شهرستان 520 هزار نفری بابل در استان مازندران دارای حدود 600 روستا است كه از این تعداد 481 روستا قابلیت آبرسانی دارند و بقیه روستاها خالی از سكنه و صعب العبور است.
این درحالی است كه استان مازندران از استان های پرباران كشور بوده و سالانه به طور متوسط 730 میلیمتر بارندگی دارد .
از تعداد 481 روستای دارای قابلیت آبرسانی در بابل، 331 روستا لوله كشی شده و دارای زیرساخت آبرسانی است و از اب شرب سالم بهره مند هستند ولی بقیه فاقد لوله كشی برای تامین این مایه حیاتی می باشند.
برخی از روستائیان كه با مشكل تامین آب سالم و بهداشتی مواجه می باشند می گویند هنوز به روش سنتی استفاده از چاه ، چشمه و رودخانه آب مورد نیاز خود، خانواده و دام شان را تامین می كنند كه هر لحظه احتمال شیوع انواع بیماریها است.
به گفته روستائیان نبود اب شرب سالم باعث شده در سالهای اخیر بخشی از جمعیت روستایی برای دریافت خدمات بهتر به شهرها مهاجرت كنند و این مساله باعث خالی شدن هر چه بیشتر روستاها می شود.
به گفته این روستائیان ، جوانان روستایی كمتر تحمل وضعیت كم ابی و نبود خدمات اولیه را دارند و لذا در اولین فرصت روستا را رها كرده و به شهر می روند و این مساله باعث شده تا روستاها تنها محلی برای پیرمردها شده و عملا تولید كشاورزی نیز بعد از مدتی در این روستاها كاهش یابد.
'علی ' از اهالی روستای میرودپشت بخش مركزی بابل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان كرد: روستای میرودپشت كه فاصله زیادی با شهر ندارد متاسفانه فاقد لوله كشی آب شرب سالم است و این امر بسیاری از خانواده های روستای میرودپشت را نگران كرده است.
وی ادامه داد: متاسفانه در روستاها فاضلاب های خانگی بسیار افزایش یافته است و همچنین استانداردها هم رعایت نمی شود و فاضلاب های خانگی به سفره های زیرزمینی نفوذ كرده و همان آب ها را اهالی مصرف می كنند.
'علی اكبر- ع' از اهالی روستای درازكش از توابع بخش بندپی شرقی بابل نیز گفت: برخی از اهالی این روستا برای تصفیه آب شرب از نمك های سنگی استفاده می كنند و هر از چند گاهی با انداختن تكه ای از نمك های سنگی در داخل آب چاه احساس می كنند كه آب تصفیه می شود یا برخی دیگربا ریختن كلر داخل چاه سعی می كنند آب را ضد عفونی كنند.
'فاطمه- س' از بندپی غربی بابل نیز بیان كرد: برای اینكه اطمینان حاصل شود كه آب چاه مصرفی مان آلوده نیست،اب چاه را هر شش ماه یكبار به طور كامل تخلیه كرده وداخلش را تمیز می كنیم كه این امر با توجه به كاهش آب های سفره های زیرزمینی به ذخیره آبی نیز ضرر وارد می كند.
مدیر امور آبفار شهرستان بابل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: اهالی 149 روستا در بابل از آب شرب بدلیل نبود لوله كشی بهره مند نیستند كه از این تعداد 140 روستا با شش هزار و 282 خانوار دارای 21هزار و 201 نفر جمعیت هستند كه نه تنها هیچ شبكه آبرسانی ندارند بلكه به علت كمبود اعتبارات طرح مطالعاتی آن نیز آغاز نشده است.
رجب جعفر زاده بیان كرد: 9 روستا معادل سه هزار و 305 نفر جمعیت و یك هزار و هفت خانوار فرسودگی شبكه ابرسانی آنها به حدی زیاد است كه عملا از كار افتاده است و این روستاها نیز از اب شرب برخوردار نیستند كه روستای چاری در دهستان گنج افروز بابل نمونه آن است.
وی افزود: برای راه اندازی و اجرای شبكه های آب شرب روستایی این 149 روستای بابل نیازمند 510 میلیاردریال اعتبار است كه همه شش بخش شهرستان بابل را شامل می شود.
وی اظهارداشت: 220 روستا در شهرستان بابل معادل 155 هزار و 317 نفر جمعیت با 45 هزار و 843 خانوار از جمله روستاهایی هستند كه مشكلی در رابطه با آب شرب آنان وجود ندارد.
وی افزود: 112 روستا با جمعیت برابر با 16 هزار و 395 خانوار شبكه و تاسیسات آبرسانی آنها 20 تا 30 درصد فرسوده می باشد و این هدر رفت و فرسودگی لوله های آب زمینه قطعی آب را در این روستاها فراهم كرده است.
جعفر زاده بیان كرد: برای رفع فرسودگی لوله های آبرسانی روستاها در بابل نیازمند 18 میلیارد ریال اعتبار هستیم.
به گفته كارشناسان روستایی نبود ساختارهای اولیه برای زندگی باعث شده تا در دهه های اخیر اقتصاد روستاهای مازندران به سمت ناپایداری حركت كرده است كه آثار این امر بهسرعت به گسترش شهرهای كوچك و كلانشهرها و خالی شدن روستاها در حال تبدیل است.
این كارشناسان می گویند نبود یا كمبود زیر ساخت های زندگی چون اب ، جاده اسفالته ، برق ، افزایش شكاف درآمدی بین شهر و روستا، افزایش قیمت نهاده های كشاورزی، وجود ناامنی غذایی در روستاها ، اقتصادی نبودن فعالیتهای كشاورزی، افزایش بدهكاری كشاورزان به بانكها، و ... روستاهای مازندران را هر چه بیشتر فرسوده و میزان ماندگاری ساكنان ان را كاهش می دهد .
گزارش-بابل-زینب حبیب پور گودرزی
7328/1899
ساری-ایرنا- ساكنان حدود 150 روستای شهرستان بابل فاقد آب شرب بهداشتی هستند و اهالی این روستاها هنوز به روش سنتی از چاه و چشمه ، آب شرب خود را تامین می كنند.