۵ مرداد ۱۳۹۵، ۱۷:۴۱
کد خبر: 82165144
T T
۰ نفر
اجرای برنامه نظام ارجاع روند مراجعه مردم به پزشك را ساماندهی می كند

شیراز- ایرنا- قائم مقام معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: هر مراجعه پزشكی به صلاح مردم و مفید به فایده نیست و بر این باوریم كه اجرای نظام ارجاع می تواند روند مراجعه مردم به پزشك را ساماندهی كند.

به گزارش ایرنا، ناصر كلانتری سه شنبه در حاشیه بازدید از یك مطب پزشك خانواده در شیراز و بررسی فرآیند مراجعه پزشكی به این مطب در جمع خبرنگاران اظهار داشت: ساماندهی در ذات برنامه پزشك خانواده نهفته و مفید به حال مردم است و این برنامه به ما می گوید برای هر سرماخوردگی كوچك نیاز نیست كه مردم به متخصص و فوق تخصص مراجعه كنند لیكن این موضوع نیاز به فرهنگ سازی دارد و ممكن است سال ها به طول بیانجامد.
وی افزود: ما باید یاد بگیریم و باور كنیم كه پزشك خانواده دلسوز سلامت جامعه و سلامت خانواده است زیرا پزشك خانواده سوابق بیماری مردم و فرآیند درمان آنها را در اختیار دارد و آن را پایش می كند و این موارد مزایای كمی نیست كه برای پزشك خانواده ترسیم شده است .
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا كه چرا شرایط اجرای پزشك خانواده در 2 استان فارس و مازندران متفاوت است، گفت: این از اختیارات هیات امنای دانشگاههاست كه بخواهند شرایط اجرای طرح در 2 استان را به صورت همسان و یا متفاوت اجرا كنند.
كلانتری ادامه داد: پزشك خانواده در فارس مزایای بیشتری نسبت به مازندران دارد و اگر فارس را هم مانند مازندران لحاظ شود بسیاری از مواردی كه در مازندران اجرا می شود باید در فارس هم عملی شود و این به صلاح مردم نیست.
این مقام مسئول گفت: هم اینك منابع مالی كشور برای اجرای كامل طرح پزشك خانواده در همه استان ها جوابگو نیست زیرا یا باید فارس و مازندران را به سطوح پایین تر سلامت بیاوریم یا اینكه آنها برخی مشكلات این طرح را بپذیرند و در كنار آن استفاده بیشتر از منابع را هم داشته باشند و این طرح را اجرایی كنند.
ركسانا خاكی، پزشك خانواده شهری نیز در این بازدید بیان داشت: برنامه پزشك خانواده در شیراز به خوبی در حال اجراست و گام های نخست برای سلامت محور شدن خدمات پزشكی برداشته شده است.
به گفته وی، ارتباط پزشك و بیمار در برنامه پزشك خانواده در عالی ترین سطح انجام می گیرد و رضایت مردم از اجرای این طرح به حدی است كه در مطب پزشكان خانواده بسیاری از مردم حتی مشاوره های خانوادگی و مسائل شخصی را هم با پزشك در میان می گذارند چون آنان را امین خود می دانند.
خاكی اظهار كرد: در این مركز بهداشتی و درمانی 892 خانواده زیر پوشش هستند كه تا كنون برای 865 خانواده پرونده سلامت تشكیل شده است و موارد متعددی از بیماری های كلیوی، كبدی و قلبی و عروقی با كنترل و پیگیری كه پزشك خانواده انجام داده شناسایی شده كه همگی مستند و قابل ارائه است.

** پزشكان طبابت سنتی در مطب را فراموش كنند
قائم مقام معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، همچنین در حاشیه بازدید از مركز سلامت جامعه امام حسن (ع) در شیراز در جمع خبرنگاران بیان كرد: سلامت محور شدن كار در درمانگاه ها و مراجعه به پزشك یك هدف متعالی در پزشك خانواده است كه اكنون دنبال می شود و با نظام ارجاع و پزشك خانواده پزشكان باید طبابت سنتی در مطب و درمان بیماران را فراموش كنند و به رویكردهای علمی در پزشكی خانواده بیاندیشند.
كلانتری گفت: بر این باوریم كه پزشك خانواده به منزله آن است كه قطار سلامت روی ریل درستی قرار گرفته است و ما را به هدف درستی خواهد رساند.
وی افزود: پزشك خانواده ممكن است در برخی از درمانگاه ها و مطب ها درست اجرا نشود اما ما امیدواریم با افزایش مراقبت ها و آموزش ها این موضوع را اصلاح كنیم.
