۱ تیر ۱۳۹۵، ۱۰:۴۹
کد خبر: 82120587
T T
۰ نفر
احداث كارخانه بازیافت زباله در بیرجند گامی در كاهش آلودگی زیست محیطی

بیرجند - ایرنا - تولید سالانه بیش از 115 هزار تن زباله خانگی در خراسان جنوبی ضرورت تاسیس سازمان مدیریت پسماند، تفكیك زباله ها و احداث كارخانه بازیافت زباله را در بیرجند مركز استان با هدف كاهش آلودگی های زیست محیطی و كسب ارزش افزوده از پسماند ها، آشكارتر می كند.

انباشت زباله ها در دل طبیعت موجب آلودگی خاك و سفره آبهای زیرزمینی و ایجاد خطرات زیست محیطی برای ساكنان یك منطقه می شود از این رو اگر از زباله كه طلای كثیف نام دارد در مدیریت پسماند استفاده بهینه نشود امری تهدید كننده برای سلامت افراد جامعه است.
در حال حاضر دفن زباله های شهر بیرجند توسط شهرداری با استفاده از روش ترانشه (حفر گودال) انجام می شود و طرح تفكیك زباله در مبدا توسط چند شركت خصوصی با جمع آوری و دریافت زباله خشك از مردم از اول خرداد ماه امسال در این شهر آغاز شده كه ادامه آن گامی در جهت حذف زباله گردها و كاهش آلودگی ها محیط زیست است.
بنا بر آمارهای موجود، روزانه حدود 110 تن زباله خانگی در شهر بیرجند تولید می شود اما نبود سازمان مدیریت پسماند و كارخانه بازیافت زباله در این شهر موجب شده با دفن پسماندها بصورت ترانشه، هیج ارزش افزوده ای از آن بدست نیاید و تحقق این برنامه ها نیازمند همراهی و همگامی بیشتر اعضای شورای اسلامی شهر بیرجند دارد.
امروزه نقش مردم در تفكیك زباله ها و به ثمر رساندن مدیریت پسماند شهری را نمی توان نادیده گرفت لذا فرهنگ سازی در جامعه برای تفكیك زباله های خشك از تر، كمك به سلامت محیط زیست است.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در گفت و گو با ایرنا با تاكید بر اینكه تاسیس سازمان مدیریت پسماند در حوزه شهرداری از نیازهای شهر بیرجند است، گفت: سالانه بیش از 115 هزار تن زباله خانگی در این استان تولید می شود كه با دفن آنها هیچ ارزش افزوده ای بدست نمی آید.
پرویز آرامنش افزود: تاسیس مدیریت پسماند می تواند علاوه بر ساماندهی وضعیت جمع آوری و دفن زباله ها بصورت بهداشتی به دنبال تفكیك زباله در مبدا و مقصد و بازیافت آنها باشد تا از این طریق ارزش افزوده ای نصیب استان شود.

** تاسیس سازمان مدیریت پسماند در گرو همكاری اعضای شورای اسلامی شهر بیرجند است
وی با اشاره به اینكه هم اكنون وضعیت جمع آوری و مدیریت شهرداری بیرجند در دفن زباله ها مطلوب است، یادآور شد: تاسیس سازمان مدیریت پسماند در حوزه شهرداری همكاری بییشتری را از سوی اعضای شورای شهر بیرجند می طلبد.
وی بر فرهنگ سازی برای كاهش تولید زباله در بین مردم تاكید كرد و افزود: جمع آوری زباله ها در حاشیه شهر بیرجند بویژه مراكز گردشگری نیازمند توجه بیشتری دارد.
آرامنش گفت: اداره كل حفاظت محیط زیست استان در مراكز گردشگری مانند بنده دره بیرجند بصورت نمادین اقدام به نصب سطل زباله كرده اما جمع آوری زباله بر عهده محیط زیست نیست لذا بخشداری ها و دهیاری ها باید توجه بیشتری نسبت به جمع آوری زباله ها داشته باشند.
وی با اشاره اینكه 27 مركز دفن پسماند در شهرستان های استان فعال است، اظهار كرد: سرانه تولید پسماند های خانگی در خراسان جنوبی 400 تا 600 گرم است.
وی ادامه داد: هم اكنون با استفاده از 13 دستگاه اتوكلاو، اقدام به بی خطر سازی پسماندهای عفونی موجود در 12 بیمارستان فعال استان می شود و نیز آزمایشگاه مرجع دانشگاه علوم پزشكی به عنوان آزمایشگاه معتمد محیط زیست بر آنها نظارت دارد و گزارش های لازم را به این اداره كل ارائه می كند.
آرامنش با اشاره به وجود یكهزار و 44 تخت بیمارستانی در استان، افزود: به ازای هر تخت روزانه تولید یك كیلوگرم زباله برآورد می شود.
وی میزان زباله های تولیدی در بیمارستان های استان را روزانه 1.5 تن اعلام كرد و گفت: عمده مراكز تولید زباله های پزشكی مربوط به بیمارستان هاست و كسب میزان زباله های تولیدی در مطب پزشكان، كلنیك ها و آزمایشگاه های تشخصیص طبی در حال انجام است.
وی همچنین میزان تولید سالانه پسماند های صنعتی را 14 هزار و 726 تن و كشاورزی را در حوزه سموم 700 لیتر در استان ذكر كرد.

