۲۵ تیر ۱۳۹۵، ۱۵:۵۷
کد خبر: 82149878
T T
۰ نفر

3 قنات استان كرمان جهاني شد

۲۵ تیر ۱۳۹۵، ۱۵:۵۷
کد خبر: 82149878
3 قنات استان كرمان جهاني شد

كرمان - ايرنا - سه قنات از استان كرمان در پرونده قنات هاي ايراني در چهلمين نشست كميته ميراث جهاني يونسكو ثبت جهاني شد.

به گزارش ايرنا اين اجلاس هم اكنون در شهر استانبول تركيه در حال برگزاري است و عليرضا رزم حسيني استاندار كرمان، محمدحسن طالبيان معاون سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و احمد جلالي نماينده دائم ايران در يونسكو به منظور دفاع از پرونده ثبت جهاني قنوات‌ و كوير ‌لوت در اين نشست حضور دارند.
استاندار كرمان تابستان سال گذشته نيز براي دفاع از ثبت جهاني روستاي صخره اي و تاريخي ميمند در شهرستان شهربابك به شهر بن آلمان رفت و امروز با ثبت قنوت كرمان، اين استان داراي چهار اثر ثبت جهاني است كه اگر كوير لوت هم در اين اجلاس به ثبت برسد ركورددار مي شود.
ثبت دو اثر از استان كرمان در فهرست ميراث جهاني طي دو سال فعاليت دولت تدبير و اميد و با همت مديريت استان صورت گرفته است.
ارگ بم و باغ شاهزاده دو اثر جهاني ديگر استان كرمان هستند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: كميته ثبت ميراث جهاني يونسكو، پرونده قنات گوهر ريز جوپار و قنات هاي اكبرآباد و قاسم آباد بروات بم را مورد بررسي قرار داد و با كسب راي مناسب به ثبت جهاني رسيد.
محمود وفايي همچنين از بررسي پرونده كوير لوت براي ثبت جهاني در نشست استانبول در روزهاي آينده خبر داد.
روز جمعه در چهلمين اجلاس كميته ميراث جهاني در شهر استانبول تركيه 11قنات ايراني در ميراث تاريخي - فرهنگي يونسكو ثبت شد كه سه قنات از استان كرمان بود.
تاكنون با تلاش فراواني كه انجام شده است از بين ميراث فرهنگي ايران، چغازنبيل به عنوان نخستين اثر ثبت شده كشور در سال 1358، ميدان امام اصفهان، تخت جمشيد، تخت سليمان، ارگ بم، پاسارگاد، سلطانيه، بيستون، مجموعه قره كليساي آذربايجان، سازه هاي تاريخي - آبي شوشتر، بازار تبريز، بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي، 9 باغ ايراني شامل «اكبريه بيرجند، فين كاشان، شاهزاده ماهان، ارم شيراز، عباس آباد بهشهر، چهلستون اصفهان، دولت آباد يزد، پاسارگاد شيراز، پهلوان پور يزد» (در مجموع به عنوان يك اثر)، گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، كاخ گلستان، شهر سوخته، محوطه باستاني شوش و چشم انداز فرهنگي ميمند در فهرست ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيده اند.
كاريز يا قنات يا كهريز به مجراي تونلي شكلي كه در زير زمين كنده شده تا آب در آن جريان يابد مي گويند. اين مجرا كه در عمق زمين براي ارتباط دادن رشته چاه هايي كه از «مادر چاه» سرچشمه مي گيرد با هدف هدايت آب و مديريت آب براي كشاورزي و ساير مصارف به كار گرفته مي شود.
فناوري ساخت قنات در اوايل هزاره اول پيش از ميلاد در مناطق خشك كوهستاني ايران گسترش يافت و به كشاورزان اين مناطق اجازه داد تا بتوانند در دوره هاي طولاني خشكي كه آب سطحي پيدا نمي شود به كشت و زرع بپردازند. اين قنات ها به تدريج در مناطق ديگر دنيا رايج شدند و اكنون قنات هاي زيادي از چين تا مراكش و حتي در قاره آمريكا وجود دارند.
قنات‌ها جايگاه ويژه‌اي نه تنها در ايران بلكه در جهان داشته و قنات گوهر ريز يكي از فعال‌ترين قنات‌هاي بخش جوپار استان كرمان است كه قدمتي ۷۵۰ ساله از دوران صفويه دارد و در مجموع با سه هزار و ۵۵۶ متر طول با ۱۲۹ حلقه چاه و در شش رشته با دبي آب ۶۰ ليتر در ثانيه حدود ۳۳۰ هكتار اراضي باغ شهر جوپار را آبياري مي‌كند و يكي از مزيت‌هاي اين قنات تأمين آب آن از گسل است.
قنات هاي اكبرآباد و قاسم آباد بروات در شرق كرمان نيز از پرآب ترين قنوات اين منطقه به شمار مي روند.
استان كرمان با 23 شهرستان و بيش از هفت هزار اثر تاريخي، 700 اثر ثبت ملي و چهار اثر ثبت جهاني شامل ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، روستاي صخره اي ميمند و قنوات از قطب هاي گردشگري كشور به شمار مي رود.
روستاي تاريخي و دستكند ميمند در شهرستان شهربابك استان كرمان همراه با محوطه تاريخي شوش سال گذشته در اجلاس كميته ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد.
7437/3028 /1596/1138
۰ نفر