به گزارش ایرنا پروفسور پرویز كردوانی روز سه شنبه در گردهمایی 'بحران آب و چالش مدیریت منابع آب در ایران' در مشهد افزود: توسعه كشاورزی، توسعه صنعت و توسعه شهرها و شهرنشینی سه عامل مهم ایجاد بحران آب در ایران است.
وی خاطرنشان كرد: از زمانی كه استفاده از كاسه و كوزه برای مصرف آب غیر متمدن شناخته شد و شیر و شیلنگ ابزار و نماد تمدن نام گرفت، حركت به سمت كم آبی و بحران آب در ایران و جهان رقم خورد.
وی ادامه داد: وقتی بدون توجه به اینكه روزی آب تمام می شود، فقط بهره برداری كردیم، امروز به شرایطی از وخیم شدن افت منابع آبی در ایران رسیده ایم كه در برخی از مناطق برای رسیدن به آب باید 570 متر زمین را حفر كرد.
به گفته وی، این در حالی است كه طی پنج دهه گذشته تنها با حفر كمتر از 40 در كشور می شد به آب رسید.
كردوانی در ادامه بیان كرد: با این وضعیت بیشتر قنات ها در ایران خشك شده و باید قنات های موجود را حفظ كرد، چرا كه دیگر امكان حفر قنات در ایران فراهم نیست.
پدر كویرشناسی ایران ادامه داد: در ایران حدود 50 هزار رشته قنات وجود دارد كه این قنات ها در آینده فقط به عنوان جاذبه های گردشگری و مناطق دیدنی مطرح خواهند بود.
وی با بیان اینكه سدها در شرایط كنونی بهترین منابع آبی هستند، افزود: با توجه به وضعیت خشك شدن چاهها و قنات ها، سدها نقش مهمی در تامین آب دارند و این موضوع كه گفته می شود دوران سدسازی تمام شده، رویكرد سیاسی دارد.
به گفته وی، جایی كه سد است، خطر سیلاب كاهش می یابد، چون بخش زیادی از آب را در خود ذخیره می كند.
وی خاطرنشان كرد: برخی می گویند كه در آمریكا دیگر سدی ساخته نمی شود و تمام سدهایشان را خراب كرده اند، در حالی كه این موضوع صحت ندارد.
وی با اشاره به اهمیت مدیریت سدها گفت: هم اكنون بسیاری از سدها رسوب گرفته و قادر نیست آب مورد نیاز را ذخیره كند و در این بخش با كاستی هایی مواجه هستیم.
او استفاده از آب های غیرمتعارف، تصفیه فاضلاب، آب های مجازی، شیرین كردن آب های شور و هم چنین استفاده از رطوبت هوا به جای آبیاری را از راهكارهای مقابله و كنترل بحران آب در ایران عنوان كرد.
به گفته وی، در برخی از مناطق دنیا كه رطوبت بالا دارند، هزاران هكتار باغ را بدون آبیاری و با استفاده از رطوبت هوا كشت و كار می كنند.
كردوانی در بخشی از سخنانش با اشاره به بستن چاههای غیرمجاز كشاورزی گفت: فقط با این توجیه كه بخش زیادی از آب در بخش كشاورزی مصرف می شود، اقدام به مسدود كردن چاهها می كنند، در حالی كه متوجه تبعات بسیار آن نیستند.
وی افزود: نمی دانند كه با بستن یك چاه ارتزاق یك خانواده بزرگ روستایی فلج می شود و این موضوع مهاجرت بیشتر از روستاها به شهرها را به دنبال دارد.
گردهمایی 'بحران آب و چالش مدیریت منابع آب در ایران' با حضور جمعی از علاقه مندان و دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد امروز در تالار دانشكده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
5132/3027
مشهد- ایرنا- پدر كویر شناسی ایران گفت: چاره اندیشی برای مدیریت بحران آب در ایران خیلی دیر شده، اما اگر همین وضعیت مورد بی توجهی واقع شود تبعات بدتری را به دنبال خواهد داشت.