به گزارش خبرگزاري شينهوآ از خارطوم، وزارت خارجه سودان اعلام كرد: با وجود همكاري با مجامع بين المللي و نيز كشور آمريكا در زمينه مبارزه با تروريسم، باز هم نام سودان در فهرست كشورهاي حامي تروريسم، قرار گرفت كه اين امر نشان از رفتار غيرمسئولانه آمريكا دارد.
آمريكا از سال 1993 سودان را در فهرست كشورهاي حامي تروريسم قرار داد و از سال 1997 تا به امروز، كشور سودان در فهرست تحريم اين كشور قرار دارد.
اين در حالي است كه سودان و سودان جنوبي اختلاف زيادي دارند كه از آن جمله مي توان به منطقه ابيي و حق ترانزيتي كه جوبا بايد براي استفاده از خط لوله انتقال نفت بپردازد، اشاره كرد.
اين خط لوله انتقال نفت از سودان عبور مي كند و سودان جنوبي براي صادرات نفت خود نيازمند آن است.
سودان جنوبي در سال 2011 استقلال خود را از سودان به دست آورد. اما پس از مدتي كوتاهي اين كشور تازه تاسيس به سرعت در جنگي داخلي و ويرانگر فرو رفت. در اين جنگ ريك ماچار رهبر شورشيان سودان جنوبي و سالوا كر رئيس جمهور اين كشور در مقابل هم قرار گرفتند.
ريك ماچار كه در دسامبر 2013 و همزمان با آغاز جنگ داخلي سودان جنوبي پايتخت را ترك كرد، براي تشكيل دولت وحدت چندي پيش به جوبا بازگشت.
طي دو سال گذشته دهها هزار نفر در جنگ داخلي سودان جنوبي ميان حاميان ماچار و كي ير كشته شده و بيش از دو ميليون نفر آواره شده اند. اين درگيري ها شعله ور شدن دوباره تنش هاي قومي و نقض حقوق بشر را در سودان جنوبي به همراه داشت.
خارطوم اميدوار است با بازگشت ماچار به جوبا و تشكيل دولت وحدت ملي، اين كشور نوپا روي خوش امنيت و ثبات را به خود ببيند و روابط دو جانبه دو كشور همسايه جنوبي و شمالي بهتر شود.
همهپرسي استقلال جنوب سودان از شمال آن كشور بخشي از توافقنامه جامع صلح بود كه در تاريخ 9 ژانويه 2005 ميلادي بين جنبش آزاديبخش خلق سودان و حكومت مركزي سودان به امضا رسيد و به دومين جنگ داخلي سودان خاتمه داد. در اين همهپرسي سودان جنوبي از كشور سودان جدا شد.
همهپرسي استقلال جنوب سودان از 9 ژانويه تا 16 ژانويه 2011 ميلادي به مدت يك هفته، در منطقه خودمختار جنوب سودان برگزار شد. در تاريخ 30 ژانويه 2011 ميلادي، اولين نتيجه كامل همهپرسي استقلال جنوب سودان حاكي از آن بود كه 99.57 درصد از مردم سودان جنوبي به جدايي از شمال راي دادهاند.
نتايج تعيين مالكيت منطقه مرزي نفتخيز آبيه از حساسترين موضوعات همهپرسي استقلال جنوب سودان از شمال بود.
در نهايت با راي بيش از 98 درصدي، سودان پاره و كشور نوپاي سودان جنوبي تشكيل شد.
سودان جنوبي يكي از فقيرترين كشورهاي جهان است.
خاورم**9377**1566
تهران – ايرنا – وزارت خارجه سودان با اشاره به قرار گرفتن نام اين كشور در فهرست كشورهاي حامي تروريسم، از سوي آمريكا، اعلام كرد: از كارشكني هاي آمريكا عميقا ناخرسنديم.