۱۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۵:۵۶
کد خبر: 82102819
T T
۰ نفر
گرمای هوا و سنگینی تعرفه برق؛ هر دو نفس گیر/ سیستانی ها در انتظار كاهش تعرفه قبوض برق

زاهدان- ایرنا- گرمای طاقت فرسای بیش از 45 تا 50 درجه ای هوا، خشكسالی 18 ساله و بادهای 120 روزه همراه با شن های روان از یك طرف و تعرفه های سنگین برق مصرفی از سوی دیگر برای مردم سیستان نفس گیر شده و در انتظار دست های مهربان دولت تدبیر و امید برای كاهش این آلام هستند.

به گزارش ایرنا در هنگامه ای كه هنوز صدای پای تابستان در بسیاری از نقاط كشور شنیده نمی شود مردم سیستان و بلوچستان با پوست، گوشت و استخوان خود گرمای طاقت فرسا را تحمل می كنند و چه بسا كه در برخی روزها دمای هوا به 50 درجه بالای صفر نیز می رسد.
18 سال خشكسالی، از بین رفتن صید و صیادی و كشاورزی و نبود شغلی برای امرار معاش مردم شهرستانهای شمالی سیستان و بلوچستان را با مشكلات متعددی رو به رو كرده كه برخی از خانواده ها مجبور به مهاجرت شدند.
خشك شدن بستر تالاب بین المللی هامون و افزایش بادهای موسمی 120 روزه به 160 تا 180 روز در سال و در نتیجه گرم شدن بیشتر هوا نیز زندگی را بر مردم این دیار سخت كرده است.
هر ساله با آغاز فصل گرمای طاقت فرسا كه معمولا از یك ماه پیش از تابستان آغاز می شود مردم سیستان مجبور به استفاده از وسایل خنك كننده می شوند كه افزایش مصرف برق به خودی خود سبب بالا رفتن هزینه های خانوار آن هم در هنگامه بیكاری و كمبود درآمد می شود، مردمی كه از یك سو باید درد و رنج شرایط بد آب و هوایی را تحمل كنند و از سوی دیگر زیر بار هزینه های برق مصرفی كمرشان خم شود.
وزش بادها و توفانهایی بعضا با سرعت 70 تا 120 كیلومتر در ساعت و حركت شن های روان نفس كشیدن را بر مردم دیار سیستان سخت كرده است، بادهایی كه به سبب خشك بودن بستر تالاب بین المللی هامون حامل هوایی گرم و داغ است و حتی امكان روشن كردن كولر آبی را از مردم سلب می كند زیرا با روشن شدن كولر گردوغبار و ماسه بادی های (ریگ) معلق در هوا به حدی بر روی پوشال كولرها می نشیند كه نفس كولرها را گرفته و صاحب خانه را مجبور به خاموشی آن می كند.
ابتلا به انواع بیماری های حاد تنفسی نیز سوغات اجباری این مهمان قدیمی برای ساكنان خطه سیستان است.
بسیاری از مردم این منطقه از دولت انتظار دارند كه در شرایط سخت معیشتی و نبود اشتغال حداقل در محاسبه تعرفه های برق و مالیاتی در مقایسه با نقاط برخوردار و توسعه یافته كشور تفاوت و امتیازهایی برای مردم سیستان قائل شوند تا رضایت مردم ولایتمدار و مرزدار این دیار را به همراه داشته باشد.
برخی كارشناسان معتقدند: توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر از طریق احداث نیروگاه های بادی و خورشیدی در این منطقه می تواند موجب تامین نیروی برق در سطح وسیعی از كشور شود و حتی امكان صادرات آن به كشورهای همجوار را نیز فراهم كند و در نتیجه راهی برای كاهش تعرفه برق سیستان باشد.
یكی از شهروندان زابل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بیشتر روزها آنقدر هوا گرم است كه حتی كولر هم جوابگو نیست و تنها برای انجام كارهای ضروری از منزل خارج می شوم.
سیدحسین طباطبایی افزود: استفاده از كولر آبی در سیستان مشكلاتی را به همراه دارد و گرد و خاك موجود در هوای زابل را به درون خانه می كشد و مقدار زیادی ماسه بادی در اطراف پوشالهای كولر جمع می شود.
این شهروند سیستانی ادامه داد: در چنین شرایطی تنها راه احساس آرامش در این گرما استفاده از كولرهای گازی و اسپیلت است كه البته مصرف برق بالایی دارد و امیدواریم مسئولان نسبت به كاهش بیشتر تعرفه های برق اقدامات موثری انجام دهند.
محمد بارانی شهروند هیرمندی نیز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ریزگردها در منطقه هیرمند استفاده از كولر آبی را با مشكل روبرو كرده زیرا در مرحله نخست سبب ورود گردوغبار به داخل خانه ها و سپس بستن راههای نفوذ هوا به داخل كولر می شود.
وی ضمن ابراز نارضایتی از نحوه محاسبه تعرفه برق گفت: متاسفانه با وجود دمای بالا كه توان مردم را بریده است مسئولان نسبت به رایگان و یا كاهش تعرفه برق اقدام نمی كنند تا مردم با خاطر آسوده از كولر گازی استفاده كنند و یا به مدت بیشتری در شبانه روز كولر خود را روشن نگه دارند.
*** احتمال تغییر تعرفه برق سیستان از درجه دو به درجه یك
سیدباقر حسینی نماینده مردم سیستان دوره نهم مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: منطقه سیستان به تعبیر مقام معظم رهبری تنگه احد جمهوری اسلامی ایران است و دولت باید برای رضایت و كمك به مردم در این ناحیه راهبردی تلاش خود را بیشتر كند.
وی ادامه داد: اگرچه منطقه سیستان از دیرباز مورد توجه دشمنان بوده است اما مردم ولایتمدار این دیار همواره با خطر تروریسم، نفوذ دشمنان و مواد مخدر مقتدرانه مقابله كرده و نقش مهمی در حفظ امنیت ملی داشته اند و انتظار است مورد توجه بیشتر دولت قرار گیرند.
نماینده سابق سیستان در مجلس شورای اسلامی افزود: مردم در این منطقه حداقل 150 روز شرایط سخت و فوق بحرانی را پشت سر می گذارند و به دلیل طوفان های شدید شن و ماسه امكان استفاده از كولر آبی حداقل در 5 ماه از سال وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال كه در زمینه تصویب قانون تخفیف تعرفه برق چه اقدامی انجام شده است، گفت: طبق ماده 165 قانون مالیاتی، دولت می تواند حتی نسبت به رایگان كردن تعرفه برق در ایامی از سال و با توجه به شرایط خاص هر منطقه اقدام كند.
وی افزود: اگرچه قانون گذار با صراحت در خصوص رایگان شدن تعرفه برق در گرمای شدید و شرایط آب و هوایی بحرانی طرحی را پیش بینی نكرده است اما دولت طبق ماده مذكور نسبت به این كار اختیار تام دارد.
وی در خصوص درجه تخفیفی تعرفه برق سیستان گفت: در سال های گذشته تعرفه برق سیستان در ایامی از سال براساس درجه چهار، سه و دو محاسبه می شد ولی هم اینك 6 ماه اول سال را با درجه 2 محاسبه می شود.
حسینی ادامه داد: در جلسه ای كه با حضور وزیر نیرو و مدیرعامل شركت توانیر داشتیم مقرر شد دولت در سال 95 حداقل برای مدت 4 ماه تعرفه برق منطقه سیستان را برحسب درجه یك محاسبه كند.
وی اظهار داشت: امیدواریم وزیر به قول خود عمل كند و با پیگیری های نمایندگان منتخب مردم سیستان در مجلس دهم، بزودی در تابستان امسال شاهد تغییر در تعرفه برق باشیم تا ذره ای از درد و رنج مردم سیستان تسكین یابد.

