۷ شهریور ۱۳۹۵، ۱۳:۲۰
کد خبر: 82207026
T T
۰ نفر
عطاری محل عرضه داروی دست ساز و تركیبی نیست/ فروش داروهای بی نام و نشان ممنوع

تهران - ایرنا - رئیس مركز تحقیقات پزشكی قانونی كشور گفت: عطاری ها محل فروش گیاهان دارویی به صورت مفرده هستند و حق ندارند داروهای دست ساز و تركیبی را عرضه كنند.

به گزارش روز یكشنبه خبرنگار اجتماعی ایرنا، محمود خدادوست در نشست خبری با موضوع داروهای عطاری لاغری افزود: براساس قانون دارو در داروخانه ها به فروش می رسد و به هیچ عنوان در عطاری ها عرضه نمی شود و آنها مجاز به فروش دارو نیستند چه برسد به این كه دارویی بی نام و نشان به فروش برسد.
وی تاكید كرد: متاسفانه شاهد هستیم كه بسیاری از داروهای دست ساز و تركیبی كه تنها رنگ و بوی گیاهی دارند و در آنها داروهای موثر و افزودنی نیز دیده می شود در برخی از عطاری ها به فروش می رسد.
خدادوست با اشاره به این كه نگرانی در استفاده از داروهای گیاهی یك نگرانی جهانی است گفت: به دلیل این كه مردم فكر می كنند داروهای گیاهی طبیعی و بی عارضه هستند از مصرف آنها استقبال می كنند و همچنین تبلیغات و بزرگنمایی های كاذب كه توسط افراد سودجو انجام می شود موجب افزایش مصرف مردم و روی آوردن به این داروها شده است.
وی تاكید كرد: باید در این خصوص قوانین و مقررات سخت توسط متولیان بخش سلامت در نظر گرفته شود و همچنین نظارت ها نیز مستمر باشد و جلوی انواع تبلیغات واهی نیز گرفته شود.
رئس مركز تحقیقات پزشكی قانونی تصریح كرد: مهم ترین عامل این است كه با اطلاع رسانی مناسب و صحیح سطح دانش مصرف داروهای گیاهی در مردم افزایش یابد و در این خصوص نیاز است كه رسانه های جمعی تلاش بیشتری داشته باشند.
خدادوست بیان كرد : در حال حاضر بر آورد می شود كه در كشور 15 هزار عطاری وجود دارد كه به اذعان صنف عطاری ها كمتر از یم سوم آنها از این صنف مجوز عطاری دریافت كرده اند.
وی ادامه داد: مصرف دارو گیاهی بدون مجوز پزشك و حتی به صورت مفرده و بدون قواعد پزشكی چه بسا در فرد مصرف كننده می تواند عوارضی را ایجاد كند .
رئیس مركز تحقیقات پزشكی قانونی گفت : برخی از بیماران به دلیل داشتن بیماری های خاص و همین طور مصرف برخی از دارو های رایج اگر دارو گیاهی مصرف كنند به دلیل كم یا زیاد كردن اثرات دارو یی مصرف شده و ایجاد تداخل دارویی موجیب می شود تداخل دارویی ایجاد شود و بیماری تشدید ویا حتی بیماری دیگری ایجاد شود .

**سود جویان از اعتماد مردم به دارو های گیاهی سوء استفاده می كنند
رئیس گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات پزشكی قانونی گفت :سود جویان از اعتماد مردم به دارو های گیاهی سوء استفاده می كنند.
مریم اخگری افزود : دارو های گیاهی قوانین خاصی دارند و نباید ماده موثره به آن اضافه شود و طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی باید برچسب دارو داشته باشد.
وی خاطر نشان كرد: در داروهای گیاهی، برچسب دارو با آنچه در جعبه دارو ارائه می‌شود باید همخوانی داشته باشد كه این مسئله در بررسی داروهای تقلبی مدنظر قرار می‌گیرد، همچنین در داروهای تقلبی ماده مؤثره آن یكسان نیست، به عنوان مثال 10 میلی‌گرم ترامادول ممكن است در یك قرص گیاهی باشد و در دیگری با همان نام 200 میلی‌گرم ترمادول لحاظ شده باشد.
