بهزیستی از تولد 450 هزار معلول در سال گذشته جلوگیری كرد/پروتكل خودكشی آماده شد

تهران - ایرنا - رئیس سازمان بهزیستی كشور گفت: این سازمان با انجام مداخلات به موقعی همچون انجام 450 هزار سقط جنین معلول از تولد 450 هزار معلول در سال گذشته جلوگیری كرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، انوشیروان محسنی بندپی، روز سه شنبه در نشستی خبری به مناسبت هفته بهزیستی (22 تا 28 تیر) افزود: در صورتی كه جنین های معلول به دنیا می آمدند ، طی 15 سال ، 150 میلیارد تومان برای بهزیستی بار مالی ایجاد می شد.
محسنی بند پی در عین حال به این نكته هم اشاره كرد كه از تولد كودك دارای نابینایی یا ناشنوایی جلوگیری نشده بلكه از تولد كودك فاقد حركت های جسمی جلوگیری شده است كه در صورت انجام همه اقدامات تخصصی و نگهداری برای او به طور میانگین فقط 16 سال می توانست، زنده بماند.
وی درباره علت سقط جنین ها نیز گفت: همه موارد سقط جنین ها و اختلالات ژنتیكی به ازدواج های فامیلی بازنمی گردد بلكه مسائل دیگری مانند گاز رادون و آلودگی هوا در جهش های ژنتیكی نقش دارند.
وی خاطرنشان كرد: برای خانواده آن 450 هزار مورد سقط جنین نیز جهت بارداری های دوم مشاوره و آزمایشات ژنتیكی به صورت رایگان از سوی سازمان بهزیستی ارائه می شود.
رئیس سازمان بهزیستی با یادآوری این مطلب كه هر سال 25 هزار كودك معلول در كشور متولد می شوند به اقدام بهزیستی در 2 سال گذشته اشاره كرد و گفت: این سازمان در مجموع طی 2 سال از تولد 900 هزار كودك معلول جلوگیری كرده است كه راه حل قطعی جلوگیری از این تولدها، اجباری كردن آزمایشات ژنتیكی است.
وی اظهار كرد: گاهی تولد نوزاد معلول در خانواده های با سطح سواد و دانش پایین منجر به فروپاشی خانواده می شود؛ بنابراین تلاش می كنیم كه اقدامات جلوگیری از تولد فرزند معلول فراگیرتر شود.
محسنی بندپی به برنامه ششم اشاره كرد كه در این برنامه انجام آزمایش های ژنتیكی و جلوگیری از تولد نوزاد معلول اجباری شده است و به محض اجرای آن، این اقدامات نیز اجباری می شوند.
محسنی بندپی افزود: در زمان حاضر 260 مركز آزمایشات ژنتیكی - كه 23 مركز آن تحت پوشش سازمان بهزیستی است - با سازمان بهزیستی همكاری دارند.
رئیس سازمان بهزیستی كشور همچنین تاكید كرد: با اجرای برنامه ششم توسعه ، برای ثبت ازدواج باید از سازمان بهزیستی ، استعلام شود تا اگر زوج ها نیاز به آزمایش ژنتیك داشتند از ارائه گواهی ثبت ازدواج جلوگیری شود تا آزمایش ها را انجام دهند و اگر توان پرداخت هزینه آزمایش ها را نیز نداشتند، توسط سازمان های حمایتی به افراد تحت پوشش ، این هزینه ها پرداخت خواهد شد.

**اجباری شدن آزمایشات ژنتیكی در 3 استان
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به تحت پوشش قرار گرفتن 90 درصد غربالگری ناشنوایی و 85 درصد غربالگری تنبلی چشم گفت: بهزیستی به غربالگری اختلالات ژنتیك نیز ورود كرده است و این طرح در سه استان اصفهان، مازندران و كرمان اجرا می شود.
وی در توضیح این طرح اظهار كرد: طرح غربالگری اختلالات ژنتیك در خانواده های با احتمال تولد نوزاد مبتلا به اختلالات ژنتیكی، اجرا می شود.
این مقام مسئول سازمان بهزیستی كشور تاكید كرد: آزمایشات ژنتیكی در این سه استان را اجباری كردیم تا معلول زایی كنترل شود.

