علي جليليان روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: اصلي ترين راه سرايت هاري گاز گرفتن به وسيله حيوان مبتلا به بيماري هاري است كه حتي از طريق كشيدن پنجه آغشته به بزاق حاوي ويروس هاري منتقل مي شود.
وي افزود: از ديگر راه هاي انتقال اين بيماري كوچكترين خراش يا زخم در پوست در صورت تماس با ترشحات، خون و بافت هاي آلوده، تنفس در غارهاي خفاش، از طريق ليسيدن لب، چشم و بيني كودكاني كه با حيوانات بازي مي كنند و در شرايط استثنايي از طريق وسايل آلوده است .
جليليان با بيان اينكه ويروس هاري در مقابل نور و خشكي از بين مي رود، تاكيد كرد: علائم اين بيماري در 2 مرحله آشكار مي شود كه علائم آن در مرحله اوليه با تب، لرز، خستگي، سر درد، درد عضلاني، بي اشتهايي، اشكال در بلع، تهوع و استفراغ، سرگيجه، سرفه خشك، تنگي نفس و تحريك پذيري است.
وي يادآور شد: علائم مرحله حاد عصبي نيز شامل 2 فرايند خشمگين و فلج است كه دويدن و دست و پا زدن، تحريك پذيري و نداشتن آرامش، توهم و نگراني، ترس از آب، تهاجم نوعي از علائم حادعصبي خشمگين است و در شكل ساكت يا فلج آن هم كه دوره اين بيماري به طور معمول بيشتر از شكل خشمگين و كمتر شايع است شامل ضعف در اندام گاز گرفته شده و به تدريج در ساير اعضا و عضله هاي صورت، كاهش هوشياري و اختلال در حس، سر درد و سفتي گردن و فلج چهار عضو و در نهايت خواب آلودگي و كما در بيمار مي شود.
كارشناس مبارزه با بيماري هاي واگيردار گفت: در صورت تماس يا گاز گرفته شدن توسط حيوان مشكوك به هاري شستشو، تزريق واكسن و سرم ضد هاري و مراجعه به نزديكترين مركز بهداشتي درماني الزامي است همچنين جهت پيشگيري از اين بيماري به خصوص گروه هاي در معرض خطر مانند قصابان، كارمندان دامپزشكي و محيط بانان واكسيناسيون به صورت سالانه انجام مي گيرد.
جليليان تاكيد كرد: اين بيماري به دليل كشندگي بالا داراي اهميت زيادي است به طوري كه پس از ظهور علائم باليني چه در انسان چه در حيوان قابل درمان نيست و افزايش روند موارد حيوان گزيدگي سالانه مبالغ زيادي صرف خريد سرم و واكسن ضد هاري جهت درمان آن مي شود.
بيشترين موارد گزيدگي استان ايلام مربوط به سه شهرستان ايلام، دهلران و چرداول است.
7180/6034
ايلام - ايرنا - كارشناس مبارزه با بيماري هاي واگيرمركز بهداشت استان گفت: هاري يك بيماري عفوني و حاد است كه در صورت مراجعه نكردن به موقع منجر به مرگ بيمار مي شود.