*** در هیچ منطقه ای از كشور برق رایگان نیست
مدیرعامل شركت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان اما سختی بادهای 120 روزه منطقه سیستان را در تخفیف بهای برق موثر ندانست و در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: درجه حرارت و رطوبت كه براساس اطلاعات دقیق هواشناسی مشخص می شود تنها عوامل موثر در تعیین تخفیفات تعرفه برق است و هیچ گونه عامل سیاسی در این كار دخیل نیست.
غلامعلی رخشانی مهر افزود: در هیچ منطقه ای از كشور برق به طور كامل رایگان نیست و فقط دولت برای كمك به مردم تخفیف هایی را در محاسبه تعرفه برق اعمال می كند كه این تخفیف ها مدتی است بر روی قبوض مشتركین اغلب مناطق سیستان و بلوچستان اعمال می شود
وی اضافه كرد: بر این اساس زابل 6 ماه از سال گرمسیر درجه دو، چابهار 9 ماه از سال گرمسیر درجه یك، نیكشهر 6 ماه از سال گرمسیر درجه یك، سرباز و دلگان 3 ماه از سال گرمسیر درجه یك و 2 ماه از سال گرمسیر درجه 2 محاسبه می شوند.
وی همچنین گفت: شهرهای زاهدان، خاش و سراوان به علت شرایط آب و هوایی بهتر شامل این تخفیف ها نمی شوند.
منطقه سیستان روزگاری به انبار غله ایران زمین مشهور و طبیعت زیبا و بكر آن زبانزد خاص و عام بود و در متون كهن اشارات زیادی به آن شده است اما 18 سال است با خشكسالی وسیعی رو به روست و تعداد زیادی از روستاهای این منطقه در زیر شن و ماسه مدفون شده یا در محاصره شن های روان قرار دارند.
سیستان با پنج شهرستان زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در شمال استان سیستان و بلوچستان واقع شده است.
7323 / 6081