به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی این اداره كل، محسن ذاكری نیا افزود: قطاب یزدی به دلیل استفاده از مغز بادام و هل در تهیه آن، ارزش غذایی مناسبی دارد و طعم بسیار عالی آن، این شیرینی را از دیگر شیرینی ها متمایز كرده است.
وی افزود: قطاب یكی از شیرینی های شهر یزد به عنوان یك محصول اقتصادی با بازده به نسبت زیاد است و هزاران نفر با این محصول، امرار معاش می كنند.
معاون میزاث فرهنگی استان یزد اضافه كرد: از طرفی باتوجه به اینكه قطاب از شیرینی های بادوام در برابر هوای آزاد به حساب می آید بیشتر در مراسم جشن و شادی و دید و بازدیدهای زیارتی مورد استفاده و تعارف قرار می گیرد و البته پررنگ بودن آن در بخش سوغات یزد از دیگر ویژگی های ان است.
وی درباره تاریخچه این شیرینی تصریح كرد: اگرچه تاریخچه تولید شیرینی به قبل از اسلام باز می گردد و قطعاً یزد نیز به عنوان یكی از مراكز مهم جمعیتی فلات ایران از این تاریخ بی بهره نبوده ولی مستندات موجود در خصوص این شیرینی كم نظیر یزدی مربوط به اواخر قاجار است.
این مسئول یادآور شد: تنها خانواده ای كه در گذشته به عنوان شاخص شیرینی سازی در این نوع معروف بوده خانواده شب پرساز بوده كه درحال حاضر به متوسلیان شهرت دارند.
تاكنون 47 پرونده در حوزه ثبت آثار ناملموس در استان یزد به ثبت رسیده و از این نظر در سال 94، استان یزد رتبه نخست را در سطح كشور كسب كرده است.
مراسم روز عاشورا در تفت، خنچه برون ، زیلوبافی میبد، رشته جنته بافی ابركوه ، سفالگری میبد ، آیین نخل برداری ، آیین های ازدواج ، مهارت پخت نان ، مهارت دوخت پوشاك سنتی، موسیقی سنتی یزد ، مراسم سنگ زنی (جعجغه زنی) ، رشته احرام بافی ، موسیقی مراسم محرم ابركوه از جمله اثار ثبت شد است.
به گفته وی همچنین مراسم پیشواز محرم ندوشن ، علم گردانی روستای طرزجان ، مهارت و فن تهیه حلوا ارده اردكان ، فن و تكنیك زنجیرسازی اردكان ، آیین نخل بندی و نخل گردانی ندوشن ، فن و هنر چاقوسازی مهریز ، فن تركه بافی مهریز ،آیین نخل برداری مهرجرد میبد ، فن و تكنیك گیوه دوزی ابركوه ، فن و تكنیك قفل سازی ابركوه ، فن آوری ساخت بادگیر در ایران (ملی ) و فن حصیربافی از دیگر آثار ثبت شده استان یزد در فهرست آثار ناملموس ایران است.
استان یزد یكهزار و 600 اثر تاریخی ثبت شده غیرمنقول و 600 بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد كه میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.
این استان 2270 هكتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه 743 هكتار و مساحت حریم پنج هزار هكتار در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است.
1968/ 6197
یزد- ایرنا - معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد گفت: «مهارت پخت قطاب یزدی» به عنوان یكی از شیرینی های معروف و سوغات این استان به شماره 1184 ثبت ملی شد.