۲۷ تیر ۱۳۹۵، ۹:۰۸
کد خبر: 82151806
T T
۰ نفر
خياباني در سقز به نام' شيخ حسن مولان آباد' نامگذاري مي شود

سنندج- ايرنا- سخنگوي شوراي اسلامي شهر سقز گفت: تصويب نامگذاري يكي از خيابان هاي اين شهر به نام ' شيخ حسن مولان آباد' قرآن پژوه دوره افشاريه در دستور كار شورا و شهرداري قرار دارد.

به گزارش ايرنا، امين وفادار روز يكشنبه در جمع خبرنگاران افزود: شورا و شهرداري سقز در راستاي نامگذاري خيابان ها و كوچه ها به نام شخصيت هاي فرهنگي و شهدا ، برنامه هاي منظم و منسجمي دارد كه آنها را اجرايي خواهد نمود.
وي با اشاره به برگزاري همايش بزرگداشت شيخ حسن مولان آباد در مرداد سال جاري در دانشگاه آزاد اسلامي اين شهر افزود: اين همايش با همكاري شورا و شهرداري سقز برگزار مي شود.
او يادآرو شد: در سقز تاكنون خيابان هايي به نام فرهيختگان اين شهرستان از جمله استاد شيرازي، قاضي كوثر، شيخ مظهر، ماموستا ملا عبدا..محمدي نامگذاري شده است.
شيخ حسن مولان آباد فرزند شيخ محمود فرزند شيخ محمد فرزند شيخ ابراهيم بستي فرزند شيخ زكرياي مهاجر است.
وي در سال 1073 هجري قمري در روستاي بست از توابع بخش خورخوره شهرستان سقز به دنيا آمده و در 1136 در روستاي مولان آباد سقز وفات يافته است.
او ابتدا تحصيلات خود را در منطقه و نزد پدر با خواندن قران و كتب ابتدايي متداول نزد پدر در روستاي بست سپري مي كند، سپس به روستاي باشماق تيلكو مي رود و مدتي هم در آنجا نزد استادش ملا احمد وزله مشغول به تحصيل مي شود.
شيخ حسن بعد از مدتي به گل تپه فيض الله بگي مي رود و نزد ملا عبداللطيف به ادامه تحصيل مي پردازد بعد از آن متوجه ملا محمد مدرس در ملقرني سقز مي شود و دوراني را نيز در خدمت ايشان به جهد و تلاش در تحصيل دانش مي گذراند.
شوق و اشتياق به خواندن و يادگيري شيخ را به كوي سنجاق عراق مي كشاند و در نهايت تحصيلات خود را در عراق به پايان مي رساند، طبق نوشته هايي كه هم اكنون نيز در دسترس است، شيخ در سال 1113 ه.ق نزد شيخ يحيي نامي اجازه طريقت دريافت مي دارد و ملقب به قطب الدين مي شود و سپس جهت تكميل به مصر سفر كرده و در دانشگاه الازهر مصر تحصيلات خود را به اتمام رسانيده و در بازگشت به بغداد رفته و در آنجا نيز به كسب فضايل پرداخته و در محضر شيخ محمد نودهي برزنجي سلوك عرفاني را آغاز و تكميل نموده و پس از سالها دوري از وطن به ديار خويش بازگشته و به تعليم شاگردان پرداخت.
از اقدامات مهم شيخ، تحرير قرآني است كه آن را امّ القرآن ناميده اند. اين قرآن يكي از قرآن هاي خطي با ارزش واقع در استان كردستان و حتي جهان اسلام است كه حدود 350 سال پيش با سرپرستي شيخ حسن مولانا آباد و با همكاري دانشمند ديگري به نام ملارسول كاتب در 865 صفحه در مدت 10 سال كتابت شده است؛ اين قرآن داراي 16 كيلوگرم وزن و جلد آن از پوست آهو است.
اين نسخه جداي از متن قرآن، حاوي مجموعه اي از اطلاعات مرتبط با علوم متنوع قرآني، شامل ترجمه، تفسير، بيان شأن و اسباب نزول آيات، بررسي آيات احكام، علم تجويد، علم تلاوت و قرائت هاي هفتگانه، بيان خواص و فضائل آيات و سور، علم اصول الحديث و چند رساله ي ديگر اس كه بنا به يكجا بودن همه ي اين موضوعات در منطقه به اُمّ القرآن شهرت يافته است.
شيخ حسن معاصر نادر شاه افشاربوده و نادر به هنگام سفر به مغان، بنا به شهرت و احترامي كه شيخ در بين مردم و حكّام داشت به مولان آباد و زيارت شيخ مي رود و عصاي مرصع و سفره اي چرمي حاشيه دار و كتاب نفايس الفنون را به شيخ هديه مي دهد كه هم اكنون نزد بازماندگان شيخ حسن نگه داري مي شود.
سقز در 190 كيلومتري شمال غربي سنندج واقع شده است.
7249/1904