۷ مرداد ۱۳۹۵، ۹:۴۸
کد خبر: 82167211
T T
۰ نفر
نقش پزشكان خانواده در مراقبت هاي پيش از بارداري

شيراز - ايرنا - كارشناس سلامت مادران دانشگاه علوم پزشكي شيراز با اشاره به نقش پزشكان خانواده در ارايه مراقبت پيش از بارداري، گفت: اين امر نويدبخش نسل هاي سالم در آينده است.

به گزارش دريافتي ايرنا از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي شيراز الهام حسامي، گفت: مشاوره و مراقبت هاي پيش از بارداري به معناي اقداماتي براي كاهش خطر بيماري ها‏‏، ‏رفتارها و شيوه هاي نادرست زندگي است.
او آمادگي مادر پيش از بارداري از نظر جسمي، روحي و اجتماعي، براي يك بارداري و زايمان مطمئن، به ويژه در زنان داراي بيماري هاي خاص مانند ديابت، اختلالات تيروئيد‏، مشكلات تغذيه اي و يا مادراني كه سيگا‏ر، قليان و يا مواد مخدر مصرف مي كنند را داراي اهميت بسزايي برشمرد.
اين كارشناس افزود: هدف اصلي از مراقبت هاي پيش از بارداري، بهبود سلامت مادر و نوزاد است كه در نهايت، در ارتقاي سلامت عمومي و كاهش هزينه هاي درمان تاثيرگذار است.
حسامي اضافه كرد: در واقع مراقبت هاي پيش از بارداري چند منظوره است و شامل بهبود شرايط زندگي و كاري، مهار بيماري ها، مصرف دارو و عوامل ژنتيكي مي شود.
اين كارشناس سلامت مادران، با معرفي مادراني كه ارايه مراقبت هاي پيش از بارداري به آنان ضروري است گفت: همه مادراني كه روش پيشگيري از بارداري خود را قطع كرده و تصميم دارند با برنامه ريزي باردار شوند، افرادي كه داراي سن زير 18 سال و يا بالاي 35 سال هستند، مادراني كه فاصله بارداريشان تا زايمان قبل كمتر از سه سال باشد، افرادي كه سيگار يا ساير دخانيات و يا مواد مخدر مصرف مي كنند و افرادي كه شغل سخت و سنگين دارند كه همراه با كار طولاني مدت به صورت ايستاده و يا كار در معرض تشعشعات راديواكتيو و اشعه ايكس است، از جمله افرادي هستند كه ارايه مراقبت هاي پيش از بارداري به آنان ضرورت دارد.
وي ادامه داد: افرادي كه خودشان يا همسرشان داراي رفتارهاي پرخطر مانند سابقه زندان، اعتياد تزريقي و يا تزريق مكرر خون به دليل نيازهاي درماني بوده اند، وجود سابقه تولد نوزاد ناهنجار، مرده زايي، سقط مكرر و مرگ نوزاد، سابقه بيماري ارثي و يا ازدواج فاميلي و مادراني كه داراي بيماري حاد و يا زمينه اي مانند بيماري قلبي، ديابت، فشارخون بالا، بيماري تيروئيد، بيماري كليوي باشند و يا مصرف طولاني مدت هر گونه دارو داشته اند هم نيازمند دريافت مراقبت هاي پيش از بارداري هستد.
حسامي با بيان اينكه در برنامه پزشك خانواده و نظام ارجاع‏، پزشك و تيم او،‏ مسووليت كامل سلامت افراد و خانوارهاي زيرمجموعه خود را بر عهده دارند، افزود: در واقع پزشك خانواده براي انجام مراقبت هاي سلامت و تشخيص و درمان افراد در هر سن و جنسي، بدون تبعيض آموزش ديده است.
كارشناس سلامت مادران در دانشگاه علوم پزشكي شيراز، گفت: افزون بر آن، هم اكنون از توانمندي تيم سلامت همراه پزشك خانواده، در زمينه هدايت برنامه ها و مديريت واحدهاي بهداشتي و درماني و انجام پژوهش هاي علمي كاربردي استفاده مي شود كه با توجه به تاثير مشاوره و مراقبت پيش از بارداري در كاهش مرگ و مير و عوارض مادران و نوزادان‏، يكي از مهمترين وظايف پزشك خانواده‏، ارايه مراقبت پيش از بارداري به افراد واجد شرايط است.
وي اين مراقبت را شامل تشكيل پرونده، گرفتن شرح حال و معاينه فيزيكي، درخواست آزمايش و سونوگرافي و بررسي نتايج، شناسايي افراد نيازمند به خدمات تخصصي و درخواست خدمات پاراكلينيك تكميلي و ارجاع، توصيه و آموزش‏، تجويز اسيد فوليك، توصيه به ايمن سازي با واكسن توام و سرخچه و تجويز داروهاي موردنياز در صورت لزوم. پزشك خانواده مراقبت پيش از بارداري عنوان كرد كه با توجه به وضعيت فرد، ممكن است افزايش يابد.
6113 /1876