دكتر مهين نجفيان روز دوشنبه در گفتوگو با ايرنا درباره مزيتها و خطرات ورزش در دوران بارداري اظهاركرد: ورزش در دوران بارداري براي مادران و همچنين براي جنين مناسب و مفيد است.
وي افزود:ورزش كردن به شيوه صحيح، ناراحتيهاي شايع دوران بارداري مانند بيخوابي و درد پشت و كمر را تسكين ميدهد؛ اما به دليل اينكه دوران بارداري، دوران حساسي است بايد زيرنظر پزشك خود ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهد.
وي ادامه داد: براي به دنيا آوردن فرزندي سالم و شاداب، علاوه بر داشتن تغذيه مناسب، بايد ورزش نيز در برنامههاي روزانه مادران باردار قرا گيرد. جلوگيري از كمردرد بارداري، افزايش انرژي بدن و در نتيجه شادابي بيشتر مادر، جلوگيري از اضافه وزن بيش از حد مادر و كاهش خطر ابتلا به ديابت حاملگي و فشارخون بالا از جمله فوايد ورزش كردن در دوران بارداري است.
اين متخصص زنان و زايمان گفت: يكي از بهترين ورزشهاي دوران بارداري، شنا است كه موجب تسكين درد مفاصل از جمله درد كمر ميشود.
نجفيان افزود: اگر مادر باردار هر روز از دوچرخه ثابت استفاده كند، براي وضعيت او مفيد است. البته هنگام استفاده از دوچرخه ثابت بايد به آرامي پا زده و از پا زدن سريع كه ضربان قلب را به سرعت اقزايش مي دهد، اجتناب شود. پا زدن آهسته كمك مي كند ماهيچههاي لگن و ران تقويت شوند و تقويت اين ماهيچه ها براي انجام زايمان طبيعي مفيد است. پياده روي در آب نيز ماهيچههاي لگن و ران را قوي ميكند.
وي عنوان كرد: چنانچه در دوران بارداري به تازگي ميخواهيد پياده روي سريع را شروع كنيد، ابتدا اين ورزش را 2 تا سه بار در هفته انجام دهيد و با هر بار تكرار آن، زمان بيشتري به آن اختصاص دهيد. يوگا نيز موجب تقويت ماهيچههاي بدن و سبب آرامش فرد شده و براي تمرين زايمان طبيعي ميتواند بسيار مناسب باشد.
اين متخصص زنان و زايمان با توصيه به انجام ورزش كِگِل (تمرين براي تقويت عضلات ناحيه لگن از جمله عضلات حمايت كننده مجراي ادراري، مثانه، رحم، راست روده(ركتوم) و غيره) افزود: در اين ورزش ماهيچه هاي ناحيه لگن خود را سفت و منقبض كنيد و براي پنج ثانيه اين كار را ادامه داده و سپس استراحت كنيد. اين ورزش را 10 بار در روز و هر بار پنج مرتبه انجام دهيد. مزيت اين ورزش اين است كه در هر جايي و هر زماني قابل انجام است.
نجفيان اظهاركرد: لازم است مادران باردار براي شروع ورزش خود در اين دوران به نكات مهمي در اين زمينه توجه كنند؛ چنانچه اگر قبل از بارداري ورزش ميكرديد، ميتوانيد زير نظر پزشك خود به ورزش در دوران بارداري ادامه دهيد، اما اگر در اين دوران ميخواهيد ورزش جديدي را شروع كنيد، حتما درباره ورزش موردنظر خود با پزشك متخصص مشورت كنيد. اگر به تازگي تمايل به ورزش كردن داشتيد، در دوران بارداري بايد گام به گام، آهسته و با انجام ورزشهايي ملايم و سبك شروع كنيد تا به جنين آسيبي نرسد.
وي با بيان اينكه در سه ماه نخست و سوم بارداري، شرايط مادر و جنين بسيار حساس است افزود: در اين مدت از انجام خودسرانه ورزش خودداري كنيد. در سه ماه نخست بارداري به دليل نبود چسبندگي كامل جنين به ديواره رحم، ورزشهاي سنگين توصيه نميشود و حتما بايد با مشورت پزشك باشد.
اين متخصص زنان و زايمان مركز آموزشي درماني امام خميني(ره) اهواز اظهاركرد: در دوران حاملگي از عرق كردن بيش از حد و گرماي زياد دوري كنيد؛ گرم شدن بيش از حد بدن مادر و عرق كردن زياد او به ويژه در سه ماه نخست بارداري مي تواند براي جنين ضرر داشته باشد، بنابراين مادران باردار با نوشيدن مقدار زيادي مايعات پيش، هنگام و پس از ورزش، ميتوانند از افزايش دماي بدن خود جلوگيري كنند.
نجفيان افزود: يكي ديگر از نكاتي كه مادر باردار براي ورزش كردن بايد رعايت كند اين است كه از رفتن به محيط هاي گرم مثل سونا و حمام آب داغ جدا خودداري كند زيرا اين شرايط به جنين آسيب ميرساند و در سه ماه آخر بارداري، خطر زايمان زودرس را افزايش ميدهد.
وي توصيه كرد: همچنين اين مادران از انجام ورزشهايي كه به ناحيه لگن و شكم آسيب ميرسانند، مانند اسكي، اسكيت، بسكتبال و اسب سواري خودداري كنند و به مادراني كه به كوه پيمايي علاقه دارند نيز توصيه مي شود كه به ارتفاعات بالا نروند، زيرا در ارتفاعات بالا علاوه بر كاهش ميزان اكسيژن كه مادر را با مشكلات تنفسي روبه رو ميكند،ممكن است عوارضي مانند نقص هاي مادرزادي جنين و سقط جنين ايجاد شوند. ورزشهاي پرخطر مانند غواصي را نيز در دوران بارداري هرگز انجام ندهيد.
7160/ 6037
اهواز ـ ايرنا ـ متخصص زنان و زايمان مركز آموزشي درماني امام خميني(ره) اهواز با بيان اينكه ورزش موجب كاهش استرس ميشود گفت:دوران بارداري نيز دوران پر استرسي براي يك مادر است بنابراين مادر باردار ميتواند با ورزش كردن اين شرايط را كنترل كند.