به گزارش گروه علمي ايرنا، ترك سيگار يك فرآيند تدريجي و مرحله به مرحله است و در عين اين كه كاري سخت به نظر مي رسد، اما برخي كارشناسان معتقدند با كمي اراده و قاطعيت در كنار كسب مهارت، امكان ترك آن سهل خواهد بود.
به اعتقاد آنان، افراد سيگاري براي ترك اين بلاي قرن بايد با مهارت هايي همچون مقابله با اضطراب و نگراني، مقابله با خشم و خلق و خوي كسالت بار آشنا شوند.
ضمن اين كه زمان موردنياز براي ترك سيگار، راهكارهاي موجود براي مقابله با وسوسه هاي زمان ترك و نوع رژيم غذايي متناسب با زمان ترك سيگار، به طور حتم از جمله سوالات مهمي است كه ذهن بسياري را به خود مشغول ساخته است.
نصير دهقان پژوهشگر و درمانگر ترك اعتياد در گفت و گو با خبرنگار ايرنا معتقد است: ترك موفق سيگار يعني اين كه يك فرد معتاد به مواد دخاني حداقل 6 ماه هيچ گونه مصرفي نداشته باشد.
دهقان با بيان اين كه گاهي برخي افراد كه در حال ترك سيگار بوده اند، هنگام مسافرت دوباره به مصرف روي مي آورند، گفت: البته در سفر به برخي از مناطق كشور از جمله شمال يا جنوب به دليل وجود رطوبت ممكن است فرد تحريك به مصرف سيگار شود كه دليل آن نيز جذابيت موجود طبيعي موجود و همچنين ناخودآگاه فرد است كه اين اشكالي ندارد.
وي افزود: اين كه افراد در حال ترك سيگار در مواقعي همچون بارندگي يا ترافيك نهايتا يك نخ مصرف كنند، يك لغزش طبيعي محسوب مي شود و فرد نبايد تصور كند كه ضعيف، ناتوان و از اعتماد به نفس پايين برخوردار است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: اين باعث مي شود فرد تصور كند كه قدرت ترك سيگار را ندارد، در حالي كه فرد پس از لغزش به راحتي مي تواند بار ديگر به مسير اصلي بازگردد و به راه خود ادامه دهد.
وي با بيان اين كه نيكوتين در بدن باعث افزايش ماده اي در مغز بنام دوپامين و لذت آني مي شود، گفت: به هر ميزاني كه فرد وابستگي بيشتري در مصرف سيگار داشته باشد، مدت زمان بيشتري طول مي كشد كه به لذت برسد و به مرور زمان نيز مدت زمان اين لذت كاهش پيدا خواهد كرد.
عضو انجمن مبارزه با استعمال دخانيات در ادامه با تاكيد بر اين كه افراد سيگاري در حال ترك مصرف، بايد از هر نوع تنش و عصبانيت دوري كنند، گفت: هر نوع بار هيجاني مثبت و منفي باعث افزايش مصرف سيگار مي شود.
دهقان افزود: در اين مواقع بايد جايگزين هاي مصرف را به صورت مكتوب همراه خود داشته باشيم، به عنوان مثال در مواقع عصبانيت به جاي مصرف سيگار بايد از تكنيك نفس عميق استفاده كرد.
وي همچنين با تاكيد بر ضرورت رعايت رژيم غذايي مناسب از سوي افراد در حال ترك سيگار گفت: هر غذايي كه اسيدي باشد مانند نوشابه گازدار يا مواد قندي كه تبديل به اسيد مي شود، تمايل به مصرف سيگار را افزايش مي دهد.
عضو انجمن مبارزه با استعمال دخانيات ادامه داد: بايد پس از ترك سيگار براي نيكوتين جايگزين هاي سالم پيدا كرد، به عنوان مثال ميل جو دو سر در صبح و مصرف كلم بروكلي در عصر يكي از اين دستورهاي غذايي است.
اين پژوهشگر و درمانگر اعتياد خاطرنشان كرد: اگر فرد سيگاري از عهده ترك سيگار برنيامد، به هيچ وجه نبايد او را سرزنش كرد زيرا اعتماد به نفس فرد از بين مي رود و وادار به مخفي كاري مي شود.
دهقان در ادامه به برخي اقدامات لازم در حين ترك سيگار اشاره و پيشنهاد كرد: افراد بهتر است براي ترك سيگار يك روز مشخص و مهم را مانند روز تولد يا سالگرد ازدواج، به عنوان مهمترين روز زندگي انتخاب كنند.
وي افزود: هنگام ترك سيگار برنامه را با اعضاي خانواده يا دوستان مطرح كنيد چرا كه آنان شما را در ترك سيگار حمايت مي كنند و با صحبت كردن و پشتيباني از شما ترك سيگار را برايتان آسان تر خواهد شد.
اين پژوهشگر و درمانگر ترك اعتياد ضمن تاكيد بر محيطي عاري از سيگار براي ترك گفت: به هنگام ترك سيگار بايد از دوستان يا نزديكان سيگاري خود بخواهيد در حضور شما سيگار مصرف نكنند.
علمي**1836**2017
تهران– ايرنا- ترك سيگار براي بسياري از افراد كه به دام آن افتاده اند، همواره به عنوان يك كابوس مطرح است، كابوسي كه با كمي اراده و كسب برخي از مهارت هاي مقابله با اضطراب و كنترل هيجانات منفي، مي توان به راحتي از شر آن رهايي يافت.