به گفته كلانتری، داشتن پزشك سلامت محور، پرداخت پول و هزینه برای توسعه سلامت، اجرای راهنمای بالینی، ارجاع درست، جلب رضایت و افزایش اعتماد مردم از جمله اهدافی است كه در پزشك خانواده ترسیم شده و اكنون بسیاری از این اهداف محقق شده است.
كلانتری در مورد پای كار بودن بیمه ها و همكاری سازمان های بیمه گر با پزشك خانواده در پرداخت مطالبات بیان كرد: برخی از بیمه ها در این زمینه تاخیرهایی دارند اما همه چیز بستگی به وضعیت كلی مالی كشور دارد و در این حركتی كه شروع كرده ایم نیاز به مشاركت نهادهای بیمه گر داریم .
وی در باره مزایایی كه مردم فارس با اجرای طرح پزشك خانواده از آن بهره مند شده اند، گفت: سرانه ای كه بیمه در كل كشور برای هر بیمار پرداخت می كند بسیار كمتر از سرانه ای است كه در استان فارس هزینه می شود بنابراین استان فارس برداشت بیشتری از منابع بیمه ای داشته است و این از مزایای پزشك خانواده است .
این مقام وزارت بهداشت گفت: به روشنی می توانیم بگوییم كه در سطح دوم و سوم ارجاع استان فارس تا 30 درصد بیشتر از منابع مالی بیمه ای بهره مند بوده است و اگر منابع مالی كافی در كشور باشد بی درنگ طرح پزشك خانواده در همه كشور اجرا می شود .
كلانتری با اشاره به اینكه خدمات سلامت با پزشك خانواده به حاشیه شهرها هم رفته است، بیان داشت: در برخی از حواشی شهرها ما پیشتر هیچ خدمتی ارائه نمی دادیم، پزشك خانواده اكنون این خدمات را تا آخرین و دوردست ترین نقاط گسترش داده است و نباید این مواهب را در پزشك خانواده نادیده بگیریم .
وی ادامه داد: طرح پزشك خانواده در شیراز آزمایشی نیست، هیچگاه هم آزمایشی نبوده است، این طرح كاملا در حال اجرا است و مردم شیراز از منابع سلامت یك و نیم برابر بیشتر از سایر نقاط كشور بهره برداری می كنند.
وی افزود: در سطح اول ارجاع، سرانه هزینه كرد بیمه ها در همه مناطق كشور بدون پزشك خانواده حدود 180هزار ریال تا 200 هزار ریال در سال است در حالیكه این رقم در شیراز برای هر نفر حدود 500 هزار ریال است، با توجه به این رقم بیمه ها هزینه بیشتری برای فارس اختصاص می دهند و آیا پرداخت سرانه بیشتر به مردم شیراز به معنی بهره برداری بیشتر از خدمات سلامت نیست؟
كلانتری اظهار كرد: اگر بیمه ها بتوانند و دولت توان آن را داشته باشد كه در سایر استان ها هم این هزینه را اختصاص دهد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در اجرای طرح پزشك خانواده در سایر مناطق درنگ نخواهد كرد.

** اجرایی شدن پزشك خانواده در كل كشور در صورت تامین منابع
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران هم در بازدید مركز سلامت جامعه امام حسن(ع) در شیراز در گفت و گو با خبرنگاران اظهار كرد: ساماندهی فرآیند سلامت در چارچوب اقتصاد مقاومتی و از منویات رهبر معظم انقلاب است و كشور برای رسیدن به الگوی مناسب بهداشت و درمان راهی جز اجرای طرح ارجاع و رتبه بندی كردن آن ندارد.
محمد جواد كبیری افزود: آماده ایم در صورت تامین منابع مالی، پزشك خانواده را در كل كشور اجرایی كنیم زیرا این طرح از دولت اصلاحات و از برنامه چهارم توسعه شروع شد، دولت های بعدی هم آن را تایید كردند و از دولت قبل اجرای آن در 2 استان شروع شد و در این دولت هم ادامه دارد.
وی اضافه كرد: شهرهای 25 تا 50 هزار نفر، 50 تا 100 هزار نفر و 100 تا 200 هزار نفر در اولویت اجرای طرح پزشك خانواده قرار دارند و بر اساس یك حركت جهادی باید طرح پزشك خانواده را عملیاتی كنیم و در وهله نخست باید كنترل تقاضا را در اولویت قرار دهیم.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران اضافه كرد: منابع مالی كنونی برای اجرای این طرح در همه شهرها كافی نیست اما در صورتی كه در لایحه بودجه این امر مصوب شود، قابل اجرایی شدن است .
