به گزارش ایرنا، روابط یونان و روسیه ریشه در تاریخ دو كشور دارد كه همیشه علاقه زیادی برای گسترش همكاری ها داشته اند كه دلایل اصلی آن اشتراك های فرهنگی، مذهبی و فرصت های فراوان اقتصادی است.
** مذهبی:
ارتدكس مذهب اصلی در روسیه و یونان است كه سبب شده مردم دو كشور همیشه در طول تاریخ افزون بر حس همكیش بودن، خود را عضو یك خانواده مذهبی بدانند.
این ارتباط و احساس مذهبی و اعتقادی سبب شده است، تلاش های دو دولت برای توسعه همكاری های اقتصادی و سیاسی نزد مردم پذیرفته شود و براساس بررسی های انجام شده اكثر شهروندان یونانی، روسیه را همیشه یكی از كشورهای دوست و حامی یونان می دانند.
در چارچوب این دیدگاه ملی در یونان، تلاش های زیادی برای توسعه روابط با روسیه در سال های گذشته صورت گرفته كه می توان به طرح احداث خط لوله انتقال گاز روسیه از طریق بلغارستان در سال 1993 و سال 2010 اشاره كرد كه با فشار آمریكا و چند كشور اروپایی به نتیجه نرسید.
روایط مذهبی و همكیشی دو ملت باعث شده تا ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سفر های غیر رسمی به یونان در معبد مقدس كوه آتاوس كه یكی از معابد تاریخی ارتدوكس است و برای پیروان این كیش مقدس شناخته می شود، حضور یابد و با راهبان دیدار كند.
گرچه سفر امروز پوتین به یونان یك سفر رسمی و سیاسی است، ولی این دیدار به مناسبت هزارمین سالگرد حضور كشیشان و راهب های روسی در معبد كوه آتاوس نیز می باشد و به همین دلیل از هم اكنون پاتریارك سراسر روسیه در این معابد مستقر و به طور رسمی همراه كشیشان و راهب های معبد از پوتین استقبال رسمی خواهند كرد.
**روابط تاریخی:
اتحاد جماهیر شوروی و یونان در طول جنگ دوم جهانی در دو سوی جغرافیا علیه نازی ها به شدت جنگندید كه این همپیمانی علیه فاشیسم و نازیسم برای یونانیان یك ارزش تلقی می شود و حتی پس از تقسیم جهان به دوبلو ك شرق و غرب، آتن با وجود قرار گیری در بلوك غربی با شوروی روابط خوبی داشت كه تا زمان فروپاشی در سال 1991 همیشه برقرار بود.
در حال حاضر نیز پس از روی كار آمدن دولت چپگرای سی ریزا در یونان، دو كشور تلاش می كنند روابط خود را به رغم مخالفت های تلویحی غرب، توسعه و گسترش دهند.
**روابط معاصر:
مسكو بارها برای توسعه روابط دو جانبه در تمامی زمینه ها بویژه اقتصادی، تجاری، گردشگری و انرژی ابراز علاقه كرده است و یونان نیز با وجود ظهور و سقوط پر تكرار دولت های راستگرا و چپگرا نیز در این زمینه جدی است كه می توان به طرح احداث خط لوله «بورگاس اسكندر پلی» برای انتقال گاز روسیه از طریق بلغارستان به یونان در سال 2010 كه كستاس كارامانلیس رهبر حزب دمكراسی نوین و نخست وزیر وقت آن را پیگیری می كرد، اشاره نمود، ولی در حالیكه این طرح تا مرحله افتتاح پیش رفت با مخالفت شدید آمریكا و چند كشور اروپایی از دستور كار خارج شد.
از سوی دیگر، در دو سال گذشته اتحادیه اروپا بر سر اوضاع اوكراین تحریم هایی علیه روسیه وضع كرد و دولت راستگرای پیشین یونان نیز تحت فشار این اتحادیه مجبور به همراهی شد، ولی از دو سال پیش با روی كار آمدن دولت چپگرای آلكسیس چیپراس در یونان، این كشور خواستار برخورداری از معافیت در اجرای این تحریم ها شد یا اینكه آن را اجرا نمی كند.
روسیه نیز در یك عمل متقابل، واردات مواد غذایی و میوه را از یونان ممنوع كرد كه براثر آن مقادیر زیادی از محصولات آماده صادرات تولید كنندگان یونانی از بین رفت و این كشور فقط در مدت دو ماه سه میلیون یورو خسارت دید، ولی با روی كار آمدن دولت چپگرا در آتن، مسكو تحریم ها علیه یونان را لغو كرد.
مدتی پس از این ابتكار روسیه، باشروع عملیات بمب افكن های روسی علیه تروریست ها در سوریه، رسانه های یونانی با وجود مخالفت های شدید آمریكا و غرب، بمباران مواضع گروه های تروریستی را اقدامی مناسب و لازم معرفی می كردند.
**سفر پوتین:
رسانه های یونانی سفر امروز (جمعه) ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه به آتن را بسیار مهم قلمداد می كنند و نوشته اند كه یونان باید روابط خود را در تمام سطوح با روسیه توسعه دهد و اكنون زمان آن فرا رسیده كه خسارت های ناشی از مشاركت در اجرای تحریم های ضد روسی را با توسعه روابط جبران كند.
