به گزارش ایرنا، موضع گیری های محافل سیاسی و رسانه ای غرب و به ویژه آمریكا در بعداز كودتای نافرجام 25 تیرماه گذشته این جمله معروف نظامیان آمریكا را كه بعداز كودتای سپتامبر 1980 گفته بودند، «بچه های ما موفق شدند» دوباره در اذهان عمومی تركیه این باور را آمریكا و سرویس های اطلاعاتی و جاسوسی غرب در كودتاهای نظامی این كشور نقش داشته اند، تقویت كرده است.
جوزف دانفورد قرار است امروز در آنكارا علاوه بر دیدار با همتای خود ارتشبد خلوصی آكار رئیس ستاد فرماندهی ارتش تركیه، با بینالی یلدریم نخست وزیر تركیه دیدار و گفت و گو كند.
آینده همكاری های نظامی دو جانبه و بین المللی تركیه و آمریكا، استفاده آمریكا از پایگاه اینجرلیك به عنوان بزرگترین پایگاه در خاورمیانه ، مقر فرماندهی نیروی ائتلاف بین المللی ضد داعش در این پایگاه، واكنش های تركیه به موضع گیری های مقامات آمریكایی در بعداز كودتا، از جمله مواردی است كه پیش بینی می شود در دیدار دانفورد با نخست وزیر و رئیس ستاد فرماندهی ارتش تركیه در دستور كار قرار گیرد.
سفر رئیس ستاد فرماندهی ارتش آمریكا به تركیه به دنبال واكنش تند رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه به اظهارات فرمانده نیروهای آمریكایی در منطقه، به نوعی اقدامی برای جلوگیری از تشدید بیشتر التهاب در روابط نظامی دو كشور ارزیابی شده است.
اردوغان جمعه گذشته به اظهارات جوزف ویتال فرمانده نیروهای مركزی آمریكا (CENTCOM) كه از پاكسازی های گسترده در راس ارتش تركیه ابراز نگرانی كرده و گفته است، این وضعیت هم پیمانی با تركیه را تحت تاثیر قرار می دهد، واكنش تند نشان داد و گفت اینها با اظهارات خود نشان می دهند كه در قبال كودتای نافرجام، در كجا ایستاده اند.
این فرمانده آمریكایی گفته بود، با بیشتر ژنرال هایی كه در پاكسازی بعد از كودتا دستگیر شده اند، همكاری نزدیكی داشته است.
وی گفته است: تحولات بعداز كودتای نافرجام موجب نگرانی های جدی در خصوص آینده همكاری های نظامی آمریكا با تركیه در كوتاه مدت و بلند مدت شده است.
وی با اشاره به حضور شماری از نیروهای آمریكایی در تركیه و همكاری گسترده نظامی با این كشور در بعد دوجانبه و در قالب پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) گفته است: ما تاكنون همكاری و هماهنگی بسیار مكملی را با ارتش تركیه داشتیم با پاكسازی های اخیر سرنوشت این همكاری و آینده آن در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
جیمس كلاپر رئیس اطلاعات ملی آمریكا نیز گفته است كودتای نافرجام در تركیه نتایجی را داشته كه استراتژی منطقه خاورمیانه ای آمریكا را با دشواری هایی روبرو كرده است.
رئیس جمهوری تركیه با متهم كردن فرمانده آمریكایی به اظهار نظر در ورای اختیارات خود گفت : متاسفانه اینها به جای اینكه از مردم و دولت تركیه به خاطر ایستار شجاعانه در قبال كودتا تقدیر و تشكر كنند، در كنار كودتاگران می ایستند. وجود راس كودتاگران در آمریكا نشان می دهد، كه عقل برتر كسانی كه می خواستند تركیه را به فلاكت بكشند، كجاست.
دولت آنكارا، می گوید عقل برتری در فراسوی مرزهای تركیه به واسطه عوامل گروه تروریستی فتو به رهبری فتح الله گولن خود تبعید در آمریكا، قصد داشتند نقشه راه بسیار متفاوتی را با بركناری دولت منتخب مردم تركیه ترسیم كرده و بدین ترتیب بخش بزرگی از نقشه خود در منطقه را به اجرا بگذارند.
اظهارات مقامات آمریكایی درخصوص كودتای نافرجام و دست داشتن فرمانده تركیه ای پایگاه آمریكایی اینجرلیك در جنوب تركیه در این كودتا و خودداری آمریكا از اعاده گولن به تركیه، با واكنش های گسترده ای در تركیه روبرو شده و در محافل رسمی و سیاسی و بین مردم ادعاهایی درخصوص دست داشتن آمریكا در این كودتا مطرح است.
واكنش ها در تركیه فقط به آمریكا نیست و دولت آنكارا از مواضع كشورهای اروپایی و حمایت نكردن آنها از دولت قانونی این كشور در قبال كودتای نافرجام، به شدت ابراز ناخرسندی كرده است.
ممانعت آلمان از مشاركت اردوغان توسط ویدئو كنفرانس به همایش بزرگ ترك های مقیم آن كشور در حمایت از دولت آنكارا و محكوم كردن كودتا، بعد جدیدی به تنش آنكارا در روابط با اروپا داد.
از سوی دیگر از سرگیری دوباره روابط آنكارا – مسكو و تصمیم رهبران دو كشور در بازگشت سریع به دوران درخشان گذشته در روابط، در شرایطی كه تنش فزاینده ای در روابط تركیه با غرب دیده می شود، سرنخ هایی در خصوص نیت آنكارا در دوره جدید پسا كودتا در بازنگری به سیاست های منطقه ای و جهانی به دست می دهد.
خاورم/2011**1579
تنش میان واشنگتن و تركیه / سفر رئیس ستاد مشترك ارتش آمریكا به آنكارا
۱۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۲۷
کد خبر:
82171076
آنكارا – ایرنا - «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترك ارتش آمریكا به عنوان بالاترین مقام نظامی آن كشور در شرایطی امروز وارد تركیه می شود كه به علت خودداری واشنگتن از اعاده گولن به آنكارا، دست داشتن فرمانده تركیه ای پایگاه اینجرلیك در كودتا و ابراز نگرانی آمریكا از آینده همكاریهای نظامی با تركیه، به طور كم نظیری، روابط دو كشور ملتهب شده است.