۲۴ خرداد ۱۳۹۵، ۸:۵۰
کد خبر: 82110256
T T
۰ نفر
بانوي محقق مريواني آيين پيرشاليار هورامان را مكتوب كرد

سنندج- ايرنا- براي نخستين بار سارا محمودي محقق و نويسنده مريواني آيين پيرشاليار هورامان را به صورت كتاب چاپ و منتشر كرد.

به گزارش خبرنگار ايرنا اين اثر تحقيقي- پژوهشي است كه ظرف مدت دو سال از طريق مطالعه منابع كتابخانه اي، بررسي روايات و سنت شفاهي و بن مايه هاي مراسم جشن عروسي پيرشاليار و مصاحبه با صاحبنظران حوزه ادب و فرهنگ كُردي به زبان فارسي گردآوري شده است.
اين كتاب در 11 فصل منتشر شده و بررسي واژه‌ 'پير' و 'شاليار' از لحاظ زبان شناختي مردم هورامان، بررسي تبار شناختي شخصيت پير در لابلاي اوراق كتب تاريخي، در جستجوي دوره زندگي، كيش و آيين پيرشاليار، مهرپرستي، زرتشتي و اسلام در هورامان؛ بررسي بن مايه هاي مراسم عروسي پيرشاليار و كومساي؛ مولفه هاي تقدس پيرشاليار، كتاب ماريفت، كرامات و يادگاري هاي پيرشاليار عناوين فصول اين كتاب است.
در اين اثر تحقيقي تلاش شده با ارائه ديدگاهي جامع و مستند در مورد پيرشاليار بخش هاي مهمي از فرهنگ و رسوم اين منطقه به همراه اين آيين مذهبي براي مخاطبان به نگارش درآيد.
اين بانوي محقق كه داراي مدرك كارشناسي ارشد زبان و ادبيات فارسي بوده و مدرس دانشگاه پيام نور مريوان است اين اثر را كه نخستين اثر مكتوب وي در حوزه مردم شناسي است در 130 صفحه به همراه 15 قطعه عكس از آيين پيرشاليار جمع آوري كرده است.
مراسم پير شاليار در روستاي اورامان‌تخت (هورامان) كردستان، هر سال دو بار در نيمه بهار و نيمه زمستان برگزار شده و عروسي پير شاليار در سه روز جشن گرفته مي ‌شود.
مقبره پير شاليار كه از موبدان عبدالقادرگيلاني بوده است در اورامان قرار دارد و مراسمات پيرشاليار شامل ذبح دام قرباني، دف زني، نوعي رقص معنوي، خوردن آش، شب‌نشيني و خواندن شعر و دعا است.
پيرشاليار يكي از 99 پيرِ بنام و در واقع پيرِ پيران هورامان است كه با گذشت قرن‌ها هنوز شخصيت حقيقي وي در هاله‌ايي از ابهام باقي مانده است.‌
3020/6108