** فعالیت 6 ایستگاه تفكیك زباله در مبدا در شهر بیرجند
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند هم با بیان اینكه 6 ایستگاه تفكیك زباله در مبدا از اول خرداد ماه امسال در شهر بیرجند راه اندازی شده است، گفت: دو ایستگاه دیگر در دست راه اندازی است.
حسن خانزاد ادامه داد: این ایستگاه ها به منظور تسهیل در جمع آوری زباله های خشك از مردم در نقاط مختلف شهر با همكاری بخش خصوصی راه اندازی شده كه این امر به روند حذف زباله گردهای شهر كمك می كند.
وی یادآور شد: در حال حاضر 6 كانكس و هشت دستگاه وانت نیسان كار جمع آوری زباله های خشك را از در منازل مردم انجام می دهند.
وی در ارتباط با معضل زباله گردها در سطح شهر بیرجند، بیان كرد: با توجه به اینكه زباله گردها با جمع آوری و تفكیك زباله ها بصورت غیر بهداشتی، سلامت جامعه را به خطر می اندازند، جمع آوری و نظارت بر آنان یكی از وظایف شهرداری است.
وی بر فرهنگ سازی برای تفكیك زباله های خانگی خشك از تر ، توسط مردم و تحویل آنها به ایستگاه های دریافت زباله خشك تاكید كرد و افزود: با تفكیك زباله در مبدا، زباله گردها حذف می شوند و از طرفی در صورت ایجاد مدیریت پسماندها، این مواد می تواند دارای ارزش افزوده باشد.
وی ادامه داد: تاكنون اقدامات زیادی در جمع‌آوری زباله گردها شهر بیرجند انجام ‌شده اما به دلیل محدودیت قانونی موفقیت‌آمیز نبوده ، از این رو رفع این مشكل نیازمند همكاری همه دستگاه‌های اجرایی بویژه مراجع قضایی است.

**بطور میانگین روزانه حدود 110 تن زباله در شهر بیرجند تولید می شود
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند، سرانه تولید زباله را در بیرجند 480 گرم ذكر كرد و گفت: میزان تولید زباله در این شهر روزانه حدود 110 تن است كه نزدیك 30 درصد آن قابل تفكیك است.
خانزاد با اشاره به ساماندهی محل دفن زباله های شهرداری، افزود: در این ارتباط ساخت سوله پردازش برای تفكیك زباله در دست اجراست كه تاكنون نصب سوله و اجرای سقف آن انجام شده و كف سازی و دیواركشی آن از بودجه امسال نیز انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: فنس كشی محل دفن زباله های این شهرداری طی سالهای گذشته انجام شده و فروردین ماه امسال نیز 900 اصله تاك جنگلی در این محل برای كمك به محیط زیست غرس شده است.
وی با بیان اینكه حدود چهار هزار سطل زباله مكانیزه در شهر بیرجند نصب است، گفت: 12 ماشین پرس مكانیزه، هفت دستگاه نیسان و 127 نیروی خدماتی كار جمع آوری زباله را از سطح شهر انجام می دهند.
وی یادآور شد: در حال حاضر 95 درصد كار جمع آوری زباله در شهر بصورت مكانیزه و پنج درصد در بخش قدیمی و بافت فرسوده به علت كم عرض بودن خیابان به روش سنتی انجام می شود.
خانزاد از تاسیس اداره مدیریت پسماند در شهرداری بیرجند خبر داد و گفت: این اداره مسائل و موارد مربوط به وضعیت جمع آوری، دفع و طرح های تفكیك زباله را پیگیری می كند.
شهرستان بیرجند بر اساس آخرین سرشماری رسمی در سال 1390 افزون بر 230هزار نفر جمعیت دارد كه حدود 180هزار نفر آن در شهر بیرجند سكونت دارند و وسعت شهرستان سه هزار و 949 كیلومتر مربع است.
6054
۰ نفر