به گزارش ایرنا، هرچند تلاش های مسئولان اجرایی به ویژه در حوزه ورزش و جوانان با اجرای برنامه های مختلف و متنوع طی سال های اخیر مساله پر كردن اوقات فراغت دانش آموزان و دانشجویان را وارد مرحله جدیدی كرده است، اما به دلیل اطلاع رسانی های ناقص، بی موقع و در پاره ای از موارد نبود این اصل مهم، استقبال جوانان و نوجوانان از برنامه های مزبور را با مشكل مواجه می كند.
**جوانان چه می گویند؟
یكی از جوانان تبریزی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، نبود اطلاع رسانی دقیق و پیوسته از فعالیت های مربوط به اوقات فراغت دستگاه های مختلف در استان را یكی از مشكلات مربوط به تعطیلات تابستانی عنوان كرد و گفت: طی سال های گذشته در این خصوص آن چنان كه باید اطلاع رسانی و آگاهی دهی كافی نشده است كه این مساله باعث شده بسیاری از جوانان و نوجوانان نسبت به حضور در این برنامه ها رویگردان شوند.
سجاد مرادی افزود: در پاره ای موارد شاهد بوده ام كه پس از برگزاری برنامه ها بنرهای اطلاع رسانی در نقاط مختلف شهر نصب شده و وقتی به نهادهای اجرایی مراجعه كرده ایم ، اعلام كرده اند مهلت نام نویسی به پایان رسیده است.
وی، از مسئولان و برگزار كنندگان برنامه های مربوط به اوقات فراغت درخوسات كرد تا پیش از شروع برنامه ها نسبت به اطلاع رسانی همه جانبه اقدام كنند تا جوانان و نوجوانان و خانواده های آنها با بررسی شرایط نسبت به حضور در این برنامه ها اقدام كنند.
یكی از دانش آموزان نیز به ایرنا گفت: پارسال برای حضور در برنامه های اواقت فراغت در رشته های مختلف ورزشی جستجوهای فراوانی كردیم اما هیچ یك از مدارس، مساجد و دستگاه هایی كه متولی امر بودند، اطلاعات كافی و كاملی در اختیار ما نگذاشتند.
سعید سرخابی ادامه داد: متاسفانه بعد از اینكه یك ماه از تعطیلات تابستانی سپری و بخش اعظمی از فرصت اوقات فراغت دانش آموزان طی شد، شاهد نصب بنرهای اطلاع رسانی آن هم در حد بسیار ناچیز در تقاطی از شهر بودیم كه مثمر ثمر نبود.
وی اظهار كرد: این در حالی است كه اگر برنامه های اوقات فراغت از پیش از شروع تعطیلات تابستانی به درستی و در حد وسیع اطلاع رسانی نشود، بدون تردید استقبال چندانی از این برنامه ها نخواهد شد.
** اطلاع رسانی جامع حلقه مفقوده برنامه های اوقات فراغت است
مدیركل امور اجتماعی استانداری و دبیر ستاد ساماندهی امور جوانان آذربایجان شرقی با تاكید بر اهمیت و ارزش اطلاع رسانی به عنوان نخستین حلقه از پر كردن اوقات فراغت، می گوید: بدون تردید بی اعتنایی به این موضوع مهم می تواند بسیاری از برنامه های ستاد را با چالش مواجه كند، كما اینكه تاكنون نیز در بسیاری از بخش ها شاهد چنین موضوعی بوده ایم.
حسن استوارآذر، اوقات فراغت را از دغدغه های مهم ستاد ساماندهی امور جوانان استان برشمرد و افزود: البته نباید این مقوله مهم اجتماعی و فرهنگی فقط به ایام تعطیلات تابستانی خلاصه و در سایر روزهای سال به فراموشی سپرده شود.
وی، مقطع سنی 17 تا 29 سال سنین جوانی یاد كرد كه باید بر اساس خواسته های این گروه سنی اقدامات و برنامه های اوقات فراغت پایه ریزی شود، زیرا كه در غیر این صورت استقبال جوانان و نوجوانان چندان مناسب نبوده و برنامه های تعریف شده با شكست مواجه می شوند.
استوارآذر با بیان اینكه دستگاه های متولی امور جوانان و سایر دستگاه های درگیر مساله اوقات فراغت زحمات زیادی برای اجرایی كردن برنامه های خود انجام می دهند، اظهار كرد: مهم ترین بخش این برنامه ها مربوط به اطلاع رسانی دقیق، شفاف و به هنگام است تا جوانان در سراسر استان و حتی در دورافتاده ترین روستاها از آن آگاهی یافته و حضور در این برنامه ها را جزو اولویت های اوقات فراغت خود قرا دهند.
وی، شكوفائی استعدادهای ورزشی، صنعتی، تولیدی، مهارتی، اجتماعی و سیاسی و فرهنگی جوانان و نوجوانان را از جمله اهداف بزرگ و مهم ستاد ساماندهی امور جوانان استان برشمرد.
استوارآذر، استفاده حداكثری از امكانات حداقلی را یكی از اهداف مهم ستاد ساماندهی امور جوانان استان بیان كرد كه این هدف بدون اطلاع رسانی درست محقق نخواهد شد.
** 71 درصد از جوانان استان اطلاع درستی از برنامه های اوقات فراغت ندارند
معاون امور جوانان و فرهنگی اداره كل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی نیز اطلاع رسانی از برنامه های اوقات فراغت توسط دستگاه های متولی را یكی از مشكلات این حوزه نام برد و گفت: باید در این رابطه تجدید نظرهای اساسی صورت بگیرد.