**بردن خدمات تخصصی به خانه های مبتلایان اتیسم
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به ارائه خدمات توانبخشی برای افراد دچار معلولیت در مراكز روزانه و شبانه گفت: امسال بردن اقدامات تخصصی برای كودكان مبتلا به اتیسم به خانه های آنان از اولویت ها به شمار می آید.
محسنی بندپی درباره ارائه مداخلات اجتماعی سازمان بهزیستی هم چنین اذعان كرد: از اواخر سال گذشته ، ارتقای سرمایه های اجتماعی در حوزه پیشگیری جزو رویكردهای جدید قرار گرفته است تا با بهره گیری از ترویج فرهنگ اخلاق مداری نسبت به افزایش اعتماد اجتماعی در كشور، نقش آفرینی كنیم چراكه بسیاری از مشكلات كشور به عدم برخورداری از سرمایه های اجتماعی بازمی گردد.

**توزیع یك وعده غذای گرم در هفت هزار مهد كودك
رئیس سازمان بهزیستی در ادامه به توزیع یك وعده غذای گرم در هفت هزار مهد كودك اشاره كرد و گفت: در مناطقی كه این اقدام انجام شده است تا 40 درصد كاهش سوء تغذیه كودكان را داشتیم.
محسنی بندپی افزود: همچنین مربیان مهد های كودك با هدف ارتقای آموزه های دینی، آموزش دیدند.

**سه هدف كلی بهزیستی در دولت تدبیر و امید
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به فعالیت 22 هزار نیروی شاغل بهزیستی و همكاری این سازمان با سازمان های مردم نهاد در كنترل آسیب های اجتماعی اضافه كرد: این سازمان در دولت تدبیر و امید سه هدف كلی شامل تلاش در ارائه برنامه های علمی در جهت كنترل شیوع آسیب های اجتماعی و معلولیت ها، توانبخشی و اجرای مداخلات اجتماعی را مدنظر قرار داده است.
محسنی بندپی ادامه داد: اعتیاد ، مهم ترین معضل آسیب های اجتماعی به شمار می رود كه در شدت بخشیدن سایر آسیب های اجتماعی نیز نقش دارد بنابراین پنج هزار تیم اجتماع محور در پنج هزار منطقه كشور مستقر شده اند تا دانش جامعه در این زمینه ارتقا یابد.
وی خاطرنشان كرد: امسال ، ارتقای آگاهی های جامعه در زمینه آسیب های اجتماعی به ویژه اعتیاد را به صورت مراجعه خانه به خانه در دستور كار داریم.

**2 برابر شدن خطوط تلفنی مشاوره در كلانشهرها
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به یك میلیون و یكصد هزار تماس تلفنی در سال گذشته با خط مشاوره 1480 ، گفت: از این تعداد به 600 هزار مورد، مشاوره ارائه شده است كه زنان بیشترین متقاضیان مشاوره را تشكیل می دادند؛ خط مشاوره اعتیاد با شماره 9638 نیز در سال گذشته 380 هزار تماس داشت.
محسنی بندپی ادامه داد: ظرفیت خط تلفنی مشاوره با شماره 1480 امسال در استان تهران و برخی كلانشهرها ، 2 برابر خواهد شد و مكالمات آن نیز مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.

**تدوین پروتكل خودكشی
رئیس سازمان بهزیستی خاطرنشان كرد: پروتكل خودكشی تدوین و آماده شده است كه طی هفته آینده منتشر خواهد شد.
محسنی بندپی افزود: این پروتكل به صورت دستورالعمل درخواهد آمد تا در موارد خودكشی براساس راهنماها پیش رویم و فقط محدود به مشاوره غیركارشناسی نباشد.
وی اضافه كرد: افرادی كه دست به خودكشی می زنند در آخرین لحظات، ابراز پشیمانی می كنند .
وی ادامه داد: سال گذشته حدود چهار هزار و 500 تماس تلفنی با اورژانس اجتماعی در رابطه با خودكشی بود كه 2 هزار و 880 تن از این شمار ، زن و یكهزار و 900 تن نیز مرد بودند كه با مداخلات بهنگام از خودكشی آنان جلوگیری شد.
وی همچنین گفت: علت تماس های در رابطه با خودكشی در حال پیگیری است.


