۳۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۳۳
کد خبر: 82196543
T T
۰ نفر

زیبایی به قیمت سلامتی

۳۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۳۳
کد خبر: 82196543
زیبایی به قیمت سلامتی

كرج - ایرنا- مصرف لوازم آرایشی در ایران 3 برابر متوسط جهانی است و ایران در بین كشورهای جهان در این خصوص جایگاه نهم را به خود اختصاص داده و سن مصرف آن نیز به گفته مسئولان به قبل از بلوغ رسیده است.

كشور ما یكی از ركورداران مصرف لوازم آرایشی در جهان است كه بخش عمده‌ اینگونه لوازم نیز به صورت قاچاق وارد كشور می شود و آثار زیان بارتری نیز از خود برجای می گذارد.
ابوالفضل جامعی كارشناس مسئول آرایشی، بهداشتی حوزه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی البرز در این باره گفت: مصرف لوازم آرایشی در ایران نسبت به متوسط جهانی بالا است و سه برابر متوسط كشورهای جهان از این لوازم استفاده می كنیم.
وی افزود: سرانه سنی مصرف اینگونه لوازم بسیار پایین بوده و حتی به سنین قبل از بلوغ نیز می رسد.
جامعی خاطرنشان كرد: هیچ نظارتی بر لوازم آرایشی قاچاق صورت می گیرد و بسیار زیان بار است. حتی مواردی هم كه نظارت می شود باید كمتر مصرف شود زیرا تركیبات شیمیایی در فرمول آن بكار رفته و برای سلامت زیان بار است.
وی در عین حال گفت: برخی از كرم هایی كه پزشكان تجویز می كنند برای مصرف توصیه می شود كه آن هم باز زیر نظر پزشك صورت می گیرد.
جامعی تصریح كرد: لوازم آرایش پوست را به خود عادت می دهند كه یكی از معایب بزرگ آنها است كه حالت طبیعی پوست را از بین می برند.
آمارها نشان می‌دهند كه قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در سال 94 به میزان 1.181 میلیارد دلار بوده است. سهم استان البرز از كشف قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در سال 94 حدود 3 میلیون دلار معادل 106 میلیارد ریال بوده است.
روند مصرف اینگونه محصولات در كشور رو به افزایش است و به ‌دلیل ضعف در تولیدات داخلی این گونه محصولات، منحنی مصرف به‌سوی محصولات خارجی سوق یافته‌ و در این میان، بسیاری از كالاهای عرضه شده، ضمن این كه از مجاری غیررسمی (قاچاق) تأمین می‌شوند، به ‌دلیل تقلبی‌بودن، مخاطرات بهداشتی زیادی را بر جامعه تحمیل می‌كنند كه خود بار هزینه‌ را در پیش‌گیری و مقابله با قاچاق در جامعه دوچندان می‌كند.
مصرف مواد آرایشی و بهداشتی قاچاق علاوه بر ایجاد ركود در صنایع داخلی، سلامت جامعه را هم به‌خطر می‌‌اندازند. لوازم آرایشی و بهداشتی كه با مارك‌های معروف خارجی به‌ طور قاچاق وارد كشور شده، ساخت كارخانه‌های معتبر نبوده، بلكه در كشورهای اطراف مانند هندوستان، پاكستان و امارات متحده‌ عربی و... بسته‌بندی می‌‌شوند و مشخص نیست كه در چه شرایطی ساخته می‌شوند.
وسایل آرایشی و بهداشتی قاچاق، بیشتر تقلبی بوده و در كشورهای همسایه با كپی كردن جلد و بروشور وسیله‌ آرایشی اصلی تولید می‌‌شوند و نه تنها مادهی مؤثر یا اصلی را ندارند، حتی برای مصرف‌كننده مضر هم هستند و به جای استفاده و اثر بخشی دارای اثرات سوء هستند.
رئیس اداره آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو می گوید كه لوازم و فرآورده‌های آرایشی وارداتی، باید مراحل كنترل متعددی را پشت سر بگذارند و پس از آن در سطح عرضه كنترل شوند.
مصطفی اسماعیلی می افزاید:‌ فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی دارای برچسب اصالت از سازمان غذا و دارو، فاقد هرگونه آلودگی و سمی بودن توسط موادی از قبیل سرب هستند.
اسماعیلی ادامه داد:درمورد محصولاتی كه به شكل قاچاق و تقلبی واردبازار می‌شوند، چون نظارت روی آنها صورت نمی‌گیرد، اغلب مواقع از تركیبات ارزان‌ قیمت در آنها استفاده می‌شود كه حاوی سرب هستند.
