ابرهیم یخشكی روز چهارشنبهبه خبرنگار ایرنا گفت كه دشت مازندران بویژه در مناطق شرق استان به خاطر اضافه برداشت از چاههای مجاز و حفر چاههای غیر مجاز در معرض تهدید جدی شوری آب قرار گرفته است.
وی یكی از پیامدهای ناشی از افت مستمر سطح آب زیرزمینی یا اضافه برداشت از چاهها را شور شدن تدریجی آب زیرزمینی و پیشروی جبهه آب شور به طرف جبهه آب شیرین در مناطق ساحلی عنوان كرد و افزود : اكنون این معضل در دشت حسین آباد بهشهر رنگ واقعی به خود گرفته است.
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران توضیح داد : آب زیرزمینی مناطق شرق استان از ناحیه پیشروی سطحی آب شور دریا و بالا آمدن آب شور از كف در معرض خطر قرار گرفته است.
وی افزود : در سال های اخیر شاهد افت كمی و كیفی آبهای زیرزمینی در دشت های شرق استان بودیم و با گذشت زمان نیز وضعیت بدتر می شود.
یخكشی اظهار داشت : در صورتی كه افت سطح آب زیرزمینی دشت ها همچنان ادامه یابد ، علاوه بر شوری آب ، منجر به تهی شدن كامل سفره ها خواهد شد و در این صورت همه سرمایه گذاری های انجام شده و امكانات معیشتی از بین خواهد رفت.
وی هشدار داد كه این موضوع همچنین مشكلات زیستی محیطی زیادی به دنبال خواهد داشت.
بر اساس آمار آب منطقه ای مازندران ، حدود 81 هزار چاه عمیق و نیمه عمیق دارای پروانه بهره برداری و به همین تعداد هم چاه غیرمجاز در استان وجود دارد .
80 درصد از چاههای آب مجاز مازندران معادل 65 هزار حلقه كمتر از 20 متر عمق دارند و بیش از پنج هزار چاه هم دارای عمق بالای 50 متر هستند.
** اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی
مدیرعامل آب منطقه ای مازندران طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی را یكی از اولویت های مهم وزارت نیرو اعلام كرد و گفت كه خشكسالی های سال های اخیر ، بویژه در 10 سال گذشته سبب كاهش میانگین سالانه آب سطحی استان مازندران شده است.
وی افزود : بررسی ها نشان می دهد كه ظرفیت آب سطحی استان از چهار و نیم میلیارد متر مكعب در سال به رقم چهار میلیارد متر مكعب كاهش یافته است .
یخكشی با اشاره به اینكه در اجرای این طرح 15 پروژه عملیاتی تعریف و چارچوب های اجرایی آن تهیه شده است ، گفت : ندادن مجوز جدید برای ایجاد چاه در دشت های شرق استان ،كنترل برداشت مجاز از چاه ، انسداد چاههای غیر مجاز ، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مشكلات پیشروی شوری آب از جمله طرح های احیاء و تعادل بخشی منابع آبی است.
وی از نصب یكصد كنتور هوشمند برداشت آب از چاهها در شرق مازندران خبر داد و افزود : مشاركت كشاورزان در به نتیجه رسیدن این طرح مهم و ضروری است. او بر ضرورت اطلاع رسانی برای انجام هر یك از پروژه های طرح احیاء تاكید كرد و ادامه داد : این امر سبب همراهی مردم و تسهیل در اجرای طرح خواهد شد. مدیرعامل شركت آب منطقه ای مازندران از فعالیت 47 گروه گشت ، بازرسی و آمار برداری از منابع آب استان خبر داد و گفت كه این گروهها كه مجهز به ابزارهای سنجش منابع آب هستند ، نتایج و داده های به دست آمده را وارد سامانه طرح احیاء تعادل بخشی منابع آبی می كنند.
اگر چه مازندران از مناطق پرباران كشور به شمار می رود و آب در فعالیت های كشاورزی این خطه نقش اساسی دارد ، اما به دلیل عدم مهار و كنترل این منبع عظیم ، بخش مهمی از اراضی كشاورزی استان دارای وضعیت غرقابی است و امكان كشت و كار در آن وجود ندارد و بخش دیگری از زمین ها نیز به دلیل كمبود آب دچار خشكسالی می شود.
بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد 6 میلیارد و 600میلیون مترمكعب است كه از این مقدار چهار میلیارد و 900میلیون مترمكعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است .
به طور میانگین سالانه حدود یك میلیارد و 550میلیون مترمكعب آب در بخش آب های سطحی و یك میلیارد و 350میلیون مترمكعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
6990/1654
ساری - ایرنا - مدیر عامل آب منطقه ای مازندران نسبت به پیشروی آب شور در 2 جبهه سطحی و زیر زمینی در دشت های این استان هشدار داد.