لیلا جاویدان با اشاره به مطالعات انجام شده در میان جوانان استان درخصوص برنامه های اوقات فراغت، اظهار كرد: بر اساس این مطالعه 71 درصد جوانان مورد پرسش، اعلام كرده اند اطلاع رسانی دقیق و مناسبی از برنامه های اوقات فراغت انجام نمی شود.
وی با اشاره به تاثیر اطلاع رسانی مناسب از برنامه ها و اطلاعیه های اوقات فراغت ، یادآور شد: یكی از بندهای مورد تاكید شده در ستاد ساماندهی امور جوانان، توجه به موضوع اطلاع رسانی است كه این كار باید توسط دستگاه های مختلف كه وظیفه پر كردن اوقات فراغت را بر عهده دارند، به نحو شایسته ای انجام شود.
جاویدان، از ایجاد و راه اندازی پورتال اوقات فراغت آذربایجان شرقی برای از بین بردن مشكلات مربوط به اطلاع رسانی خبر داد و هدف از ایجاد آن را برنامه ریزی، اطلاع رسانی و نظارت بر برنامه های مدون در این حوزه اعلام و اظهار كرد: با عملیاتی شدن پورتال اوقات فراغت امكان اطلاع رسانی بهتر و خدمت رسانی مضاعف فراهم خواهد شد.
جاویدان ادامه داد: برگزاری نمایشگاه اطلاع رسانی اوقات فراغت، برگزاری آیین افتتاحیه برنامههای اوقات فراغت توسط هر دستگاه، تشكیل تیمهای بازرسی از پایگاهها توسط ستاد، برگزاری جشنواره استانی اوقات فراغت توسط دبیرخانه و معرفی برترینها به جشنواره ملی اوقات فراغت از برنامه های پیشنهادی ستاد برای سال95 در حوزه اوقات فراغت خواهد بود.
وی، مهارت آموزی در رشته های فنی و حرفه ای، مهارتهای زندگی (سبك زندگی اسلامی)، سلامتی و ازدواج، نهضت كتابخوانی و مطالعه، فعالیت های ورزشی، فعالیتهای دینی و قرآنی، برنامه های فضای مجازی، فعالیتهای اردویی شامل اردوهای راهیان نور، اردوهای جهادی و اردوهای هویت آفرین و گردشگری را از برنامه های فرهنگی و اجتماعی ستاد ساماندهی امور جوانان در حوزه اوقات فراغت اعلام كرد.
وی خاطرنشان كرد: البته این برنامه ها بدون اطلاع رسانی درست و به موقع مورد استقبال قرار نخواهد گرفت.
جاویدان گفت: امسال قصد داریم با همكاری ستادهای فرعی در شهرستان و فرمانداری های 21 گانه استان، اطلاع رسانی دقیق تر و به روزتری از فعالیت های اوقات فراغت انجام شود تا جوانان و نوجوانان بیشتری جلب این برنامه ها شوند.
وی ، نظارت لحظه ای و آنلاین بر عملكرد زیر مجموعه ها، اطلاع رسانی به هنگام به مخاطبان و انتخاب آگاهانه برنامه ها و پیش ثبت نام در برنامه ها، امكان پیگیری شكایات مخاطبان برنامه ها، امكان تجمیع تحقیقات و پژوهش های انجام شده كل استان (بانك تحقیقات فراغتی)، امكان راهنمایی مخاطبان، ایجاد رویه واحد در ارائه گزارش ها، آمارها و گزارش گیری دقیق از وضعیت اجرای برنامه ها در استانی، شهرستانی، دستگاهی، پایگاهی از قابلیت های پورتال فوق عنوان كرد.
معاون امور جوانان و فرهنگی مدیركل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی، متوسط زمان اوقات فراغت در ایران را 90 روز در سال اعلام كرد كه این رقم در استانداردهای جهانی معادل 80 روز است.
جاویدان ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده هزینه هر خانوار برای اوقات فراغت جوانان در سال 1390 دو درصد بود كه این رقم سال گذشته به دلیل مشكلات اقتصادی به پایین تر از این رقم رسید.
وی گفت: طبق این مطالعه، مشكلات مالی، نبود امكانات و حسیاست های اجتماعی و فرهنگی از دلایل مهم عدم استقبال از برنامه های اوقات فراغت است، به گونه ای كه بیش از 53 درصد مخاطبان مشكلات مالی، 47 درصد نبود امكانات و 21 درصد نیز حساسیت های اجتماعی و فرهنگی را از دلایل انصراف خود از برنامه های واقات فراغت بیان كرده اند.
جاویدان اضافه كرد: 54 درصد جوانان خواستار ایجاد امكانات ورزشی و تفریحی و 25 درصد نیز خواهان كاهش هزینه ها برای گذران اوقات فراغت خود در برنامه های دستگاه های دولتی شده اند.
به اعتقاد كارشناسان، اوقات فراغت به عنوان مكمل برنامه های تربیتی باید جزو اولویت های دولت و البته خانوارها قرار بگیرد تا تربیت اعتقادی، تخصصی و مهارتی جوانان و نوجوانان با كیفیت بهتر و مناسب تری صورت پذیرد و در این صورت آینده جامعه در بخش های مختلف از جمله اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی امیدوار كننده تر خواهد بود.
گزارش از: سیدیحیی مرتضائی
3038/518
تبریز- ایرنا- اوقات فراغت جوانان از جمله مسایل مهم و محوری ایام تعطیلات تابستانی در میان خانواده ها است كه بر اساس تحقیقات انجام شده، اطلاع رسانی حلقه مفقوده آن است و پر كردن اوقات فراغت را چالش برانگیز كرده است.