۱۲ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۵۹
کد خبر: 82172507
T T
۰ نفر
آیت الله اعرافی: نظریه اسلام درباب حقوق بشر باید متناسب با ادبیات امروز عرضه شود

قم - ایرنا - مدیر حوزه های علمیه سراسر كشور گفت: منابع بسیار غنی از احكام اسلام در اختیار اندیشمندان است كه با استفاده از آن ها می توان نظریه اسلام در باب حقوق بشر را متناسب با ادبیات امروز در اختیار جهانیان قرار داد.

به گزارش ایرنا، آیت الله علیرضا اعرافی روز سه شنبه در همایش «تخصصی بین المللی حقوق بشر اسلامی» در قم افزود: حوزه های علمیه پایگاه طرح مباحث علمی و فلسفی هستند و باید مرزهای نوین علم را بیش از گذشته گسترش دهند.
وی بیان كرد: وظیفه عالمان دین است كه به عرصه های نو و مورد نیاز بشریت بپردازند به ویژه كه كشور ما به دنبال احیای تمدن و امت اسلامی در جهان امروز است.
وی با اشاره به اینكه گفتمان اسلام در موضوع حقوق بشر را می توان از منابع عقلی و نقلی استخراج و به جهانیان عرضه كرد، ادامه داد: جهان اسلام و مراكز دینی و علمی آن در حوزه حقوق بشر باید به صورت حكیمانه و فعال عمل و با سرمایه عقلانی و منطقی و با رویكرد آسمانی و الهی خود اندیشه های اسلام را در موضوع حقوق بشر اعلام كنند.
اعرافی، شكل گیری گروه های تروریستی را مانعی برای حضور فعال مسلمانان در عرصه حقوق بشر دانست و گفت: این افكار انحرافی به دست استكبار جهانی رقم خورده است تا مسلمانان و كشورهای اسلامی در تدوین قواعد حقوق بشر نقشی نداشته باشند.
وی با اشاره به اینكه ما در مساله حقوق بشر ما تفاوت های بسیاری با غربی ها وجود دارد افزود: در باب حقوق بشر اسلامی باید دانست اگر به منابع اصیل خود رجوع كنیم می توانیم الگوهای كاملی برای طرح نظریه جامع و كاملی در این حوزه استخراج و به جهانیان عرضه كنیم.
وی ادامه داد: در موضوع های انسان شناسی و جامعه شناسی، قرآن و حدیث به خصوص در مقوله حقوق بشر مباحث بسیاری را مطرح كرده اند كه باید منسجم شود و این وظیفه عالمان دین است كه مبانی فلسفی حقوق بشر اسلامی را تدوین كنند.
اعرافی گفت: فقه امروز ما بسیار غنی است اما لازم است احكام با توجه به مسائل روز تدوین شود و موضوع های جدید مورد نیاز در آن مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به ویژگی های حقوق بشر اسلامی افزود: دامنه این حقوق بسیار گسترده است و موضوع های مختلفی از جان انسان ها، سلامت، آزادی، عهد و پیمان، تعلیم و تربیت و حق مشاركت در سرنوشت را در بر می گیرد و اسلام در هر یك از این ابعاد مبنای فلسفی استواری دارد.
وی ادامه داد: اگر در این محورها اندیشه اسلامی را با ابعاد علمی در كنار هم قرار دهیم نظریه ای بسیار اصیل از حقوق بشر اسلامی به جهان امروز ارائه می شود.
مدیر حوزه های علمیه گفت: لازم است در سطوح عالی حوزه نسبت به این موضوع ها توجه و قلمرو های جدید در مقابل جهان اسلام باز شود.
اعرافی بیان كرد: در حقوق بشر اسلامی علاوه بر انسان ها به اندیشه های سایر مكاتب توجه و به همین خاطر مبانی حقوق بشر اسلامی از اصول پایه و تكمیلی تشكیل می شود.
وی با اشاره به اینكه در حقوق بشر اسلامی تنها به ساحت مادی توجه نمی شود ادامه داد: بعضی موارد در حقوق بشر اسلامی اصیل و الزامی هستند و ضمانت های اجرایی برایی آنها لحاظ شده است.
اعرافی گفت: باید نسبت به حقوق بشر امروز با دید انتقادی نگاه كرد، چراكه در تنظیم قواعد حقوق بشر به تفاوت های میان فرهنگی جوامع توجه نشده و به صورت یك جانبه توسط غربی ها تدوین شده است.
وی با اشاره به ناكارآمدی حقوق بشر غربی افزود: در مدت بسیار كوتاهی از نگارش اعلامیه حقوق بشر جنگ های فراوانی در جهان شكل گرفت و در این اعلامیه به صورت تخصصی نسبت به مسائل مختلف در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و حتی محیط زیست توجه نشده است.
وی با اشاره به اهمیت توجه به مبانی علوم انسانی و اسلامی در ایران ادامه داد: ستاد حقوق بشر ما آماده است با همه متفكران به بحث بپردازد و نقاط ضعف سندهای حقوق بشری كه توسط غربی ها تدوین شده است را به نمایش گذارد.
همایش «تخصصی بین المللی حقوق بشر اسلامی» باهمكاری موسسه الحكمه وابسته به جامعه المصطفی العالمیه، در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد و در آن شركت كنندگان، دیدگاه های خود را پیرامون موضوع های مختلف حقوق بشر اسلامی در قالب سخنرانی علمی ارائه كردند.
«نسبت حقوق و تكالیف از منظر اسلام»، «حق حیات از منظر اسلام»، «حقوق اقلیت ها در اسلام»، «حقوق زنان و كودكان در اسلام» و «تفاوت های حقوق بشر اسلامی و غربی» از موضوع های مورد بحث در این همایش بود.
در این همایش علاوه بر آیت الله اعرافی، آیت الله محمد جواد فاضل لنكرانی رئیس مركز فقهی ائمه اطهار(ع)، محسن اسماعیلی عضو شورای نگهبان و آیات علی اكبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و ابوالقاسم علیدوست عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، سخنرانی كردند.
پروفسور حافظ عباس كمیسر كمیسیون ملی حقوق بشر اندونزی و پروفسور احسن خان استاد دانشگاه داكای بنگلادش نیز از دیگر میهمانان همایش بودند.
14 مردادماه به عنوان روز حقوق بشر اسلامی و كرامت انسانی نامگذاری شده است.
/7405/ 1175
۰ نفر