وی گفت: پزشك خانواده حق مردم است و این حق را نباید با مسائل سیاسی آغشته كنیم اما متاسفانه در كشور برداشت درستی از این طرح كاملا تخصصی وجود ندارد و هر جناح با ابزارها و برداشت های خود می خواهد آن را ارزیابی كند و این شایسته مردم نیست .
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ایران با بیان اینكه طرح پزشك خانواده متعلق به هیچ جناحی نیست، بیان داشت: برداشت سیاسی از طرح پزشك خانواده زیبنده نیست زیرا كشور ما برای تعالی برنامه های بهداشت و سلامت راهی جز اجرای نظام ارجاع و پزشك خانواده ندارد .
كبیری اظهار كرد: طرح پزشك خانواده یك تحول فرهنگی اجتماعی مداوم است و كشوری مانند انگلستان كه پیشتاز اجرای این طرح است 50 سال بر روی آن كار مداوم و كارشناسی كرده است تا به شرایط كنونی رسیده به همین سبب نگاه گذرا به این طرح، شایسته نیست.
او افزود: پزشك خانواده با كار جهادی و عملیاتی سامان می یابد و با حرف به جایی نمی رسد و اكنون كه در سال 'اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل' قرار داریم بهترین زمان برای عملیاتی شدن پزشك خانواده و بررسی ابعاد مثبت و منفی آن است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: برای اجرای بهینه طرح پزشك خانواده، دانش و حیطه معلومات پزشكان شاغل در این طرح باید افزایش یابد، ابزارهای ثبت اطلاعات پزشكی به روز و نظام پرداخت ها در این حوزه خدمت محور شود و بی شك این شرایط به مرور پدید می آید و به یكباره محقق نخواهد شد.
كبیری افزود: مردم باید احساس كنند كه پزشك خانواده پایش كننده فرآیند سلامت، امین و مشاور آنان است و فقط درمان و مراجعه و برگ ارجاع گرفتن ملاك نیست.
این مقام مسئول گفت: تنها راه برون رفت نظام سلامت كشور از مشكلات دست و پا گیر و چالش های موجود، اجرای كامل نظام ارجاع و برنامه پزشك خانواده است، پزشك خانواده تیم سلامت می خواهد و جمعیت زیر پوشش این تیم باید از همه جوانب پایش بشود.
به گفته وی، هزینه های سازمان های بیمه گر با اجرای پزشك خانواده بسیار افزایش یافته است و اگر تقاضاها در حوزه پزشك خانواده ساماندهی نشود و به تقاضای واقعی تبدیل نشود كوه طلا هم كه هزینه كنیم نمی توانیم پاسخگوی نیازهای غیر واقعی باشیم.
كبیری گفت: باید بر اساس فرمان رهبر معظم انقلاب، پزشك خانواده را بر مبنای اقتصاد مقاومتی پیاده كنیم زیرا اقتصاد مقاومتی بر كنترل تقاضا تاكید دارد.
وی ادامه داد: بیمه سلامت 20 هزار میلیارد ریال بودجه برای پزشك خانواده تعریف كرده است، این اعتبارات نباید در جاهایی دیگر هزینه شود بلكه پول پزشك خانواده باید برای اجرای این طرح صرف شود.
وی بیان كرد: دولت تدبیر و امید پایبند به حقوق شهروندی است و ما به عنوان كارگزاران دولت مكلفیم كه به توسعه طرح پزشك خانواده كه مورد تایید دولت تدبیر و امید است التزام داشته باشیم و اگر كسی در بدنه دولت با این طرح مخالف باشد و بخواهد آن را ریشه كن كند در مسیر اهداف دولت گام برنداشته است .
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ایران اظهار كرد: پزشك خانواده نیاز به نقشه راه دارد، عزم دولت برای برون رفت از مشكلات حوزه سلامت باید در اولویت قرار گیرد و نظام ارجاع عملیاتی شود .
وی در بخش دیگری از مطالب خود گفت: بیمه سلامت ایران تاخیری در پرداخت های پزشك خانواده ندارد و تا خرداد 95 مطالبات پزشكان پرداخت شده است.
او افزود: سالانه میلیاردها تومان برای هر سه سطح نظام ارجاع در كشور پرداخت می شود.
سال 95 سومین سالی است كه طرح پزشك خانواده در استان فارس در حال اجراست.
6113 /6118