به گزارش ايرنا، «طلوع نيوز» افغانستان روز يكشنبه اعلام كرد كه تظاهركنندگان گفتند كه كابل مرز تورخم را به رسميت نشناخته و پاكستان حق ندارد اين مرز را به روي مسافراني كه رواديد ندارند، ببندد.
در زمان حكومت «امير عبدالرحمان خان» بين وي و وزير خارجه وقت انگليس به نام «سر مارتيمير ديورند» بخشي از مناطق جنوب و شرق افغانستان از اين كشور جدا شد و براي مدت 100 سال در اختيار «شبه قاره هند» قرار گرفت.
افغان ها اعتقاد دارند كه بعد از پايان اين مهلت، قرارداد مرزي ديورند از درجه اعتبار ساقط است و ايالت خيبر پشتونخواه و بخشي از بلوچستان جزو خاك افغانستان به حساب مي آيد.
قرارداد مرزي ديورند در سال 1993 ميلادي به پايان رسيد. افغانستان پس از پايان مدت اين قرارداد، خواهان بازگرداندن اين منطقه پشتون نشين شده است، اما پاكستان كه در سال 1947 ميلادي يعني 54 سال بعد از انعقاد قرارداد «ديورند»، از بدنه هندوستان جدا شد، مي گويد اين قرارداد با هندوستان، امضا شده و اسلام آباد، آن را به رسميت نمي شناسد و تعلق اين منطقه پشتون نشين به خاك پاكستان از خطوط قرمز كشور است.
پاكستان پس از كشته شدن «اخترمحمد منصور» رهبر گروه طالبان در خاك پاكتسان مرز تورخم را از يك هفته پيش به روي مسافران افغان كه رواديد قانوني ندارند مسدود و اعلام كرد كه براي جلوگيري از عبور و مرور تروريست ها به افرادي كه رواديد قانوني ندارند اجازه عبور نخواهند داد.
مردم مناطق مرزي افغانستان با پاكستان كه اغلب آنان از قوم پشتون بوده و خانواده هاي آنان در دو طرف خط مرزي ديورند مستقر هستند، اين مرز را به رسميت نمي شناسند.
پس از آنكه پاكستان در سال 1947 مستقل شد، اين مرز همواره بين كابل و اسلام آباد تنش زا بوده است و برخي از كارشناسان،اين اختلاف مرزي را عامل اصلي ناامني هاي افغانستان از سوي پاكستان مي دانند.
افغان ها بر اين باورند كه اقوام ساكن در دو طرف مرز ديورند روابط خانوادگي دارند و نبايد محدوديتي در رفت وآمد آنان ايجاد شود. تظاهركنندگان اعلام كردند كه اگر پاكستان از اين تصميم خود منصرف نشود، با اعتراض گسترده افغان مواجه خواهند شد.
«حامد كرزي» رئيس جمهوري پيشين افغانستان نيز پس از مسدودشدن اين مرز از پاكستان خواست كه محدوديت هاي وضع شده را از ميان بردارد تا مردم دو طرف مرز بتوانند آزادانه و بدون داشتن رواديد رفت و آمد كنند.
وي افزوده است كه مرز ديورند را انگليس بر افغان ها تحميل كرده و افغانستان هيچ گاه اين مرز را به رسميت نشناخته و از ابتدا نيز رفت و آمد ساكنان دو طرف مرز بدون رواديد صورت مي گرفته است.
آساق*291*1610**1392
«طلوع نيوز»:
مردم ننگرهار مرز تورخم ميان پاكستان و افغانستان را به رسميت نمي شناسند
۱۶ خرداد ۱۳۹۵، ۱۵:۱۰
کد خبر:
82101367
كابل - ايرنا - صدها تن از مردم استان شرقي ننگرهار افغانستان روز يكشنبه با برپايي تظاهرات در مرز تورخم با پاكستان، نسبت به بسته شدن اين مرز توسط نيروهاي پاكستاني به روي مسافران اعتراض كردند.