رسانه های یونانی همچنین گزارش دادند: روسیه علاقه مند به سرمایه گذاری در راه آهن یونان، احداث خط لوله انتقال گاز از مسیر این كشور به سایر كشورهای اروپایی، حمل نقل هوایی و دریایی، توسعه روابط گردشگری و بندرگاهی است.
دست اندركاران اقتصادی و كارشناسان سیاسی در یونان نیز بر این باورند كه این كشور باید با اتكا به روابط دیرینه دو جانبه و با توجه به سفر رسمی پوتین، راهبرد توسعه همكاری ها را بدون اعتنا به مخالفت های آمریكا یا غرب ادامه دهد و از این فرصت استثنایی بیشترین بهره را ببرد.
یانیس ووراس استاد دانشگاه امروز (جمعه) در این باره به خبرنگار ایرنا در آتن گفت: بحران مالی یونان نمی تواند فقط با تكیه به كمك ها و توسعه روابط اقتصادی با اروپا حل شود، بلكه آتن نیازمند توسعه روابط با همه كشورهای جهان است.
وی افزود: آتن باید با توسعه فراگیر روابط بویژه اقتصادی با كشورهای قدرتمندی مانند روسیه، چین، ایران و دیگر كشورها به رشد برسد و به نگرش نادرست اتكا به یك قطب پایان دهد. یونان بحران زده می تواند مانند گذشته توسعه اقتصادی را تجربه كند ولی برای رسیدن به این هدف، جز توسعه همكاری ها با كشورهای آسیایی و شرقی راهی ندارد.
** بحران اقتصادی یونان فرصتی برای همكاری با روسیه:
یونان كه از چهار سال پیش شرایط شبه ورشكستگی اقتصادی را تجربه می كند و دریافت میلیاردها یورو وام از اتحادیه اروپا و سازمان های بین المللی در ازای تحمل سرایط سخت ریاضت اقتصادی نتوانسته چاره گشا شود، امیدوار است بتواند در چارچوب گسترش روابط با روسیه، از مشكلات خود بكاهد.
براساس برنامه اعلام شده، پوتین در اولین سفر رسمی خود به آتن پس از 10 سال، امروز (جمعه) مذاكرات خود را با آلكسیس چیپراس نخست وزیر و مقام های بلندپایه یونان با هدف گسترش روابط و استفاده از فرصت های اقتصادی و صنعتی و احتمالا در اولویت انرژی آغاز خواهد كرد.
یونان كه تاكنون توانسته با ابزار تهدید خروج از اتحادیه اروپا میلیاردها دلار وام دریافت كند و كمی از مسكلات اقتصادی خود را بكاهد، اكنون با شرایط سختی در برابر كاهش خدمات و تسهیلات دولتی و همچنین اعتراض های مردمی مواجه است.
سفر پوتین به یونان می تواند برای این كشور زمینه همكاری های گسترده ای را ایجاد كند كه همزمان با اجرای طرح های مشترك و اشتغال زایی، فرصت باشد تا از همكاری دیگر كشورها نیز در چارچوب كاهش مشكلات خود بهره بگیرد و فقط به اروپا و سازمان های بین المللی متكی نباشد كه با شرایط سخت وام می دهند و همچنین می خواهد برای بازسازی اقتصادی و ایجاد كارهای مولد برنامه ریزی كند.
پیش از این در چارچوب همكاری های دو كشور، یونان تفاهمنامهای را با روسیه امضا كرد تا همكاری مشترك در حوزه فناوریهای كوانتومی داشته باشند.
از سوی دیگر، همكاری در حوزه نفتی و خرید نفت می تواند یكی از خواسته های یونان باشد تا بتواند نیازهای خود را برطرف كند و با توجه به اینكه روسیه دومین تولید كننده نفت پس از آمریكا در جهان است، زمینه های فراوان همكاری بین دو كشور وجود دارد.
همچنین مسكو كه همزمان در حال تجربه تحریم های ضد روسی آمریكا و اتحادیه اروپا بر سر پرونده اكراین است، می خواهد برای حضور هر چه بیشتر اقتصادی روسیه در عرصه جهانی و كاهش دامنه تاثیر تحریم ها، گسترش روابط دوجانبه با كشورهای اروپایی را جایگزین همكاری متمركز با این اتحادیه كند.
از طرف دیگر، یونان در راس منطقه بالكان كه بین اروپا، تركیه و آفریقا محاصره شده است، برای راهبردهای اقتصادی روسیه جذاب است و از این رو به سرمایه گذاری در راه آهن و بنادر یونان تمایل نشان داده است.
پوتین پیش از این سفر با اشاره به اهمیت توسعه مناسبات در شرایط كنونی، یونان را شریك تجاری راهبردی روسیه خوانده بود كه نشان می دهد مسكو برای این سفر و رسیدن به اهداف چند سویه ثمر بخش برای هر دو كشور مصمم است.
اروپام**462** 1516
راهبرد مستقل یونان در توسعه همكاری ها با روسیه و میزبانی از پوتین
۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۵:۰۶
کد خبر:
82090154
آتن- مسكو- ایرنا- آتن با وجود اینكه عضو پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) و اتحادیه اروپا است كه همیشه در حالت نیمه تقابل با مسكو قرار دارند، توانسته روابط تاریخی خود را با روسیه حفظ كند و مذاكرات ولادیمیر پوتین رییس جمهوری این كشور در آتن نیز فرصت دیگری است تا همكاری های دو جانبه گسترش یابد.