رئیس اداره آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، گفت: محصولات قاچاق آرایشی بخاطر اینكه بیشتر در نزدیك مخاط‌ ها استفاده می‌شوند، مثل خط چشم و رژلب، سرب موجود در این مواد ابتدا به شكل حساسیت و آلرژی خودش را نشان می‌دهد و بعد ایجاد مسمومیت می‌كند.
براساس گزارش انجمن متخصصین پوست ایران، بیشترین علت مراجعه به متخصصین پوست در سال‌های اخیر ناشی از عوارض استفاده از لوازم آرایشی است.
تحقیقات نشان می‌‌دهد كه مواد آرایشی می‌توانند به رشد سلول‌های سرطانی كمك فراوانی كنند. تركیب های شیمیایی استفاده ‌شده در مواد آرایشی مانند مواد محافظ از جمله مواد پارابن‌ها و فتالات‌ها ارتباط مستقیم با رشد تومورهای سرطان به‌ویژه تومورهای سرطان سینه دارند.
بروز حساسیت شایع‌ترین عارضه‌ لوازم آرایشی به ‌خصوص اجناس تقلبی و قاچاق است. احساس سوزش و سوزن سوزن ‌شدن در محلی كه ماده‌ آرایشی استفاده‌شده، شایع‌ترین شكایت مصرف‌كنندگان است كه باید سایر علائم عبارت از جمله قرمزی، تورم، خارش و تاول‌های آبدار، كهیر، عفونت پوست، عفونت ریشه‌ مو، تغییر رنگ پوست و آكنه را به آن افزود.
دبیر كمیسیون مبارزه با قاچاق كالا و ارز استان البرز دراین زمینه گفت: براساس ماده‌ 11 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، لازم است تا مشخصات نام فرآورده، شماره‌ پروانه ساخت و سری ساخت، حجم یا وزن خالص، تاریخ تولید و انقضاء تركیبات مواد تشكیل‌دهنده، نشانی، كارخانه‌ تولیدكننده و شرایط نگهداری روی بسته‌بندی اقلام ساخت داخل به‌صورت فارسی، خوانا و مشخص نوشته شده ‌باشد.
علی اكبر زارعی نژاد افزود: این كار در واقع تمهیدی برای پیش‌گیری از فروش تقلبی و تاریخ مصرف گذشته نیز به‌ شمار می‌‌آید.
وی خاطرنشان كرد: مواردی از قبیل همچون شماره‌ی ثبت، شماره‌ بهره‌برداری و باركد به ‌هیچ ‌عنوان نشانه مجوز تولید بهداشتی نیست و مواد آرایشی و بهداشتی حتماً باید دارای پروانه ساخت با مجوز رسمی ‌ورود از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی باشند.
این مسئول گفت: در سال های گذشته طرح ها وتمهیداتی برای كنترل ورود و توزیع لوازم آرایشی وبهداشتی مانند طرح شبنم، GS1 پیش بینی شد كه به دلایل متعددی كه جای بحث آن در این مجال نیست، از فرآیندكاری خارج شد.
وی اضافه كرد: نكته دیگری كه در مورد محصولات آرایشی و بهداشتی وجود دارد، بروشوری است كه داخل بسته‌ها قرار می‌دهند و توجه به اطلاعات موجود در آن كمك بسیاری به مصرف مناسب و به اندازه این محصولات می‌كند. هم‌چنین مطالعه‌ این راهنما سبب می‌شود تا جلوی استفاده‌های اشتباه به‌دلیل نام‌های مشابه گرفته‌شود.
زارعی نژاد اظهار كرد: اهالی فن هم معتقدند كه مهم‌ترین علامت شناسایی اجناس تقلبی، طرز بسته‌بندی و كیفیت آن است زیرا هر چقدر هم بسته‌بندی محصولات تقلبی با مهارت انجام شود، به‌دلیل آن كه می‌خواهند تولید چنین محصولاتی كم هزینه باشد، قوطی‌های بسته‌بندی آن از كیفیت بسیار پایین برخوردار است و روی بسته‌بندی مواردی نوشته‌شده كه حتی در راهنمای داخلی آن نوشته نشده‌است.
وی ادامه داد: امروزه استفاده از لوازم آرایشی در ایران منحصر به سن و سال و قشر خاصی نمی‌باشد و اكثر دختران و زنان استفاده از آن را جزء لاینفك زندگی خود می‌دانند و این تمایل بی رویه، كشورمان را به یكی از بزرگترین مصرف‌كننده‌گان لوازم آرایشی بهداشتی در خاورمیانه و جهان تبدیل كرده و بررسی‌ها نشان می‌دهد كه سن مصرف این لوازم در جوانان كاهش یافته و به‌طرف نوجوانان كم سن و سال سوق داده شده‌است.
8029/1535
۰ نفر