاه كلمبيا افزود: در صورت عدم حمايت هاي مادي و معنوي از هنرمندان موسيقي محلي، با توجه به رشد و پيشرفت ابزارهاي موسيقي الكترونيكي اين بخش به فراموشي سپرده مي شود.
وي اظهار كرد: در صورت جمع آوري منابع موسيقي مناطق و نواحي مختلف ايران، اين نوع موسيقي با توجه به تنوع و غنايي كه دارد مي تواند در عرصه جهاني نيز مطرح شود و پلي براي ارتباط و تعامل با ساير ملت ها در بخش موسيقي باشد.
استاد محقق دانشگاه يونيورسيتي آمريكا گفت: گسترش تكنولوژي و فناوري در بخش موسيقي سنتي نيز تاثيرگذار بوده و برخي از اساتيد اين نوع موسيقي با تركيب چند نوع موسيقي محلي مناطق مختلف شكل تازه اي از اين موسيقي را عرضه مي كنند.
وي اضافه كرد: ديدگاه و نگرش مردم ايران نسبت به موسيقي بسيار عوض شده و اينك موسيقي دانان داراي جايگاه اجتماعي و شخصيت معنوي هستند در حالي كه در چهار دهه قبل موسيقي دانان را به نام هاي ناخوشايندي مانند مطرب مي شناختند و اين افراد كمتر با سازهايشان در بين عموم حاضر مي شدند.
آمنه يوسفزاده در زمينه موسيقي شمال خراسان به ويژه درباره موسيقي بخشيها كار تحقيقي انجام داده و حاصل كارش كتابي تحت عنوان 'رامشگران شمال خراسان، بخشي و رپرتوار' به زبان فرانسه است.
كتاب وي به فارسي ترجمه شده و يكي از نخستين منابع در زمينه موسيقي محلي اقوام ايران بوده و سال گذشته، از طرف خانه موسيقي، كتاب برتر پژوهش موسيقي شناخته شد.
دكتر يوسفزاده از سال 1998 ميلادي پژوهشگر وابسته به مركز ملي پژوهشهاي علمي فرانسه بود و از سال 2009 در نيويورك ساكن شده و عضو سمينار مطالعات ايراني و استاد مهمان دانشگاه كلمبيا شد.
وي از سال 2010 در دانشگاه شهر نيويورك (CUNY) به عنوان محقق فعاليت مي كند و اكنون در همان نهاد دانشگاهي با پروفسور استفن بلام در چارچوب يك پروژه مشترك تحقيقاتي در بخش موسيقي همكاري ميكند.
دومين جشنواره فرهنگي و هنري اقوام ايران زمين به مدت سه روز از 21 تا 23 ارديبهشت ماه با حضور 330 هنرمند از استان هاي مختلف كشور برگزار شد و در حاشيه آن چهار كارگاه و پانل تخصصي موسيقي محلي با حضور كارشناسان و صاحبنظران داخلي و خارجي موسيقي اقوام ايران برگزار شد.
مهمانان ويژه و كارشناسان خارجي اين جشنواره پروفسور ژان دورينگ موسيقيدان، خاورشناس و مدير بخش تحقيقات در مركز ملي در پاريس، آمنه يوسف زاده محقق دانشگاه يونيور سيتي آمريكا (city univer city) و ماموستا انور قره داغي استاد برجسته موسيقي در عراق، استاد دانشگاه سليمانيه و رهبر اركستراي سمفوني سليمانيه بودند.
3020/1904/1772
استاد محقق دانشگاه يونيورسيتي آمريكا:
موسيقي محلي ايران نيازمند توجه و حمايت بيشتر است
۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۶:۱۵
کد خبر:
82072802
سنندج- ايرنا- استاد محقق دانشگاه يونيورسيتي آمريكا گفت: موسيقي محلي اقوام ايران به عنوان گنجينه اي گرانبها نيازمند توجه و حمايت بيشتر هنرمندان و بخش دولتي است.