به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و رییس هیات جمهوری اسلامی ایران كه در پایان سفر اروپایی خود برای شركت در نشست سران سازمان همكاری شانگهای وارد تاشكند شده است در این اجلاس حضور دارد.
بنا به اعلام خبرنگار اعزامی ایرنا، برنامه دیدار احتمالی با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و مذاكرات با برخی مقام های حاضر در این نشست دربرنامه كاری وزیر امور خارجه ایران قرار دارد.
سران كشورهای ازبكستان، روسیه، قزاقستان، چین، قرقیزستان و تاجیكستان به عنوان اعضای قدیمی و نخست وزیران هند و پاكستان دو عضو جدید در این نشست شركت دارند و رییس جمهوری افغانستان نیز به عنوان عضو ناظر حضور دارد و رییس جمهوری تركمنستان هم میهمان ویژه اجلاس تاشكند است.
براساس گزارش های انتشار یافته، بیش از 1000 نفر از مقام های كشورهای عضو رسمی و ناظر سازمان همكاری شانگهای، سازمان های بین المللی و خبرنگاران در نشست دو روزه تاشكند حضور دارند.
در این اجلاس كه برای نخستین بار هند و پاكستان به عنوان عضو رسمی حضور دارند، سران كشورها در باره برنامه توسعه سازمان همكاری شانگهای مذاكره خواهند كرد تا افق آن را مشخص كنند كه یكی از برنامه های گسترش آن پیوستن رسمی جمهوری اسلامی ایران است.
نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه در سازمان همكاری شانگهای نیز در حاشیه این همایش در گفت وگو با خبرنگاران ضمن عاقلانه خواندن برنامه عضویت رسمی ایران و لزوم اجرای بدون تاخیر آن، گفت: اكنون هیچ محدودیتی برای پیوستن ایران به سازمان همكاری شانگهای وجود ندارد و این موضوع در دستور كار است.
به گزارش روسیا سگودنیا، نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه افزود: مسكو می خواهد روند پیوستن تهران به سازمان همكاری شانگهای طول نكشد و شتاب یابد كه مذاكرات در این زمینه با شركا در حال انجام است.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه نیز از مذاكره سران كشورهای سازمان همكاری شانگهای با موضوع بررسی پذیرش رسمی اعضای جدید خبر داد و براساس برنامه اعلام شده قرار است در آینده ای نزدیك نیز عضویت ناظر ایران به رسمی تبدیل شود.
پوتین در مصاحبه با خبرگزاری روسیا سگودنیا اظهار كرد: سازمان همكاری شانگهای برای پاسخ به نیازهای منطقه ای بسیار مهم می باشد و اكنون از دیدگاه خیلی از كشورها منطقه جذاب شده است كه برای پیوستن به آن اعلام آمادگی كرده اند.
نور سلطان نظربایف رییس جمهوری قزاقستان هم اعلام كرد كه عملی شدن برنامه پیش بینی شده عضویت ایران در سازمان همكاری شانگهای یك ضرورت توسعه ای برای این سازمان است.
ایران نیز به عنوان عضو ناظر با هیات بلندپایه به ریاست ظریف در این نشست شركت دارد كه انتظار می رود برای عملی شدن تبدیل عضویت به رسمی مذاكرات دوجانبه و چند جانبه در جریان سفر صورت گیرد.
سازمان همكاری شانگهای كه یك سازمان بین دولتی منطقه ای برای همكاری های چند جانبه امنیتی و اقتصادی است، سال 1385 تاسیس شد كه شامل چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ازبكستان در برگیرنده معادل 30 میلیون و 189 هزار كیلومتر مربع مساحت، سه پنجم گستره آسیا و حدود یك میلیارد و 500 میلیون نفر جمعیت (نزدیك 25 درصد جمعیت كره زمین) است.
با توجه به عضویت هند و پاكستان و سپس در آینده ای نزدیك پیوستن ایران، این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار كیلومتر مربع به یكی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای در جهان تبدیل می شود كه منافع دو جانبه و چند جانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شركای اقتصادی غیر عضو دارد.
با رسمی شدن عضویت هند و پاكستان، ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس چهار كشور عضو ناظر این سازمان منطقه ای هستند.
اروپام*سیام 391 **6084 **1516
مسكو- تاشكند- ایرنا- نشست سران 10 كشور عضو و غیر عضو سازمان همكاری شانگهای امروز (جمعه) در تاشكند پایتخت ازبكستان برای بررسی و تصویب برنامه كاری چهار ساله و تایید بیانیه مشترك این سازمان باسخنرانی اسلام كریم اوف رییس جمهوری ازبكستان آغاز شد.