۲۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۲۶
کد خبر: 82117081
T T
۰ نفر
ميراث فرهنگي مازندران تخريب حسينه امامزاده يحيي (ع) ساري را بازسازي نمي داند

ساري - ايرنا - سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران تخريب بخشي از حسينيه امامزاده يحيي (ع) ساري را غيرمجاز و فاقد ويژگي هاي لازم براي يك طرح توسعه اي و مبتني بر بازسازي دانست .

معاون ميراث اين اداره كل روز شنبه به خبرنگار ايرنا گفت كه كار تخريب اين منطقه تاريخي و مذهبي به صورت غيرقانوني و بدون مجوز صورت گرفته و ميراث فرهنگي نيز بر همين اساس از ادامه آن جلوگيري كرده است .
تخريب و ساخت و ساز غيرمجاز شب هنگام در حسينيه امامزاده يحيي (ع) ساري كه در جوار بقعه ثبت ملي شده سيد زين العابدين مرعشي در بافت مركزي شهر ساري واقع شده ، چند روز گذشته در محافل مردمي و فضاي مجازي منشتر شده است .
يك عضو شوراي اسلامي شهر ساري هم دو روز پيش در گفت و گو با يكي از رسانه هاي محلي گفته بود كه اين اقدام با همكاري هيات امناي حسينيه و با مجوز اوقاف و امور خيريه ساري انجام شده تا بر اساس آن ورودي محوطه اين بناي تاريخي وسعت يابد.
اين در حاليست كه در محافل مردمي و فضاي مجازي برخي صاحب منصبان شوراي شهر ساري و افراد ذينفوذ اين شهر را در تخريب اين محوطه تاريخي ثبت شده مقصر معرفي مي كنند .
معاون اداره كل ميراث فرهنگي مازندران با تكذيب اظهارات عضو شوراي اسلامي شهر ساري ، گفت : اين عضو محترم شورا گفته اند كه اين بنا يك مسجد الحاقي داشت و از اين رو آنجا را تخريب كردند كه اين يك كار خودسرانه بوده است .
مهدي ايزدي افزود : آنان اگر طرحي دارند بايد به ميراث فرهنگي ارائه كنند تا ميراث فرهنگي با مشاوره اوقاف نخست طرح را تعريف كرده و در صورت نياز، با حفظ و صيانت از بقعه ثبت ملي شده و داشتن قابليت اجرايي با معيارهاي ميراث فرهنگي، به اجرا گذاشته شود.
وي گفت : قانون مفاهيمي را براي ميراث فرهنگي تعريف كرده و همه وظيفه دارند از قانون تبعيت كنند و فرقي ندارد كه طرف مقابل داراي چه سمت يا جايگاهي باشد.
او افزود : حتي درصورت مشاهده تخلف در اين زمينه، اين افراد به مراجع قضايي معرفي مي شوند و سر وكار آنان با محاكم قضايي است و آنجا بايد پيگير امور خود باشند.
** نگراني دوستداران ميراث فرهنگي
حسين اسلامي ساروي مورخ مازندراني هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از تخريب خودسرانه يك محوطه تاريخي و مذهبي در بافت مركزي شهر ساري انتقاد كرد و نسبت به همه گير شدن چنين اقداماتي همانند شهرستان بابل هشدار داد .
وي گفت : محوطه امامزاده يحيي (ع) يك بيمارستان متروكه است كه در كنار بقعه سيد زين العابدين مرعشي قرار دارد و چند سال پيش يكي از فوت شدگان شهر ساري را به صورت غيرمجاز در آنجا دفن كردند و ظاهرا سكوت در آن زمان سبب شده است تا اكنون تخريب بخشي از آن به بهانه بازسازي شروع شود .
اسلامي گفت : متاسفانه آنچه كه در محافل مردمي نقل مي شود اين است كه اخيرا يكي از فرزندان آن مرحوم حسينيه قديمي را تخريب و شروع به ساختن بناي جديد با تيرآهن كرده است .
وي با بيان اينكه طبق قانون هيچ كس مجاز نيست در محدوده اثر ثبت ملي شده ساخت و ساز انجام دهد ، افزود : ظاهرا اين فرزند بزرگوار قصد دارد با اين كار براي پدرش مقبره بسازد درحالي كه مجوز اين كار را ميراث فرهنگي بايد صادر كند.
** نگين مذهبي مركز شهر ساري
برج آرامگاهي سلطان زين العابدين فرزند مير بزرگ مرعشي آملي در مجاورت بقعه امامزاده يحيي (ع) ساري در خيابان امامزاده يحيي واقع است .
سيد زين العابدين و برادرش امير شمس الدين از فرمانروايان سده نهم هجري بودند كه در ساري حكومت داشتند. با توجه به متون تاريخي اين بنا مدفن پنج تا 12 تن از سادات مرعشي است.
اين برج به‌ واسطه شيوه معماري و گنبد هرمي شكل هشت وجهي و تزيينات كاشي ­كاري ، صندوق و درب نفيس چوبي، در رديف بهترين بناهاي تاريخي ـ مذهبي ساري به شمار مي­ آيد.
پلان اين بنا چهار ضلعي است كه در قسمت فوقاني چهار گوشه بنا را با چهار گوشواره تبديل به هشت ضلعي به عنوان كمربند پايه گنبد مي سازد و در نهايت گنبدي دو پوش با نماي بيروني هشت ضلعي روي آن اجرا شده است . در قسمت فوقاني ساقه بنا داراي يك رديف قرنيس سينه كفتري تزئيني است.
ورودي اصلي بنا در ضلع جنوبي است و در بالاي آن كتيبه اي به خط رقاع بر روي كاشي بدين مضمون مشهود است ' الامير الكبير المغفور مير زين العابدين كمال الدين حسيني ' .
داخل بنا صندوق چوبي منبت كاري شده از نوع قالب و گره با تزئينات اسليمي وجود دارد كه در اثر آتش سوزي بخش هايي از آن از بين رفته و جبهه جنوبي آن نيز بدين علت نوسازي شده است.
7329/1654
۰ نفر