محمد تقی فهیم عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی روز دوشنبه در این خصوص به خبرنگار صدا و سیمای ایرنا گفت: دو سالی است كه تلویزیون با معضل ریزش مخاطب رو به رو بوده كه دلیل آن كاهش بودجه، سلیقه مدیریت ها و تغییر مدیریت كلان این رسانه اعلام می شود.
وی افزود: همه این عوامل دست به دست هم داده تا تلویزیون از داشتن سریال های مهم و جدید كم بهره باشد و به سوی كارهای آیتمی و گفت وگو محور و استودیویی برود؛ در حالیكه مخاطب عام بیشتر خواستار دیدن سریال و مجموعه های نمایشی است.
با وجود نظرهای كارشناسی فراوان در این زمینه، شبكه های ملی و سراسری ایران از شبكه یك تا پنج سیما، از ابتدای سال جاری در انحصار پخش سریال های تكراری ایرانی بوده اند كه به نظر می رسد نتیجه سیاست های مدیریت حدود دو ساله محمد سرافراز بر این سازمان باشد.
روند پیچیده بروكراتیك تولید آثار نمایشی در دوران سرافراز كه همه آثار غیر از مدیریت گروه های فیلم و سریال شبكه ها باید به تایید مركز امور نمایشی سیما و در نهایت شورای عالی فیلمنامه نویسی با مدیریت شخص سرافراز می رسید، باعث شد آنتن بسیاری از شبكه ها از سریال خالی باشد.
مسعود صباح مدیر شبكه دو سیما نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در دوره قبل ریاست سازمان، پیش بینی گروه های فیلم و سریال با تاخیر محقق می شد؛ یعنی بروكراسی اداری و تعدد مراجع تصمیم گیری باعث می شد سریال ها در زمان پیش بینی شده به آنتن نرسند.
هر چند موضوع تامین بودجه برای تولید سریال هم كه جزء تولیدات الف و الف ویژه در سازمان صدا و سیماست به مساله ای تبدیل شده و در بسیاری موارد سریال ها با مشاركت نهادهای مختلف ساخته می شوند.
شبكه دو سیما از ابتدای سال جاری تنها دو سریال مناسبتی برای ایام نوروز و ماه مبارك رمضان به ترتیب «زعفرانی» به كارگردانی حامد محمدی و «برادر» ساخته جواد افشار را پخش كرده و بقیه ایام را به پخش سریال های تكراری از جمله «رهایی» از مسعود تكاور ، «گاهی به پشت سر نگاه كن» ساختع مازیار میری و «دولت مخفی» به كارگردانی عبدالحسین برزی و راما قویدل گذرانده؛ سریالی كه اكنون روی آنتن است و پیش از این در سال 1393 پخش شده بود.
شبكه یك سیما در وضعیتی نه چندان متفاوت سریال های «بیمار استاندارد» ساخته سعید آقاخانی را در نوروز و سریال «دور دست ها» ساخته جواد ارشاد را بعد از آن پخش كرد.
با آنكه شبكه یك سیما تا قبل از سریال «دیوار» ساخته سیروس مقدم سریال تكراری پخش نكرده اما مجبور شده باكس خود را با سه سریال خارجی «خط هوایی شمال» بعد از سریال دوردست ها، «صعود» در پی آن و «پلیس مخفی» همزمان با سریال اپیزودیك «چرخ و فلك» پر كند. چرخ و فلك هم كه اخیرا از این شبكه برای اولین بار روی آنتن رفت از تولیدات شبكه سه سیما بود و برای پر كردن آنتن به این شبكه آمد.
این شبكه نیز اكنون سریال تكراری «دیوار» از ساخته های سیروس مقدم را كه پیش از این در سال 91 پخش شده در آنتن گنجانده است.
شبكه سه كه همواره در پخش سریال های جسورانه پیشقدم بود؛ در سال جاری از همه شبكه ها خالی تر بود. این شبكه در ایام نوروز سریال «قرعه» به كارگردانی برزو نیك نژاد را پخش كرد و در ادامه مسابقه «جادوی صدا» را در زمان پخش سریال قرار داد. شبكه سه حتی در ایام ماه رمضان هم سریال جدیدی نداشت و بعد از آن سریال «پریا» را به روی آنتن برد كه با پایان یافتن آن هفته گذشته سریال تكراری «پژمان» از این پس روی آنتن این شبكه می رود.
شبكه پنج سیما هم كه در سال های آغاز به كار، میزبان هنرمندان مهمی چون اصغر فرهادی با سریال «داستان یك شهر» بود از مدت ها قبل سریال جدیدی پخش نكرده و اكنون هر شب حوالی ساعت 23 سریال «همه چیز آنجاست» به كارگردانی شهرام شاه حسینی را پخش می كند.
البته این منطقی نیست كه سریالی با هزینه های گزاف تنها یكبار از تلویزیون پخش شود و تعدد شبكه ها همچنین 24 ساعته شدن آنها ایجاب می كند از بازپخش سریال ها در ساعات مختلف برای پركردن آنتن استفاده كنند؛ اما وقتی شبكه های سراسری همزمان در یك بازه زمانی سریال تكراری پخش می كنند قطعا میزان مخاطب بیشتر كاهش می یابد.
فراهنگ**9157**1027
تهران- ایرنا- با آنكه صدا و سیما غیر از تفریح و سرگرمی كاركردها و وظایفی چون اطلاع رسانی، آگاهی بخشی، حركت در جهت وحدت ملی و ... نیز دارد؛ برنامه های نمایشی عامل اول برای جذب مخاطب عام است.