۱۳ شهریور ۱۳۹۵، ۸:۵۲
کد خبر: 82214792
T T
۰ نفر

طبیعت درمانی

۱۳ شهریور ۱۳۹۵، ۸:۵۲
کد خبر: 82214792
طبیعت درمانی

تهران - ایرنا - یك مطالعه نشان می دهد طبیعت درمانی، روشی مبتنی بر درمان‌های طبیعی موجود در پیرامون ما همانند نور خورشید، هوا، آب، رژیم غذایی و به طور كلی نیروی شفابخش طبیعت است. این روش درمانی در دهه‌های اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است.

به گزارش گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی دویچه وله، یكی از تفاوت‌های اصلی سبك زندگی انسان امروزی با گذشته فاصله روزافزون او با طبیعت است كه علت اصلی آن پدیده شهرنشینی است. از دوران گذشته تا كنون هر گاه فردی دچار بیماری یا افت روحی می‌شود، تجویز پزشكان به عنوان یكی از روش‌های درمانی، انتقال فرد به مكانی آرام یا ساحلی و دور از هیاهوی شهر بوده است.
محبوبیت مكان‌های تفریحی چون پارك، كمپینگ، محدوده‌های شهری و حتی پیاده‌روی در فضاهای سبز اطراف شهر برای آزادسازی فكر گواهی است بر این كه طبیعت غوغا و التهاب درون را آرام می‌كند.دانشمندان اخیرا از تجویز ساده پیاده‌روی و گردش فراتر رفته‌ و به مطالعه گسترده نیروی شفابخش طبیعت پرداخته‌اند.
ما در مقایسه با نیاكان‌مان، از طبیعت فاصله بسیار زیادی گرفته‌ایم. 50 درصد مردم در فضاهای شهری زندگی می‌كنند و این رقم تا سال 2050 به 70 درصد افزایش خواهد یافت. ازدیاد شهرنشینی نسبت مستقیمی با افزایش بیمار‌های روحی، به ویژه اضطراب و افسردگی دارد.
بر اساس پژوهش‌های دو دهه اخیر افرادی كه درمناطق روستایی رشد و نمو می‌كنند واكنش‌های استرسی كم‌تری دارند. حضور در طبیعت و فضای سبز تاثیر مثبتی بر تندرستی و سلامتی دارد. چشم‌اندازها و آواهای طبیعت موجب كاهش استرس در افرادی می‌‌شود كه در معرض محرك‌های منفی قرار دارند.
پژوهش‌های گسترده‌در زمینه سلامت روحی و فضای سبز ارتباط چشمگیری بین دسترسی به طبیعت و كاهش میزان افسردگی، اضراب و استرس را نشان می‌دهند.

***طبیعت چگونه بر انسان تاثیر می‌گذارد
دكتر جفری براتمن یكی از اعضای گروه پژوهشی دانشگاه استنفورد آمریكا در پروژه‌ای تحقیقی روی یك گروه كوچك از داوطلبانی كه از سلامت برخوردار بودند، از آنها خواست برای یك پیاده‌روی به طول 5 كیلومتر به مناطق نزدیك خلیج سانفرانسیسكو بروند. نیمی از این گروه به موازات خیابان‌های پر رفت‌و‌آمد و نیمی دیگر در مناطق خوش‌منظره و با چشم ‌اندازهای زیبای كوهستانی پیاده‌روی كردند.
افرادی كه در دل طبیعت پیاده‌روی كرده بودند پس از طی 5 كیلومتر اضطراب ، دل‌نگرانی و احساسات منفی كمتری داشتند و عملكرد بهتری در آزمون‌های شناختی در مقایسه با افرادی كه در خیابان‌های پرهیاهو پیاده‌روی كرده بودند، از خود نشان دادند.
همین محققان در پژوهش‌های بعدی از مغز دو گروه افراد سالم كه به مدت 90 دقیقه در مناطق شهری و نیز روستایی پیاده روی كرده بودند ام‌آرآی گرفتند تا جریان خون مغز آنها را اندازه‌گیری كنند. افرادی كه در طبیعت پیاده‌روی كرده ‌بودند فعالیت ‌كم‌تری در قشر زیرین فرونتال مغز نشان داده بودند. این بخش از مغز كنترل نشخوار فكری را به عهده دارد، مشكلی كه افراد مبتلا به افسردگی یا اختلال اضطرابی به آن دچار هستند.
پژوهشگران ژاپنی از مدت‌ها پیش به تحقیق روی جنگل درمانی برای مقابله با ناراحتی‌های جسمی و روحی پرداخته‌اند و كاركرد مغز افرادی را كه در معرض طبیعت هستند بررسی می‌كنند. تحقیقات این پژوهشگران نشان داده است میزان افسردگی در افرادی كه ارتباط كمتری با طبیعت دارند بسیار بالاتر و فعالیت قشر اربیتال فرونتال مغز در این افراد كمتر است.
به نظر می‌رسد در دنیایی كه مغز بیش از حد درگیر كار، فكر و نگرانی است، حضور در طبیعت باعث آرامش ذهن می‌شود و تاثیرات مثبت بسیاری بر عملكرد آن می‌گذارد. فضاهای سبز ممكن است به سلامت روانی انسان‌ها كمك كند. بنابراین تلاش در حفاظت از طبیعت برای نسل‌های آتی یك ضرورت ملی است.
علمی **1311**1440
۰ نفر