**بهترین رشد بودجه برای بهزیستی
رئیس سازمان بهزیستی در پاسخ به سوالی مبنی بر ناكافی بودن بودجه برای انجام اقدامات این سازمان نیز گفت: سازمان بهزیستی از لحاظ رشد بودجه به طور كلی بهترین رشد را بین دستگاه های اجرایی داشته است و مجلس شورای اسلامی نیز 125 میلیارد تومان به ما كمك كرد.
محسنی بندپی یاد آور شد كه 99 درصد بودجه های استانی نیز به آنها پرداخت شده است.
وی در ادامه به اجرای طرح تحول سلامت و موفقیت آمیز بودن آن اشاره كرد و گفت: اكنون زمان اجرای بسته اجتماعی این طرح رسیده است و ما این مطالبه را داریم كه به بخش سلامت اجتماعی بیشتر پرداخته شود.

**تقسیم كار ملی برای مقابله با آسیب های اجتماعی
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به دغدغه رهبر معظم انقلاب در خصوص آسیب های اجتماعی تصریح كرد: برای مقابله با این آسیب ها ، تقسیم كار ملی انجام گرفته و كارگروه هایی متشكل از ارگان های مختلف تشكیل شده است كه سازمان بهزیستی در 17 كارگروه آن عضویت دارد.
محسنی بندپی افزود: آسیب اجتماعی مختص به یك دستگاه خاص نیست و سیاست ها باید در این زمینه واضح و روشن باشد.
وی ، اعتیاد ، طلاق ، مفاسد اجتماعی و اخلاقی و حاشیه نشینی را به ترتیب از مهم ترین آسیب های اجتماعی جامعه برشمرد و خاطرنشان كرد:دبیرخانه سامانه رصد آسیب های اجتماعی در سازمان بهزیستی در حال راه اندازی است.

**رقم ریالی سبدكالای مددجویان كاهش یافت
رئیس سازمان بهزیستی كشور بدون ذكر علت ، گفت: امسال مقدار، تعداد و همچنین رقم ریالی سبدكالای مددجویان این سازمان نسبت به سال گذشته كاهش یافت.
محسنی بندپی اضافه كرد:همه مددجویان نیز مشمول دریافت این سبد نمی شوند و فقط یارانه بگیران بهزیستی این سبدكالا را به شكل بن كارت مخصوص خرید از فروشگاه های خاص، دریافت كرده اند.

**اعتبار بیمه تكمیلی نیاز معلولان را تامین نمی كند
رئیس سازمان بهزیستی كشور اظهار كرد: اعتبار بیمه تكمیلی معلولان به اندازه ای نیست كه همه نیازهای آنان را پوشش دهد.
سال گذشته، 10 میلیارد تومان برای بیمه تكمیلی معلولان اختصاص یافت كه با توجه به نیاز آنان به خدمات پیچیده تا قبل از آبان ماه ، پولمان برای این امر تمام می شد بنابراین در قانون لحاظ شد كه فقط معلولان شدید و نسبتا شدید مانند بازنشستگان كشوری از بیمه تكمیلی برخوردار شوند .
به گزارش ایرنا در پایان نشست خبری سازمان بهزیستی از 20 عنوان كتاب منتشر شده در این سازمان در موضوعات توانبخشی ، توانمندسازی ، اجتماعی و پیشگیری از جمله راهنمای جامع مداخلات مددكاری اجتماعی، گزارش نتایج اجرای طرح سنجش سطح توانمندی افراد معلول و راهنمای شناسایی اختلالات طیف اتیسم رونمایی شد.
اجتمام(4)**9185**1776