به گزارش ایرنا، بسیاری از ناظران می گویند كه اظهارات «ما شیایو گوانگ» سخنگوی اداره امور تایوان در دولت چین در این باره ترسیم خط قرمز چین برای تایوان است.
وی در مصاحبه جدید خود در پكن یك هفته پس از مراسم تحلیف «تسای» در تایپه گفت: رهبر تایوان باید مواضع خود را به طور شفاف و بدون طفره رفتن از واقعیات اعلام كند.
او تصریح كرد كه همكاری های دو سوی تنگه تایوان تنها زمانی ادامه خواهد یافت كه رهبر جدید حكومت تایوان موضع خود را در باره توافق سال 1992 و اصل چین واحد اعلام نماید.
چین مدعی است كه اولین رهبر زن تایوان در مراسم تحلیف حاضر به پذیرش اجماع نظر قبلی رهبران چین و تایوان در باره اصل چین واحد نشده است.
سخنگوی این اداره تاكید كرد كه ما می خواهیم وی مواضع خود را به طورمشخص در باره روابط دو سوی تنگه تایوان معلوم كند.
مقام چینی قویا تهدید كرد تا زمانی كه این موضعگیری شفاف اعلام نشود روابط و همكاری های طرفین به پیش سوق داده نخواهد شد.
روزنامه «ساوت چاینا» از هنگ كنگ امروز جمعه اظهارات این مقام چینی را نشانه بالا بردن پرچم قرمز همكاری های اقتصادی چین با تایوان توصیف كرد و نوشت كه تایوان به شدت در زمینه اقتصادی به چین وابسته است.
«ما» در مصاحبه خود گفت كه اظهارات «تسای اینگ ون» در مراسم تحلیف بسیار مبهم بوده و او مشخصا در باره اصل چین واحد و توافقات سال 1992 میلادی دو سوی تنگه تایوان در باره تفسیر این اصل اظهار نظر نكرده است.
وی آن توافق را معیار پیشبرد همكاری ها و توسعه روابط صلح آمیز میان چین و تایوان دانست و گفت كه رهبر تایوان در باره این توافق موضعگیری نكرده است.
سخنگوی اداره امور تایوان در دولت چین وی گفت، این موضوعی نیست كه «تسای» بتواند از آن طفره برود بلكه چین انتظار دارد رهبر تایوان به طور دقیق به آن پاسخ بدهد.
در همین حال «ما شیایو گوانگ» تاكید كرد كه پكن به شدت مخالف اقدامات استقلال طلبانه در لوای حاكمیت قانون است و هرگز اجازه انشعاب طلبی و استقلال را به تایوان نمی دهد.
به نظر می رسد روابط چین و تایوان همانطور كه انتظار می رفت در حال تیره شدن باشد و روی كار آمدن حزب حاكم دمكراتیك ترقیخواه در تایوان كه از دید چین به دنبال استقلال است، روابط را به شدت به مخاطره انداخته است.
«لی چی كونگ» وزیر اقتصاد تایوان نیز گفته است كه این جزیره قصد ندارد گفت وگوهای اقتصادی با چین را دوباره از سرگیرد.
روزنامه چاینا دیلی می نویسد كه چنین اظهار نظری از سوی مقام تایوانی نشان دهنده حركت كابینه جدید تایوان در مسیر استقلال است.
چین این برخورد را محكوم كرده و افزوده است كه تایوان با پیشبرد مقررات جدید خود روابط را فلج خواهد كرد.
حزب حاكم دمكراتیك ترقیخواه تایوان بتازگی پیشنهاد تصویب قانون اصلاحی و نظارتی داده است كه بر اساس آن مقام های تایوانی نمی توانند تا قبل از بررسی های لازم و مجوز مجلس توافقنامه ای با چین امضا كنند.
این قانون اكنون در دست بررسی پارلمان تایوان قرار دارد و تصویب آن می تواند روابط دو سوی تنگه تایوان را كاملا به بن بست بكشاند و دور تازه ای از رویارویی دو سوی تنگه تایوان را موجب شود.
تایوان و چین در پایان جنگ داخلی سال 1949 میلادی از یكدیگر جدا شدند، اما پكن این جزیره را بخشی از خاك كشور چین می داند و مایل است در این منطقه نیز بعد از پیوستن به سرزمین مادری، الگوی یك كشور و دو نظام را همچون هنگ كنگ و جزیره ماكائو پیاده كند.
«تسای اینگ ون» از ماه ژانویه (اواخر دی ماه سال گذشته) پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، در حالی قدرت را در این جزیره در اختیار گرفت كه پیشتر در اختیار حزب «كومینتانگ» و رهبر آن «ما یینگ جئو» بود.
روابط چین و تایوان از سال 2008 میلادی كه «ما» قدرت را در دست گرفت بهبود و تنش ها كاهش یافت. در این دوران طرفین چندین توافقنامه اقتصادی امضا كردند و زمینه ای برای تحكیم روابط تجاری و جهانگردی «پكن» و «تایپه» ایجاد شد.
آساق**231**1597
پكن - ایرنا - چین برای نخستین بار از زمان روی كار آمدن رسمی «تسای اینگ ون» رهبر حكومت تایوان تهدید كرد كه اگر وی مواضع خود را در قبال اصل چین واحد مشخص نكند، روابط اقتصادی طرفین كاهش خواهد یافت.