به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم روز سه شنبه در سمینار «سرمایه گذاری در بازار سرمایه از نظر فقهی » در حاشیه نهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانك و بیمه تاكید كرد: دو ابزار آتی و اختیار معاملات در كمیته فقهی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و استفاده از آن در بازار سرمایه ایران به تصویب رسیده است.
وی تاكید كرد: اگر چه این ابزار به جز طلا برای كالای دیگری تاكنون استفاده نشده است ، اما می توان گفت كالاهای دیگر نیز شرایط عملی شدن را در این معاملات دارند.
مصباحی مقدم با یادآوری اینكه صدا و سیما، سازمان حج و زیارت ، وزارت نفت و بانك مركزی از جمله نهادهایی بودند كه در زمینههای گسترش ابزارهای مالی پیشنهادهایی را به كمیته فقهی بورس دادند، گفت: امروز می توان ادعا كرد ابزاری در سازمان بورس نداریم كه مشروعیت آن مورد بررسی قرار نگرفته باشد.
مصباحی مقدم با تاكید بر اینكه مردم روی موضوع حلال و حرام بودن درآمد خود حساس هستند، گفت: همه عناصر فعال در بورس آشناییهایی با مسایل فقهی بورس دارند و هشت دوره بینالمللی آموزش ابزارهای فقهی بازار سرمایه ارایه شده است.
وی با یادآوری مراودات بین المللی كمیته فقهی بورس با كمیته های مشابه در بانكها و مراكز اسلامی جهان اظهار داشت: رفت و آمدهایی نیز با بورس مالزی برقرار شده است و با این كشور تفاهمنامه امضا كردیم.
** اوراق قرضه قابلیت تبدیل به سهام را دارد
دبیر كمیته فقهی بورس با اشاره به ابزارهایی كه در بورس اوراق بهادار تهران مورد استفاده قرار میگیرد، از اساتید بازار سرمایه خواست تا پیشنهادهای خود را درباره گسترش ابزارهای بورس كه در دنیا استفاده میشود به كمیته فقهی ارایه دهند.
حجت الاسلام سید عباس موسویان نیز در این نشست تخصصی اظهار داشت: هیچ نیاز واقعی وجود ندارد كه در فقه پاسخی برای آن نداشته باشیم.
وی از فعالان و استادان بازار سرمایه خواست تا پیشنهادهای خود را برای ترویج ابزارهای مالی به كمیته فقهی بورس ارایه دهند.
دبیر كمیته فقهی سازمان بورس گفت: در یكسال گذشته مواردی چون قرارداد آتی سبد سهام و قرارداد اختیار معامله سبد سهام در این كمیته بررسی و راهكارهای فقهی برای استفاده از آن در بازار ایران مطرح شد.
وی تاكید كرد: بررسیهای فقهی نشان میدهد میتوان روی سهام اوراق مرابحه منتشر كرد.
موسویان خاطر نشان كرد: اوراق قرضه در دنیال به شكل قابل تبدیل به سهام منتشر میشود و بررسی كمیته فقهی بورس در این زمینه نشان داد می توان صكوك و اوراق بهادار اسلامی قابل تبدیل به سهام را منتشر كرد.
موسویان سرمایه گذاری در حوزه صنعت خودرو با رویكرد اوراق سلف موازی را از دیگر بحث های مطرح شده در این كمیته فقهی عنوان كرد و گفت: پس از بررسی ها مشخص شد می توان با اوراق سلف موازی خودرو را مورد معامله قرار داد و یا اوراق رهنی در حوزه بانك مسكن منتشر كرد.
وی درباره انتشار اوراق اجاره دولتی نیز اظهار داشت: از آنجا كه دولت به انتشار اوراق بلندمدت نیاز داشت، اوراق اجاره دولتی پیشنهاد شد و پس از بررسی موضوع در كمیته فقهی امروز شاهد معامله این نوع اوراق در بورس هستیم.
اقتصام**2025 **1561
تهران- ایرنا - عضو كمیته فقهی بورس اوراق بهادار گفت: تمام ابزارهای مورد استفاده در بورس مشروعیت لازم دارد و مردم می توانند با خیال راحت در این بازار مالی سرمایه گذاری كنند.