۲ مرداد ۱۳۹۵، ۸:۵۰
کد خبر: 82159697
T T
۰ نفر
مراسم نكوداشت سردار مريم بختياري ازپيشتازان مشروطيت،دراصفهان برگزار شد

اصفهان-ايرنا- مراسم نكوداشت سردار مريم بختياري بانوي مبارز و استبداد ستيز تاريخ ايران و از پيشتازان جنبش مشروطه، در اصفهان برگزار شد.

به گزارش ايرنا، اين مراسم عصر جمعه در تالار 'صلح و دوستي' هلال احمر اصفهان با حضور مسئولان استاني، شهري و جمع كثيري از بختياري هاي مقيم اصفهان برگزار و همچنين از كتابي با نام 'سردار مريم بختياري، سردار آزادگي' كه حاصل سيزده سال پژوهش پريچهر سلطاني زراسوند در باب زندگي اين بانوي مبارز بود، رونمايي شد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان در گفتگو با ايرنا گفت: يكي از خط مشي ها و برنامه هاي مهم دولت تدبير و اميد، ايجاد زمينه و ظرفيت براي رشد، شكوفايي و پويايي فرهنگ هاي قومي اقوام مختلف ايران زمين، به عنوان بخشي از فرهنگ ملي كشور است.
فريدون الهياري افزود: اين برنامه ها زمينه بازشناسي فرهنگي را فراهم آورده و خدمتي در جهت اعتلاي فرهنگ ملي، انسجام و اتحاد ملي است .
وي تاكيد كرد: بختياري ها به عنوان يكي از اقوام ايراني با سابقه و پيشينه تاريخي طولاني، خدمات برجسته اي در طول تاريخ ايران داشته اند.
الهياري اظهار كرد: نكات مهم در كارنامه قوم بختياري حفظ اصالت فرهنگي آنها مبتني بر فرهنگ اصيل ايراني و حركت هميشگيِ قومي در جهت اهداف و آرمان هاي ملي كشور است.
وي افزود: همچنين اعتقاد به اسلام و اهل البيت به عنوان سنگ بناي اين كارنامه درخشان، زمينه اي را فراهم آورده تا دركنار ديگر اقوام به وحدت و انسجام دست يابند.
الهياري عنوان كرد: سردار مريم بختياري از شخصيت هاي تاريخي بختياري است كه به عنوان يك زن تحصيل كرده مبارز با استبداد، از نظر انديشه هاي اجتماعي بسيار برجسته است.
دبير علمي اين همايش نيز در گفتگو با ايرنا اظهار كرد: بي بي مريم بختياري نماد همبستگي بين اقوام بويژه قوم بختياري و جامعه اصفهان بود.
يحيي حسن پور بختياري اضافه كرد: خانه و محل زندگي اين بانو هميشه پناه گاهي براي مبارزان با حكومت استبدادي وقت همچون وحيد دستجردي، علي اكبر دهخدا، محمد مصدق، فرخي يزدي و غيره بود.
وي به نقل از محمدابراهيم باستاني پاريزي در وصف اين بانو بختياري، گفت: در همين كوهستان زني مي زيسته كه برابر صد مرد در سرنوشت تاريخ معاصر ما دخيل بوده، مقصودم بي بي مريم بختياري است كه وقتي در جنگ بين الملل اول، ايرانيان وطن خواه از اولتيماتوم روس و بعداً از هجوم انگليسي ها ناچار به مهاجرت شدند و آوارۀ كوهستان بختياري، اين زن نامدار، همه آنها را ماه ها پناه داد وسائل رفتن آنها را به غرب و كرمانشاه و بالاخره عثماني فراهم ساخت.
حسن پور بختياري به شعر بي نظير وحيد دستجردي درباره بي بي مريم اشاره كرد و افزود: يكي از استنادات تاريخي در باره حمايت اين بانو از مبارزان زمان خود و همبستگي اش با جامعه اصفهان به شمار مي آيد.
بي بي مريم بختياري دختر حسينقلي خان ايلخاني، خواهر عليقلي خان سردار اسعد و همسر علي قلي خان بختياري، و مادر عليمردان خان بختياري، محمد علي خان و مصطفي قلي خان (فرزند فتح الله خان) بود. او از زنان تحصيل كرده و روشنفكر عصر خود بود و به طرفداري از حقوق زنان و آزاديخواهانِ جنبشِ مشروطه برخاست.
وي به دليل زندگي ايلياتي در فنون تيراندازي و سواركاري ماهر بود و با سواراني كه در اختيار داشت و در مواقع ضروري به ياري مشروطه خواهان مي‌ رفت.
بي بي مريم، يكي از مشوقان اصلي سردار اسعد بختياري براي فتح تهران و همواره، به عنوان يكي از شخصيت ‌هاي ضداستعماري و استبدادي عصر قاجار مطرح بوده‌ است.
بي بي مريم بختياري، قبل از فتح تهران سال (1288 ) مخفيانه با عده‌اي سوار وارد تهران شده و در خانه پدري حسين ثقفي منزل كرد. به مجرد حمله سردار اسعد به تهران، پشت بام خانه را (كه مشرف به ميدان بهارستان بود) سنگربندي نمود و با عده‌اي سوار بختياري، از پشت سر با قزاق ‌ها وارد جنگ شد.
او شخصاً تفنگ به دست گرفت و با قزاق ها جنگيد. نقش او در فتح تهران، ميزان محبوبيتش را در ايل افزايش داد و طرفداران بسياري يافت، بطوري كه به لقب سرداري مفتخر شد.
سردار مريم بختياري، در سال 1316هـجري شمسي، سه سال پس از اعدام عليمردان خان بختياري ، در اصفهان در گذشت و در تكيه بختياري هاي تخت فولاد اصفهان به خاك سپرده شد.
جنبش يا انقلاب مشروطيت مجموعه كوشش‌ها و رويدادهايي است كه در دوره مظفرالدين شاه قاجار و سپس در دوره محمدعلي شاه قاجار براي تبديل حكومت استبدادي به حكومت مشروطه رخ داد و به تشكيل مجلس شوراي ملي و تصويب نخستين قانون اساسي كشور ايران انجاميد.
گ/7153 / 1339
۰ نفر