عضو هیات علمی پزشكی قانونی با اشاره به اینكه داروهای تقلبی دارای دوزهای غیرمشخص بوده و می‌تواند سبب بروز مسمومیت در فرد مصرف‌كننده شود، افزود: همچنین این داروها بسته‌بندی استاندارد و برچسب مورد تایید وزارت بهداشت را ندارند، بنابراین نمی‌توان آنها را به عنوان داروی رسمی شناخت.
رئیس گروه آزمایشگاه مركز تحقیقات پزشكی قانونی اضافه كرد: داروهای گیاهی غیرمجاز بیشتر به صورت زیرزمینی و از طریق دستگاه های قرص‌سازی تهیه می‌شود و همه قرص‌ها با یك نام ممكن است یكنواخت نبوده و دارای رنگ‌های متفاوت باشند.
اخگری اضافه كرد: وجود ماده موثره داخل داروهای گیاهی از لحاظ علمی پذیرفته نیست و متاسفانه طی آنالیزهایی كه توسط پزشكی قانونی انجام گرفته، داروهای غیرمجاز گاهی به صورت كپسول‌های دست‌ساز، پودرهای گیاهی داخل آن ریخته شده كه مخلوطی از ترامادول و سایر داروها می‌تواند در آن باشد و سبب ایجاد مسمومیت كند.
این عضو هیات علمی پزشكی قانونی نسبت به مصرف داروهای نیروزا، بدنسازی، ضدچروك و داروهای جوان شدن پوست هشدار داد و گفت: این داروها به دلیل اینكه به صورت تقلبی تهیه می‌شوند، دارای انواع كورتون بوده و عوارضی همچون افزایش فشار خون، افزایش فشار داخل چشم، اشتهای كاذب و بروز چربی در بدن می‌شود.
وی افزود: بسیاری از افراد زمانی كه برای بارهای نخست از این داروها استفاده می‌كنند، احساس می‌كنند كه پوست‌شان جوان شده در حالی كه پس از مدت كوتاهی پوست آنها شكننده و رگه‌های آبی روی آنها بروز پیدا می‌كند.
اخگری همچنین در مورد مصرف داروهای كاهش وزن كه در آرایشگاه‌های بانوان ارائه می‌شود هشدار داد و گفت: این داروها حتی می‌تواند به دلیل عوارض موجود در آن سبب مرگ فرد شود، چرا كه این داروها بیشتر دارای سیبوترامین بوده كه از سال 2010 از بازار دارویی آمریكا جمع‌آوری شده است.
وی تاكید كرد: افزایش فشار خون، مشكلات كبدی و كلیوی، تشنج و خونریزی مغزی از دیگر عوارض این داروها به شمار می‌رود.
وی به داروهای تبلیغ شده در شبكه‌های ماهواره‌ای مبنی بر افزایش قوای جنسی اشاره كرد و گفت: این داروها به ‌رغم اینكه اعلام می شود گیاهی است، گیاهی نیست و دارای سیلدنافیل است و می‌تواند سبب گُرگرفتگی، از دست دادن دید محیطی، كاهش فشار خون، از دست دادن شنوایی و بروز تاری دید شود.
عضو هیات علمی پزشكی قانونی تصریح كرد : در بسیاری از موارد نیز این داروها دارای ترامادول با دوزهای بالا بوده و سبب بروز اعتیاد در فرد مصرف‌كننده می‌شود، همچنین می‌تواند در برخی از افراد كه دارای بیماری‌های زمینه‌ای همچون مشكلات قلبی هستند مرگ را به همراه داشته باشند.
اخگری با بیان اینكه گیاهی بودن دارو دلیل بر بی‌خطر بودن آن نیست، گفت: حتی اگر دارو، گیاه صرف باشد، مصرف آن برای همه افراد توصیه نمی‌شود، بلكه این موضوع باید تحت نظر پزشك ارائه شود و همه مسائل همچون سن، جنس و بیماری‌های زمینه‌ای فرد مدنظر قرار گیرد.

** مسمومیت دارویی جان 732 تن را گرفت
رئیس گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات پزشكی قانونی با اشاره به اینكه در سال گذشته 732 تن در كشور به دلیل مسمومیت دارویی جان خود را از دست داده‌اند گفت: افزایش آگاهی مردم درمورد داروهای گیاهی غیرمجاز ضرورت دارد.
