۲۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۱:۱۰
کد خبر: 82114709
T T
۰ نفر
پارك علم و فناوری كردستان مولود آتیه دار دولت یازدهم

سنندج- ایرنا- همزمان با آغاز به كار دولت یازدهم شاهد شروع به كار پارك علم و فناوری كردستان بودیم و هم اكنون 94 شركت دانش بنیان نیز در استان مشغول به فعالیت هستند.

به گزارش ایرنا، در دنیای امروز كشورهایی موفق هستند كه نهادهای علمی و تحقیقاتی خود را توسعه دهند و بتوانند در تولید علم و مدیریت آن از كشورهای دیگر پیشی بگیرند.
تعامل دانشگاه به عنوان نهاد تولید كننده دانش و صنعت به عنوان نهاد توسعه دهنده فناوری، نقش محوری در فرآیند تبدیل علم به فناوری دارد و در این راستا نیز پارك های علم و فناوری به عنوان حلقه ارتباطی میان دانشگاه و صنایع بسیار دارای اهمیت هستند.
بر اساس آمارهای رسمی، هم‌ اكنون 33 پارك علم و فناوری و 143 مركز رشد فناوری در سراسر كشور فعالند و بیش از 3 هزار شركت دانش‌بنیان در این پارك‌ ها استقرار پیدا كرده ‌اند.
پارك علم و فناوری استان كردستان نیز در سال 92 و هم زمان با آغاز به كار دولت یازدهم فعالیت رسمی خود را در استان آغاز كرده است.
رییس پارك علم و فناوری استان كردستان در خصوص فعالیت ها و خدمات این پارك طی دو سال اخیر اظهار كرد: پارك علم و فناوری استان كردستان از سال 92 فعالیت خود را آغاز كرد و اكنون با حمایت های دولت و فعالیت های چشمگیر در قالب شركت های دانش بنیان در جهت تولید علم، ظرفیت مناسبی برای توسعه استان است.
خالد سعیدی افزود: هم اكنون 94 شركت در مركز رشد و پارك علم و فناوری استان كردستان مستقر هستند كه برخی از این شركت ها فعال و برخی نیز در شرف ثبت است.
وی خاطرنشان كرد: پارك علم و فناوری كردستان تنها دو سال است كه فعالیت خود را شروع كرده است و چندین دهه از دیگر استان های كشور عقب هستیم.
سعیدی اظهار داشت: با وجود این عقب افتادگی ها خوشبختانه در دو سال از فعالیت این نهاد، شاهد سرعت چشم گیری در حوزه دانش بنیان در استان بودیم و همین امر پارك كردستان را در سال گذشته به موفق ترین پارك كشور تبدیل كرد.
وی افزود: در این مدت دو كانون خلاقیت و شكوفایی نیز در شهرهای سنندج و دیواندره دایر شده است، صندوق پژوهش و نوآوری در كردستان راه اندازی شده و بیش از 12میلیارد ریال نیز حمایت مالی از شركت های دانش بنیان صورت گرفته است.
رییس پارك علم و فناوری كردستان عنوان كرد: هم اكنون شركت های دانش بنیان استان برای بیش از 420 نفر اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم ایجاد كرده اند و اگر مكان و زمین لازم برای آنان فراهم شود شاهد افزایش اشتغالزایی و ایفای نقش بیشتر این شركت ها در توسعه اقتصادی استان خواهیم بود.
سعیدی اعلام كرد: بر اساس بررسی‌ های به عمل آمده گردش مالی شركت ‌های دانش بنیان استان در سال گذشته 150 میلیارد ریال بوده است كه بیشترین درصد آن مربوط به شركت ‌های فعال در حوزه آی تی است.
وی به ظرفیت های بالای استان كردستان اشاره كرد و افزود: كردستان در تمامی بخش ها استعدادهای خوبی در اختیار دارد كه متاسفانه تاكنون از این ظرفیت ها به خوبی بهره برداری نشده است.
سعیدی از كمبود فضای فیزیكی و عدم واگذاری زمین برای شركت های دانش بنیان به عنوان اصلی ترین چالش پیش روی فعالیت های دانش بنیان در استان نام برد و افزود: متاسفانه به دلیل نبود فضای فیزیكی مناسب شاهد عدم تخفیف ها و معافیت های مالیاتی برای شركت های دانش بنیان در استان هستیم و اداره كل امور مالیاتی این بخشش ها را منوط به مستقر بودن شركت ها در پارك علم و فناوری دانسته است.
