مرغ در بازار شیراز در روزهای اخیر به قیمت هركیلوگرم 87 هزار ریال تا 95 هزار ریال عرضه می شود كه بالاترین قیمت مرغ در یكسال گذشته محسوب می شود.
نرخ هركیلوگرم مرغ در این شهر پیش ازاین، بین 45 هزار ریال تا 55 هزار ریال بود.
كارشناسان در روزهای اخیر از كاهش جوجه ریزی در مرغداری ها، افزایش بهای دان ذرت در بازار و افزایش دمای هوا و تلفات به عنوان دلایل كاهش عرضه قابل توجه مرغ در بازار یاد كرده اند.
در چنین شرایطی و با افزایش تقاضا، بهای مرغ در معادله ای به زیان مصرف كنندگان افزایش یافته است.
به گفته مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان فارس، آمار تولید مرغ زنده در هفته نخست مردادماه 95 در این استان حدود یك میلیون و 200 هزار قطعه بوده است.
بهنام عسكری به ایرنا گفت: این آمار در هفته نخست ماه مبارك رمضان امسال در فارس یك میلیون و 450 هزار قطعه بود.
بدین ترتیب كاهش 250 هزار قطعه مرغ عرضه شده به بازار مصرف فارس نقش اساسی در افزایش بهای این محصول داشت.
** برنامه كشوری كاهش تولید مرغ!
مدیرعامل اتحادیه مرغداران فارس اظهار كرد: كاهش تولید مرغ در واقع یك برنامه كشوری است كه ازسوی مرغداران صورت گرفته و تنها مختص فارس نیست و قیمت مرغ هم بر اساس فرمول عرضه و تقاضا افزایش یافته است.
عسكری ادامه داد: با توجه به آمار جوجه ریزی در 45 روز گذشته، می توان پیش بینی كرد كه قیمت كنونی مرغ در بازار همین وضعیت را در یك ماه آینده داشته باشد و افزایش بیشتری نداشته باشد.
مسئول واحد طیور گوشتی سازمان جهاد كشاورزی فارس نیز در سخنانی با رویكرد حمایت از تولیدكنندگان مرغ می گوید: هم اینك قیمت مرغ به قیمت متعادلی در این استان رسیده است چرا كه تا قبل از این، مرغداران با توجه به پایین بودن قیمت مرغ، ضرر می كردند و این وضعیت اعتراض و تعطیلی این واحدها را در فارس در پی داشت.
عبدالرحمن ابراهیمی افزود: با توجه به اینكه مرغ منجمد از سوی پشتیبانی امور دام استان فارس در بازار عرضه می شود، انتظار می رود كه قیمت مرغ از میزان كنونی بالاتر نرود.
** دلال هست، دلال نیست
در همین حال، اظهارنظر معاون وزیر جهاد كشاورزی در امور تولیدات دامی خبری نویدبخش برای تولیدكنندگان و مصرف كنندگان مرغ محسوب می شود.
حسن ركنی گفته است: تنش قیمتی در بعضی از نهاده ها از جمله مشكلاتی بوده كه در روزهای اخیر دامداران از جمله مرغداران با آن مواجه بودند و برنامه ریزی لازم برای رفع آن صورت گرفته است تا این تنش قیمتی در 10 روز آینده پایان یابد.
با این حساب، می توان خوش بین بود كه یكی از عوامل گرانی مرغ با اصلاح قیمت نهاده های دامی از فهرست عوامل حذف شود.
از آنجا كه مرغ عرضه شده در بازار در دوره زمانی حدود 45 روزه پرورش می یابد، در حالت خوشبینانه تاثیر كاهش قیمت ذرت مصرفی دامداران پس از گذشت این دوره زمانی و پرورش جوجه با دان ارزان تر و تبدیل آن به مرغ شاهد باشیم.
هرچند كاهش جوجه ریزی، تدبیر مرغداران برای كاهش زیان های بخش تولید در این زمینه اعلام شده است، اما به اعتقاد رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران كشور، سود ناشی از گرانی قیمت مرغ درروزهای اخیر درجیب دلالان می رود و تولیدكنندگان از این حاشیه سود بی نصیب هستند.
