مسوول اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گرمي مغان گفت: مراسم ثبت ملي جشن شكرگزاري پايان برداشت گندم معروف به 'آللاه لاما' از جمله جشن ها و مراسم مهم روستاهاي كوهستاني گرمي مغان در روستاي آلايله واقع در بخش مركزي اين شهرستان است.
مير روح الله محمدي با بيان اينكه در گذشته جشن ها و سرورها به دليل همگرايي و تطابق كامل انسان با محيط زندگي مهم و جزو لاينفك زندگي بود افزود: امروزه با تغيير سبك زندگي بسياري از سنت ها و آداب و رسوم در معرض خطر فراموشي قرار گرفته اند و فقط جشن هاي مربوط به ازدواج تا حدودي پابرجا مانده و ويژگي قديمي خود را حفظ كرده اند.
وي با بيان اينكه برداشت محصول به ويژه محصول گندم و جو به عنوان مهم ترين مرحله زراعت در روستاهاي كوهستاني شهرستان گرمي مغان با مراسم خاصي همراه است اظهار كرد: در اين مراسم به محض اتمام كار برداشت محصول
'بيچين چي' شخصي كه كار برداشت را انجام مي دهد در جلو و چند نفر ديگر از جمله صاحب زمين و افرادي كه در دروي گندم بيچين چي را ياري كرده اند از جمله فرزندان ، همسايگان و اقوام در پشت سر او مي ايستند.
او در زمينه نحوه برگزاري اين مراسم افزود: بيچين چي با صداي بلند و با نام خدا سلامتي تمام افراد جامعه و سلامتي صاحب زمين را از خدا خواستار شده و به دشمنان حضرت علي (ع) لعنت مي فرستد و بقيه افراد پشت سر او با گفتن
'يا علي' او را همراهي ميكنند.
به گفته او ، دعاها با صداي بلند و به صورت كشيده خوانده ميشود طوري كه در داخل روستا شنيده شده و اهالي مي گويند 'فلاني آللاه لادي' ، در ابتداي آللاه لاما بيچين چي ميگويد حاققين حاقليقينه ، ائل ين بير ليگينه ، اكين يه سينين ساغليغينه ، 'آللاه' 'محمد' و افراد پشت سر بيچينچي نيز يك صدا و بلند مي گويند 'ياعلي' .
بيچين چي ادامه ميدهد: 'دوشمانوا لعنت' بقيه مي گويند 'يا علي' و بدين ترتيب كار برداشت گندم تمام مي شود.
وي با اشاره به اينكه در همان روز براي صرف وعده نهار يا شام غذايي چون شوربا ، آبگوشت با جوجه محلي براي بيچين چيها و ساير ميهمانان احتمالي آماده ميشود كه به غذاي ' آللاه لاما' و در اصطلاح عاميانه به 'آللاهلاما يئمه يي' معروف است اظهار كرد: اين رسم هنوز هم در روستاهاي نواحي كوهستاني گرمي مغان كه كار برداشت محصول با دست انجام مي شود رايج است.
او همچنين رسم 'باشداغچي' را از رسم هاي مهم اجتماعي منطقه به ويژه در برقراري عدالت اجتماعي ذكر كرد و گفت: در اين رسم هنگام برداشت محصولات كشاورزي به ويژه گندم و جو ، افرادي كه زمين قابل كشت ندارند پشت سر بيچين چي اقدام به برداشت خوشه هاي بر جاي مانده در زمين مي كنند و در پايان برداشت هم مقداري از محصول را به عنوان هديه از صاحب زمين دريافت ميكنند.
با اين روش باشداغچي ها مي توانند مقدار قابل توجهي از نيازهاي غذايي خود را تامين كنند.
به گزارش ايرنا از روابط عمومي ميراث فرهنگي اردبيل ، وي با اشاره به برگزاري نمايشگاهي از توانمندي هاي صنايع دستي روستاييان آلايله از جمله توليدات بومي و محلي و ادوات سنتي كشاورزي و لوازم معيشتي سنتي روستاييان در كنار اين مراسم بيان كرد: براي ثبت مراسم شكرگزاري برداشت گندم معروف به' آللاه لاما' در فهرست آثار ميراث ناملموس كشور تلاش مي شود.
گرمي مغان در شمال اردبيل و در نوار مرزي جمهوري آذربايجان قرار دارد.
6018/6016
اردبيل - ايرنا - آيين جشن شكرگزاري پايان برداشت گندم معروف به ' آللاه لاما' با هدف ثبت ملي اين مراسم در روستاي آلايله بخش مركزي شهرستان گرمي برگزار شد.