محمدرضا قدیرزاده افزود : متاسفانه تبلیغات كذبی در زمینه داروهای گیاهی از طریق شبكه‌های ماهواره‌ای انجام می‌گیرد كه راه‌هایی جهت متوجه شدن این تبلیغات كذب وجود دارد.
وی خاطر نشان كرد: سودجویان عنوان می‌كنند كه داروهای گیاهی صد درصد گیاهی بوده و ماده شیمیایی ندارد این در حالی است كه آنالیزهای ما در پزشكی قانونی نشان می‌دهد حداقل یك تا هفت داروی شیمیایی به این مواد افزوده شده است.
رئیس گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات پزشكی قانونی با اشاره به اینكه سودجویان عنوان می‌كنند این داروها تاییدیه آمریكا یا اروپا را دارد افزود: همچنین این افراد عنوان كرده كه دوره درمانی استفاده از داروها بسیار كوتاه مدت است مانند ترك اعتیاد در یك ماه انجام می‌گیرد. در حالی كه این تبلیغات كاملا كذب بوده و هیچ تاثیر نه تنها در درمان اعتیاد ندارد بلكه ممكن است عوارض دیگری را برای فرد مصرف كننده به همراه داشته باشد.
قدیرزاده تاكید كرد :سودجویان تلاش می‌كنند تا مشتری‌های خود را اغنا كرده و آنها را به سمت مصرف داروهای گیاهی غیرمجاز ببرند.
وی با اشاره به اینكه در شبكه‌های ماهواره‌ای و عطاری‌ها داروهای گیاهی به 4 دسته داروهای ترك اعتیاد، لاغری، چاق كننده و افزایش قوای جنسی تقسیم شوند گفت: اینكه چرا مردم گاهی به این داروها روی می‌آورند و فكر می‌كنند صددرصد گیاهی است نیاز به بررسی مسائل جامعه‌شناختی دارد ولی آنچه مسلم است این بوده كه اطلاع و آگاهی مردم در این زمینه باید افزایش یابد.
قدیرزاده گفت: داروهای صددرصد گیاهی نیز اگر به درستی مصرف نشود خطرات خاص خودش را دارد لذا دارو چه گیاهی و چه غیرگیاهی باید مجوز مصرف و اندیكاسیون‌های مربوطه باشد چرا كه حتی داروی لاغری می‌تواند سبب مرگ فرد شود و ما گزارشاتی از این موارد را در این رابطه از طریق وزارت بهداشت داشته‌ایم.
رئیس گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات پزشكی قانونی تاكید كرد: داروهای گیاهی همه باید تاریخ تولید، مصرف و سریال تولید داشته باشند و در صورتی كه داروی وارداتی باشد نیاز به برچسب ویژه سازما‌های مربوطه را دارد بنابراین افراد نباید تحت هیچ شرایطی فریب افراد سودجو را بخورند.
وی درمورد اینكه چه كسی مسئول رسیدگی به شكایات مربوط به داروهای تقلبی گیاهی است گفت: اگر مردم در این زمینه به مشكل بخورند باید به دادسرای جرائم پزشكی مراجعه كنند و پس از طرح موضوع این مساله مورد بررسی قرار گیرد همچنین اگر قاضی یا بازپرس لازم بداند سازمان پزشكی قانونی نیز اظهارنظرهای مربوطه را اعلام می‌كند.
قدیرزاده اضافه كرد: در زمینه ترك اعتیاد نیز افراد اگر با مشكلاتی مواجه شوند معمولا شكایت نمی‌كنند تا شناخته نشوند لذا اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مردم بسیار ضرورت دارد.
رئیس گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات پزشكی قانونی خاطرنشان كرد: در سال گذشته 732 فوت ناشی از مسمومیت دارویی گزارش شده است كه نسبت به سال 93 كه 778 مورد بوده 6 درصد كاهش یافته است.
وی تصریح كرد: این موارد شامل افرادی است كه با مسمومیت دارویی فوت كردند یا اینكه می تواند لتقفاقی یل شامل موارد دیگر باشد .
اجتمام**2181**9132 ** 1418
۰ نفر