وی افزود: با حمایت های استاندار و مسوولان استانی برای رفع دغدغه اختصاص زمین برای پارك علم و فناوری و شركت های دانش بنیان گام های مهمی برداشته شده است.
سعیدی خاطرنشان كرد: هم اكنون 19 پرسنل ستادی و سه مامور به خدمت در پارك علم و فناوری استان مشغول به خدمت هستند و با تكیه بر توانمندی این نیروها به ارایه خدمات علمی، اطلاع رسانی، آموزش، مشاوره، خدمات آزمایشگاهی و كارگاهی، حمایت از ایده محوری، بازاریابی، مالكیت فكری، اخذ استانداردهای لازم و اعطا تسهیلات كم بهره و پشتیبانی از فضای فیزیكی، اداری به شركت ها می پردازیم.
تقویت سازمان ‌های نوآوری از طریق مراكز رشد و تعمیق ارتباط بین دانشگاه‌ ها، واحدهای تولیدی و مراكز تصمیم ‌گیری دولتی، سازمان ‌های تحقیقاتی در راستای توسعه فناوری و علوم كاربردی از اهداف مهم‌ تشكیل و فعالیت پارك‌ های علم و فناوری است.
هرچند كه پارك علم و فناوری استان كردستان در دو سال از فعالیت خود توانسته است دستاوردها و خدمات شایان توجهی را برای استان به ارمغان آورد اما به دلیل نوپا بودن و عدم تجربه كافی برخی از نیروهایش گاهی اوقات موجب رنجش خاطر تعدادی از جوانان نخبگان و ایده پرداز استان شده است.
اسماعیل ساعدی و محمد رضایی دو جوان نخبه و مخترع سنندجی و دارای طرح تولید مبلمان كامپوزیتی هستند كه پس از چندین بار مراجعه به پارك علم و فناوری استان كردستان موفق به اخذ حمایت های این پارك نشده اند اما با مراجعه به استان های همجوار همچون همدان و كرمانشاه با استقبال مسوولان پارك های علم و فناوری آن استان ها و حمایت های مادی و معنوی مواجه شدند.
این دو جوان ایده پرداز سنندجی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از عدم تجربه كافی نیروهای پارك علم و فناوری و عدم حضور كارشناسان خبره در كمیته داوری طرح های ارایه شده به پارك علم و فناوری كردستان به عنوان موانعی یاد می كنند كه مسیر را برای حضور هرچه فعال تر جوانان نخبه و ایده پرداز استان دشوار كرده است.
محمد رضایی اظهار داشت: امیدواریم مسوولان پارك علم و فناوری استان كردستان به جای مقاومت در برابر نظرات جوانان استان كمی به آن سوی استان و استان های همجوار نگاه كنند و از تجربیات موفق این استان ها برای خدمت هرچه بیشتر به جوانان استان بهره گیرند.
وی افزود: هم اكنون طرح ما با حمایت پارك های علم و فناوری استان های همدان و كرمانشاه وارد مرحله عملیاتی شده و در آینده نزدیك تجاری سازی خواهد شد اما متاسفانه تمام افتخار این موفقیت نصیب استان هایی می شود كه حامی این طرح بوده اند.
عباس مومنی مدیرعامل شركت یاخته فناور آریا كه در حوزه بیوتكنولوژی كشاورزی فعالیت دارد نیز به ایرنا گفت: متأسفانه روند دست و پاگیر صدور مجوزهای لازم برای ادامه فعالیت های تجاری سازی ایده ها زمان بسیاری را از شركت های دانش بنیان گرفته و به جای اینكه به فكر تكمیل و توسعه فعالیت های تحقیقاتی خود باشند باید بیشتر زمان مفید خود را در راه و ادارات تلف نمایند.
او افزود: امیدواریم با تدبیر مسئولان استان روند صدور مجوزها اصلاح شده و شركت های دانش بنیان حمایت بیشتری شوند.
