۲۲ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۳۶
کد خبر: 82108545
T T
۰ نفر

روان آبهایی كه به كویر می روند

۲۲ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۳۶
کد خبر: 82108545
روان آبهایی كه به كویر می روند

مشهد- ایرنا- به رغم استمرار خشكسالی، كمبود منابع آب و نزولات آسمانی در شهرستان بجستان خراسان رضوی بسیاری از آبهای حاصل از بارندگی و روان آبها به دلیل نبود زیرساخت های مناسب به هدر می روند.

به گزارش ایرنا، در شرایطی كه استفاده بهینه از منابع آب و نزولات آسمانی از اهمیت بسیار برخوردار است، هدر رفت آبهای سطحی به یكی از تنگناهای شهرستان بجستان تبدیل شده است.
در دو هفته گذشته در مدت كوتاهی 9 میلیمتر باران در این شهرستان بارید كه آب حاصل از آن به دلیل نبود ساز و كار لازم به صورت سیلاب به هدر رفت و خسارتهای فراوان به باغها و راههای این شهرستان وارد كرد.

* اجرای طرحهای آبخیزداری راهكار مناسب برای استفاده بهینه از نزولات آسمانی

سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بجستان گفت: با توجه به قرار گرفتن این شهرستان در منطقه آب و هوایی گرم وخشك و بیابانی، با تغییرات اقلیمی و الگوی بارشها شاهد بارندگی خارج از فصل و به صورت رگباری با شدت زیاد و در مدت كوتاه هستیم كه این امر منجر به بروز سیل و روان آب در منطقه می شود.
مصطفی خاكپور افزود: در این شرایط اجرای طرحهای آبخیزداری راهكار مناسبی برای كاهش این خسارتها و بهره برداری مناسب از منابع موجود آب است.
وی كاهش و پیشگیری از خسارتهای سیل و خشكسالی، افزایش آبدهی چشمه ها، قنوات و چاهها، جلوگیری از فرسایش خاك حاصلخیز كشاورزی و بهبود و تثبیت اشتغال روستائیان را از مهمترین فواید اجرای طرحهای آبخیزداری ذكر كرد.
وی با اشاره به اجرای طرح های آبخیزداری در 50 هزار هكتار با مشاركت مردم بجستان اظهار كرد: اجرای این طرحها در چند سال گذشته موجب كنترل فرسایش خاك بین پنج تا 8 تن در هكتار، كنترل رسوب به میزان 2.3 تن در هكتار، استحصال 500 متر مكعب آب و افزایش تولید علوفه به مقدار 120 كیلو گرم در هكتار شده است.
خاكپور هدر رفت و خروج آب به سوی كویر را از دغدغه های اساسی این اداره برشمرد و با توجه به استمرار خشكسالی و بروز شرایط بحرانی در این زمینه خواستار تخصیص اعتبارات لازم از محل اعتبارات ملی، استانی و مدیریت بحران شد.
وی گفت: بجستان از شهرستانهای پیشرو استان در اجرای پروژه های مشاركتی در بخش های مختلف منابع طبیعی و آبخیزداری است.

* انتقاد فرماندار بجستان از تخصیص نیافتن اعتبار كافی برای ساخت سد

فرماندار بجستان گفت: به دلیل استمرار خشكسالی و كاهش منابع آب، بهره گیری مناسب از آبها و جلوگیری از هدررفت منابع آب از اهمیت فراوان برخوردار است ولی به دلیل نبود سیل بندهای مناسب شاهد هدر رفت بسیاری از آبهای سطحی هستیم.
حسین جمشیدی افزود: بر اساس مطالعات كارشناسان برای جمع آوری آب قنوات بجستان در فصولی كه نیاز به آب كمتر است، استخر ذخیره سازی با حجم 140 هزار متر مكعب و برای جمع آوری روان آبهای ناشی از بارندگی استخری با حجم تقریبی 160هزار متر مكعب مورد نیاز است.
وی اظهار كرد: اجرای پروژه های مربوط به جلوگیری از هدر رفت روان آبها در این شهرستان در مجموع 60 میلیارد ریال هزینه دارد.
وی گفت: در بالا دست شهرستان و روستا ها سیل بند هایی برای جمع آوری این آبها ایجاد شده و برای ساختن سیل بند های بیشتر در مكانهای لازم هزینه های بیشتر مورد نیاز می باشد كه پیگیر آن هستیم.

* كنترل روان آبها در شهرستان بجستان نیازمند همكاری تمام بخشهاست

رئیس جهاد كشاورزی بجستان هم گفت: كنترل روان آبها در این شهرستان تنها وظیفه این اداره نیست و همكاری بین بخشی همه مسئولان و دست اندركاران ذیربط در این زمینه را می طلبد.
رمضانعلی قاسمی افزود: تداوم پدیده خشكسالی تاكنون افزون بر 500 میلیارد ریال به بخش كشاورزی این شهرستان خسارت زده كه 60 درصد از این خسارت به باغها و بقیه به بخش دامداری و زارعت وارد شده است.
وی اظهار كرد: به خاطر تداوم خشكسالی 155رشته قنات در این شهرستان بطور كامل خشكیده و آبدهی 326 رشته قنات نیز به شدت كاهش یافته است.
وی گفت: از ابتدای فصل زراعی جاری تاكنون فقط 90 میلیمتر باران در بجستان باریده در حالی كه میزان بارندگی سال زراعی گذشته در این شهرستان 130 میلیمتر بود.
مدیر جهاد كشاورزی بجستان افزود: خشكسالی به 40 درصد بخش زراعت این شهرستان خسارت وارد كرده و سطح زیركشت این بخش از 2800 هكتار به 1510 هكتار كاهش یافته است.
وی اظهار كرد: در بخش باغی نیز به علت كم آبی و كاهش دبی چاهها و قناتها، سطح زیركشت زعفران و باغهای انار این شهرتسان 20 تا 30 درصد كاهش دارد.
شهرستان بجستان در 278 كیلومتری مشهد و جنوب استان خراسان رضوی واقع است.
2095/ 6053/ 1539
۰ نفر