به گزارش ايرنا، در سال هاي گذشته (منبع مربوط به سال 1392) نزديك به 72 درصد از كل صادرات صنعتي كشور به صادرات «فرآورده هاي حاصل از نفت و گاز، محصولات شيميايي آلي»، «مواد پلاستيكي و اشياي ساخته شده از اين مواد»، «چدن، آهن، فولاد و مصنوعات آنها»، «آلومينيوم، مس، روي و مصنوعات آنها»، «خاك و سن، سيمان، گچ و مصنوعات سنگي و سراميكي» اختصاص داشته است.
با نگاهي به اقلام عمده صادراتي، مشاهده مي شود كه سهم كالاهاي با ارزش افزوده پايين (عمدتا منبع محور و انرژي بر) در تركيب محصولات صادرات صنعتي كشور قبل توجه است؛ در اين شرايط به دليل نوسان هاي محدودتر قيمت كالاهاي ساخته شده نهايي در مقايسه با قيمت مواد اوليه (مواد خام و كالاي واسطه اي)، كشورهاي داراي تركيب محصولات صادراتي منبع محور و داراي ارزش افزوده پايين در مقايسه با كشورهاي داراي صادرات با ارزش افزوده بالا، دچار نوسانات و ضررهاي بيشتري خواهند شد.
همسو با اهداف سياست هاي كلي اقتصاد مقاومتي و باهدف كاهش آسيب پذيري اقتصادي كشور، بايد تركيب صادرات صنعتي كشور متنوع شود؛ بر اين اساس طراحي و پياده سازي سياست صنعتي جديد با رويكرد توليد و صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا اجتناب ناپذير است.
جذب سرمايه گذاري مستقيم خارجي و سرمايه گذاري مشترك از موضوع هاي كليدي در دستيابي به محصولات صادرات متنوع و داراي ارزش افزوده بالا محسوب مي شود.
بر اين اساس، باهدف ايجاد بلوك هاي جديد صنعتي (داراي قابليت ايجاد ارزش افزوده بالا) مواردي از جمله شناسايي و اولويت بندي رشته فعاليت هاي صنعتي و معدني باهدف توليد رقابتي و توسعه صادرات بايد در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گيرد.
معرفي حمايت ها، مشوق ها و روش هاي پشتيباني اجرايي براي توسعه رشته فعاليت هاي اولويت دار با محوريت بخش خصوصي از ديگر برنامه هاي اولويت دار اين بخش بايد باشد.
«پشتيباني از انجام سرمايه گذاري هاي هدف گذاري شده در رشته فعاليت هاي اولويت دار با محوريت بخش خصوصي و سرمايه گذاران خارجي، متنوع سازي پايه صادرات صنعتي و افزايش سهم محصولات داراي فناوري بالا و ارزش افزوده بالا در صادرات» از ديگر برنامه هايي است كه بايد در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گيرد.
«تشويق سرمايه گذاري خارجي با تاكيد بر سرمايه گذاري مشترك در فعاليت هاي توليدي صادرات محور از طريق اعمال مشوق ها» نيز از ديگر برنامه هايي است كه توسط كارشناسان براي اين بخش پيشنهاد شده است.
اقتصام**9189** 2023
تهران- ايرنا- 73 درصد از كل صادرات صنعتي كشور در سال هاي اخير به 6 گروه صنعتي اختصاص دارد؛ اين وضعيت به معني آسيب پذيري صادرات صنعتي كشور و ضرورت ايجاد تنوع در تركيب صادرات صنعتي است.