مهار ریزگردها نیازمند همكاری منطقه ای است اما سعودی ها همكاری نمی كنند

بغداد-ایرنا- مشاور نخست وزیر عراق در امور آموزش عالی و پژوهش علمی در خصوص معضل ریزگردها كه بیش از یك دهه است كشورهای منطقه را آزار داده است، گفت كه مبارزه با این پدیده زیست محیطی نیازمند همكاری منطقه ای سه كشور عراق، ایران و عربستان است اما ریاض در این زمینه تاكنون هیچ رغبتی به همكاری نشان نداده است.

دكتر 'عبدالرزاق العیسی' روز یكشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود كه پدیده زیست محیطی ریزگردها نیازمند همكاری منطقه ای میان سه كشور عراق، جمهوری اسلامی ایران و عربستان است كه تاكنون در این خصوص عربستان هیچ رغبتی به این همكاری نشان نداده است.
وی تاكید كرد كه مبارزه با پدیده ریزگرد مستلزم مبارزه با گسترش بیابان ها است كه هنوز سازمان منطقه ای برای مبارزه با این پدیده در منطقه خاورمیانه ایجاد نشده است.
رییس سابق دانشگاه كوفه و نامزد تصدی پست وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی عراق تاكید كرد كه در حال حاضر در عراق دو دانشگاه بابل و الانبار در خصوص پدیده گسترش بیابان پژوهش می كنند كه پژوهش های آنها در حد انتظار نیست.
مركز تحقیقاتی موجود در الانبار تاكنون به دلیل حضور گروه تروریستی داعش تعطیل بوده است.
دكتر عبدالرزاق العیسی ، همچنین پدیده رو به گسترش ریزگردها را یك معضل منطقه ای خواند و تنها راه مهار آن را همكاری منطقه ای دانست.
پدیده ریزگردها یا توفان های خاك و غبار، بیش از یك دهه است كه كشورهای منطقه را درگیر كرده است و از جمله چندین استان ایران با این معضل روبه روست.
به اعتقاد كارشناسان 90 درصد منشاء پدیده ریزگردها در خارج از جمهوری اسلامی ایران است كه بخشی ناشی از سدسازی های مستمر تركیه بر رودخانه های دجله وفرات و در نتیجه خشكسالی مستمر در پایین دست این رودخانه از جمله در سوریه و عراق است.
بخشی از ریزگردها نیز از صحاری عربستان و شمال آفریقا نشات می گیرند كه عربستان و دیگر كشورهای شمال آفریقا تاكنون در مبارزه با این پدیده زیست محیطی گام های جدی برنداشته اند.
عراق طی سال های اخیر همكاری خود را با جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه با این پدیده اعلام كرده اما تاكنون این همكاری ها نتیجه مطلوب را به دنبال نداشته است، بویژه آنكه این كشور درگیر بحران های سیاسی ، امنیتی و اقتصادی ناشی از كاهش بهای جهانی نفت است و در دو سال گذشته بیش از سوم خاك این كشور توسط گروه تروریستی داعش اشغال شده بود.
براساس آمار رسمی سازمان هواشناسی بطور میانگین در طول دو دهه اخیر سالانه 10 توفان گرد و غبار، عراق را درنوردیده است كه عموما در فاصله دو ماه آوریل و می اتفاق می افتد.
سازمان ملل نیز در گزارشی پیشتر پیش بینی كرده است، در صورت عدم مهار پدیده توفان های گرد و غبار، در آینده این پدیده تشدید خواهد شد كه علاوه بر تاثیرات زیست محیطی، بر سلامت انسان نیز اثر منفی خواهد داشت.
خاورم *4*353*1770*1579