وی اظهار داشت: یك سال است وارد دوره رشد شده ایم و دو محصول را نیز تجاری سازی كرده ایم و آزمایشگاه كشت بافت داریم و در این مدت قرار داد تولید 20 هزار بوته گل زینتی را منعقد كرده ایم و در چند ماه اخیر نیز در حوزه تولید گیاهان دارویی در مالزی با شركت های متعددی قرارداد همكاری منعقد كردیم.
این مبتكر كردستانی خاطرنشان كرد: در بخش تولید گیاهان زینتی درون شیشه ای قرار داد 400میلیون تومانی را منعقد كرده ایم و در بخش تولید نهاله های گل محمدی نیز قراردادی به ارزش30 میلیون تومان را منعقد كرده ایم ودر آینده نیز طرح كشت، فرآوری، برداشت و اسانس گیری گیاهان دارویی را در دستور كار داریم.
مدیرعامل شركت یاخته فناور آریا افزود: متاسفانه در استان كردستان ادارات و سازمان های دولتی و شركت های خصوصی به توان شركت های دانش بنیان اعتماد ندارند و همین موجب به حاشیه راندن شركت های دانش بنیان در استان شده است.
مومنی در ادامه اظهار داشت: قوانین مصوب مركز از جمله قوانین گمركی و مالیاتی پس از ماه ها و حتی سال ها به استان می رسد و اگر هم این قوانین به استان ابلاغ شده باشد و در اختیار مدیران و كارشناسان قرار گیرد آنان با این قوانین سلیقه ای رفتار می كنند.
وی افزود: اداره كل گمركات استان اصلا نمی داند دانش بنیان چیست و هم اكنون تخفیفات گمركی در استان لحاظ نمی شود.
استاندار كردستان نیز در خصوص اهمیت شركت های دانش بنیان اظهار كرد: یكی از راه های توسعه استان كمك به شركت های دانش بنیان است و انتظار می رود دستگاه های اجرایی و شركت های سطح استان در صورت دارا بودن شرایط تامین كالاها و خدمات خود را به شركت های دانش بنیان واگذار كنند.
عبدالمحمد زاهدی افزود: موضوع شركت های دانش بنیان یك مبحث جدید در خصوص ورود دانش به عرصه تولید و خدمات نیست و این مهم جایگاه خودش را در سطح جهانی نشان داده است.
وی خاطرنشان كرد: در این عرصه باید نهایت استفاده را از علم در تولید و ارایه خدمات داشته باشیم چرا كه شركت های دانش بنیان یكی از موارد مطرح شده در سیاست های اقتصاد مقاومتی و از تاكیدات مقام معظم رهبری هستند كه در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی نیز همه دستگاه ها به حمایت از این شركت ها و مجموعه پارك علم و فناوری فراخوانده شده اند.
استاندار كردستان اظهار داشت: باید توجه كرد كه شركت های دانش بنیان یك تیغ دو لبه هستند كه هم می توانند موجب افزایش اشتغال شوند و هم در بیكاری نیروها تاثیرگذار باشند.
زاهدی افزود: ذات ورود علم به حوزه صنعت و كشاورزی این است كه از میزان اشتغال كم كند لذا باید تعداد شركت ها و تنوع آن ها را افزایش دهیم و از ظرفیت نیروی انسانی حداكثر استفاده را بكنیم تا بتوانیم این كاهش اشتغال ها را جبران كنیم.
وی اظهار داشت: البته باید این مهم را نیز در نظر بگیریم كه حمایت از شركت های دانش بنیان موجب نشود كه آن ها احساس كنند كه بدون رقیب هستند چرا كه این مهم موجب افت كیفیت فعالیت ها و خدمات آن ها می شود.
استاندار كردستان تاكید كرد: در معاملات كوچك و متوسط نیز برای حمایت از شركت های دانش بنیان آمادگی ترك تشریفات را داریم و دستگاه های اجرایی استان نیز این مهم را در چارچوب قوانین مدنظر قرار دهند.
با این حال اگر چه مدت كوتاهی از عمر این نهاد علمی نمی گذرد اما كیفیت و عملكرد این نهاد نشان می دهد كه اینده مثبتی پیش روی پارك علم و فناوری استان كردستان قرار دارد.
7351/1904
۰ نفر