عطاء الله حسن زاده در گفت و گو با ایرنا افزوده است: درحال حاضر قیمت منطقی گوشت مرغ باید در بازار هركیلوگرم 75 هزار ریال تا 78 هزار ریال در هر كیلوگرم باشد كه این قیمت به نفع تولید و مصرف كننده است.
به گفته وی، هرنرخی بالاتر از این میزان سودش به جیب دلالان و واسطه ها می رود و تولیدكنندگان هیچ نفعی از این افزایش نمی برند.
حسن زاده گفت: درحال حاضربه دلیل نبود نظارت بر بازار، دلالان و واسطه ها در مبادی تولید و مصرف ورود كردند و گوشت مرغ را حداقل 10 هزار ریال گرانتر از قیمت تمام شده در هر كیلوگرم در اختیار مصرف كنندگان قرار می دهند.
محمد ابراهیم صداقت معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس در عین حال كه سازمان جهاد كشاورزی استان را مسئول نظارت بر بازار محصولاتی مانند مرغ و شكر می داند، به خبرنگار ما می گوید: بعید است در موقعیت كنونی، دلال ها نقشی در بازار ایفا كنند.
با این وجود، برخی عرضه كنندگان مرغ در فروشگاه های شیراز به خبرنگار ما گفتند كه با توجه به كاهش عرضه مرغ، ما ناگزیر به خریدن مرغ با بهای بیشتر در مبادی عرضه در كشتارگاه ها هستیم.
حامد زارع از عرضه كنندگان مرغ در این باره گفت: با وجود كمیابی شكر و رشد قیمتی گوشت قرمز در ماه های گذشته، مشخص نیست در این وضعیت، چرا همه انتقادها متوجه تولیدكنندگان و عرضه كنندگان مرغ شده است.
اما فاطمه نوری بانوی شیرازی بر این باور است كه افزایش بهای 30 هزار ریالی مرغ در بازار یك افزایش بهای غیرطبیعی است كه در شرایط گرانی گوشت قرمز، دست خانواده ها به مرغ برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن را كوتاه كرده است.
ابراهیمی مسئول واحد طیور گوشتی سازمان جهاد كشاورزی فارس نیز بر این باور است كه در فروشگاه های توزیع كننده مرغ، این مواد پروتئینی به بهای حدود 76 هزار ریال به دست مصرف كنندگان برسد اما بدون تردید ارائه مرغ به بهایی بیش از این رقم قابل پیگرد است.
با این حساب، مرغ در بازارهای فارس با اختلاف بهای بیش از 10 هزار ریال به دست مصرف كنندگان می رسد و این رقم، همان سودی است كه به جیب دلالان می رود.
عسكری مدیرعامل اتحادیه مرغداران فارس نیز گفته است: انتظار ما از دستگاه های نظارتی این است كه در صورت عرضه مرغ با بهایی بیشتر از قیمت های مصوب با فروشگاه های عرضه كننده برخورد كنند.
مروری بر دیدگاه های فوق دو گزاره متفاوت را پیش روی افكار عمومی قرار می دهد.
گزاره نخست، دلالان از گرانی مرغ نفع می برند و مردم و بخش تولید از این افزایش قیمت، متضرر می شوند كه در این صورت، دستگاه های نظارتی باید درباره عملكرد خود پاسخگو باشند.
گزاره دوم، این اراده بخش تولید یعنی مرغداران است كه توانسته اند با برگزاری تجمع هایی در ماه های اخیر، رضایت مسئولان جهاد كشاورزی به عنوان متولیان تنظیم این بازار را به كاهش جوجه ریزی و در نهایت، افزایش بهای محصول خود جلب كنند تا از پس فشارهای ناشی از هزینه های تولید برآیند.
مردم دوستدار تولید داخلی هیچ گاه حاضر به خم شدن قامت تولیدكننده داخلی نیستند اما ای كاش در این میان، مسئولان با در نظر گرفتن تمهیدهایی برای به تعادل رساندن قیمت مرغ، مانع از خروج این محصول پروتئینی از سفره اقشار محروم جامعه شوند.
گزارش: سیداحمد نجفی
2027 /1876
شیراز- ایرنا- همزمان با افزایش بهای مرغ در بازار شیراز، مردم و مرغداران به عنوان تولیدكنندگان مرغ نظارت بیشتر دستگاه های نظارتی بر قیمت مرغ را خواهان هستند.