به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، آزمايشگاه ملي نقشه برداري مغز امروز (دوشنبه) با حضور اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهوري، حسن قاضي زاده هاشمي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، محمد فرهادي وزير علوم، تحقيقات و فناوري، و سورنا ستاري معاون علمي و فناوري رياست جمهوري راه اندازي شد.
تاسيس اولين آزمايشگاه نقشه برداري مغز دو سال پيش ( ارديبهشت 93) با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و ستاد علوم شناختي جهت پاسخگويي به نيازهاي پژوهشي و فناوري كشور در زمينه ايجاد زيرساخت تصويربرداري و تحريك مغزي براي تحقيقات شناختي و ارائه خدمات دانش بنيان و روزآمد در حوزه علوم و فناوري هاي شناختي آغاز شد.
اين مركز ملي به صورت هيات امنايي اداره خواهد شد و معاون علمي و فناوري رييس جمهور، وزيرعلوم، تحقيقات و فناوري، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از اعضاي هيات امنا آن هستند.
ايستگاه هاي تصويربرداري تشديد مغناطيسي 3تسلا، انواع دستگاه هاي تحريك غير تهاجمي مغزي سازگار با MRI، انواع الكترو انسفالوگرافي (شامل سيستم سازگار با MRI) و طيف نگاري كاركردي مادون قرمز عملكردي (سازگار با MRI) از جمله تجهيزات نصب شده دراين آزمايشگاه است.
اين آزمايشگاه همچنين مجهز به امكانات پيشرفته پردازش داده ، تصاوير و سيگنال و همچنين آزمايشگاه واقعيت مجازي و ارزيابي شناختي است.
اين مركز يك موسسه ملي است و دستگاه هاي آن با كاربرد تحقيقاتي و درماني در اختيار همه دانشگاه ها و محققان كشور قرار خواهد داشت.
دكتر 'محمدتقي جغتايي' معاون آموزشي ستاد توسعه علوم و فناوري هاي شناختي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري در گفت وگو با ايرنا درخصوص اين آزمايشگاه بيان كرد: با راه اندازي اين مركز مي توانيم از طريق تصويربرداري، به روش هاي مختلف ساختار مغز را به صورت جزئي بررسي كرده و كاركرد مغز را در سطح سلولي و كاركردي قشري ارزيابي كنيم.
وي افزود: اين مركز با دو كاركرد مطالعاتي تحقيقاتي و ارايه خدمات به بيماران تاسيس شده است و راه اندازي آن موجب مي شود در خاورميانه در حوزه مربوط به تصويربرداري مغزي بتوانيم رشد كنيم، آزمايشگاه ملي نقشه برداري مغز مجهزترين و بهترين مركز نقشه برداري مغز در منطقه است.
به گفته دكتر جغتايي، امكانات موجود در آزمايشگاه ملي نقشه برداري مغز، با امكانات مراكز پيشرفته دنيا برابري مي كند، هدف از راه اندازي اين مركز گسترش تحقيقات علوم شناختي در حوزه هاي مربوط به مطالعات بيماري هاي دستگاه عصبي به خصوص در حوزه هاي مربوط به روانشناسي، آموزش و پرورش و قلمروهاي مربوط به اقتصاد شناختي و مديريت شناختي است.
جغتايي بيان كرد: ويژگي اين مركز اين است كه با توجه به دستگاه هاي پيشرفته در آن، علاوه بر اين كه ساختارهاي آناتومي مغز را مورد بررسي قرار مي دهد، امكان بررسي عملكرد مغز در حالت هاي مختلف نيز امكان پذير است به طور مثال در اين مركز حالت هاي هيجاني مختلف فرد اعم از خشم و ترس مورد بررسي قرار مي گيرد و نشان مي دهد كه كدام بخش از مغز در حال فعاليت است و كدام بخش در حالت خاموش قرار دارد.
وي گفت: در اين مركز امكان مطالعه روي مدارهاي عصبي فعال در كاركردهاي مختلف مغز وجود دارد.
وي يادآور شد: از لحاظ ويژگي هاي اين مركز، تجهيز بودن آن به ام آر اي هفت تسلا براي انجام كارهاي تحقيقاتي و درماني است،پيش از اين در كشور تنها ام آر آي سه تسلا موجود بود، همچنين انواع دستگاه هاي بسيار پيشرفته الكتروانسفالوگرافي (EEG)است، در حالي كه تا پيش از اين در كشور دستگاه هاي EEG حداكثر 32 كاناله بود اما در اين مركز دستگاه 62 كاناله وجود دارد، همچنين در اين آزمايشگاه انواع تحريكات مغزي انجام مي شود و در كنار آن همزمان با آن، ام آر آي مي تواند تصويربرداري كرده و عملكرد مغز را نشان دهد.
جغتايي گفت: اين آزمايشگاه، يك آزمايشگاه ملي وابسته به وزارت بهداشت و وزارت علوم است، هيات امناي آن را وزير بهداشت و وزيرعلوم و معاون علمي و فناوري رياست جمهوري و افرادي از محققين كشور تشكيل مي دهند.
وي ادامه داد: رييس اين آزمايشگاه با حكم رييس بهداشت معرفي مي شود و راه اندازي اين آزمايشگاه در شوراي گسترش وزارت علوم تصويب شده است، در واقع راه اندازي اين آزمايشگاه نمونه اي از همكاري بين بخشي وزارت علوم و وزارت بهداشت است كه توسط اين دو وزارت خانه و دانشگاه هاي معيني كه با اين مجموعه همكاري دارند، حركت مي كند، راه اندازي اين آزمايشگاه نمونه جديدي از همكاري هاي بين دانشگاه هاي پزشكي و غير پزشكي است.
وي يادآور شد: اين آزمايشگاه در دانشكده فني دانشگاه تهران راه اندازي شده است، اما به لحاظ اساسنامه اي و هويتي وابسته به هيچ دانشگاهي نيست و تحت نظارت اين دو وزارت اداره مي شود.
جغتايي بيان كرد: فاز نخست اين آزمايشگاه با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري امروز به بهره برداري رسيد و براي تجهيز و بهره برداري از فاز دوم اين آزمايشگاه، نياز به 200 ميليارد ريال است، در حال حاضر توافقات براي خريد تجهيزات فاز دوم اين آزمايشگاه با كشور دانمارك منعقد شده است.
وي گفت: اين آزمايشگاه جزء پيشرفته ترين آزمايشگاه هاي منطقه است كه علاوه بر ارايه خدمات به محققان و پژوهشگران داخلي، مي تواند به ايرانيان و غير ايرانيان خارج از كشور هم خدمات رساني كند.
علمي (5)** 9340**2017
تهران- ايرنا- معاون آموزشي ستاد توسعه علوم و فناوري هاي شناختي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري گفت: آزمايشگاه ملي نقشه برداري مغز مجهزترين مركز نقشه برداري مغز در منطقه خاورميانه است.