۲۳ تیر ۱۳۹۵، ۱۳:۲۸
کد خبر: 82147463
T T
۰ نفر
كشورهای حاشیه خزر برای حل مشكلات حقوقی این دریا بسیار نزدیكند

تهران - ایرنا - وزیر خارجه قزاقستان گفت: پنج كشور حاشیه خزر برای حل و فصل وضعیت حقوقی این دریا برای رسیدن به یك توافق ، بسیار نزدیك هستند.

به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری ایتارتاس، ارلان ادریسف در جمع خبرنگاران افزود: در نشست یكروزه وزیران خارجه پنج كشور حاشیه دریای خزر كه در آستانه در حال برگزاری است وزیران خارجه روسیه، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، ایران و تركمنستان در خصوص موضوع هماهنگی درباره كنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر گفت و گو می كنند.
وی افزود: مذاكرات در مورد وضعیت حقوقی دریای خزر نزدیك به 20 سال پیش آغاز شده و طرف ها برای حل و فصل وضعیت موجود به همدیگر بسیار نزدیك شده اند.
ادریسف همچنین به پیشرفت های حاصله در زمینه تضمین ایمنی محیط زیست در دریای خزر اشاره كرد و گفت: پنج كشور حاشیه این دریا در حال آماده سازی پروتكل های مربوطه در مورد مسائل ایمنی محیط زیستی هستند.
وی به نشست دو سال پیش سران در آستاراخان در روسیه اشاره كرده و گفت: این نشست موفقیت های بزرگی به همراه داشت كه تثبیت اصول فعالیت ها در این دریا از آن جمله بود.
وی تاكید كرد: تمركز اصلی نشست امروز وزیران خارجه بر تعیین وضعیت حقوقی دریاچه خزر خواهد بود.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان نیز در نشست وزیران خارجه كشورهای ساحلی دریای خزر حضور دارد.
تدوین رژیم حقوقی جدید دریای خزر یكی از مهم ترین مسائل پنج كشور حاشیه این دریا پس از فروپاشی شوروی در سال 1991میلادی است.
دریای خزر افزون بر موقعیت حساس راهبردی و ارتباطی بین كشورهای ساحلی و همچنین زیست محیطی به عنوان بزرگترین دریاچه كره زمین كه بیش از 1200 كیلومتر طول و 320 كیلومتر پهنه دارد، بر پایه پژوهش های انجام شده حدود 50 میلیارد بشكه نفت و 257تریلیون فوت مكعب گاز طبیعی دارد.
پنج كشور حاشیه دریای خزر چارچوب كنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریایی این دریا را در نوامبر نوامبر 2003 امضا كردند.
روسیه و قزاقستان به عنوان دو كشور بخش شمالی این دریا، در ژوئیه 1998 توافقنامه تعیین حدود در بستر شمالی دریای خزر را به منظور بهره برداری از ذخایر این دریا امضا كردند و در سال 2002 میلادی نیز این پروتكل را دوباره امضا كردند.
قزاقستان و جمهوری آذربایجان نیز در نوامبر 2001 و فوریه 2003 میلادی پروتكل تعیین حدود در بستر این دریا را امضا كردند و متعاقب آن سه كشور روسیه، قزاقستان و جمهوری آذربایجان در می 2003 میلادی در تعیین حدود بخش های مجاور دریای خزر به توافق رسیدند.
نشست رئیسان جمهوری كشورهای ساحلی دریای خزر در سال 2002 در عشق آباد، 2007 در تهران، 2010 در باكو و 2014 در آستاراخان برگزار شد.
آساق**3077**1663
۰ نفر