۱۵ شهریور ۱۳۹۵، ۲۰:۲۲
کد خبر: 82219005
T T
۰ نفر
اتصال كرمانشاه به بانك جهاني سلول هاي بنيادي/ آغاز ثبت نام از اهدا كنندگان

كرمانشاه- ايرنا- كرمانشاه به مركزيت غرب كشور روز دوشنبه طي مراسمي در بيمارستان امام رضا (ع) اين شهر با ثبت نام از علاقه مندان به صورت رسمي به عضويت بانك جهاني سلول هاي بنيادي درآمد.

بانك اهداكنندگان سلول هاي بنيادي ايران تنها بانك آنتي ژن سازگار نسجي در منطقه خاورميانه و مديترانه شرقي است كه از 6 سال پيش در بيمارستان شريعتي تهران فعاليت مي كند و تنها مركز منطقه براي پيوند سلول هاي بنيادي از افراد غيرخويشاوند نيز به شمار مي رود.
بانك اهداكنندگان سلول هاي بنيادي ايران در سال 2010 به بانك جهاني سلول هاي بنيادي پيوست.
پيوند سلول هاي بنيادي خون ساز يك راه درماني موثر براي درمان سرطان ها و بيماري هاي ژنتيكي صعب العلاج است كه براي انجام اين پيوند لازم است فردي با ژن هاي مشابه از نظر سيستم خاصي در بدن كه اچ ال اي (HLA) يا همان 'سيستم سازگاري نسجي' ناميده مي شود به فرد بيمار، سلول بنيادي سالم به بيمار اهدا كند اگرچه احتمال يافتن اهدا كننده در افراد خانواده فرد به علت تشابهات ژنتيكي بيشتر است اما اين احتمال 100درصد نيست.
در صورت وجود يك بانك سلول هاي بنيادي خون ساز اين احتمال وجود دارد كه از بين افراد غير خويشاوند نيز يك اهدا كننده مناسب براي فرد بيمار پيدا شود.
باتوجه به پيشرفت روزافزون در زمينه پيوند سلول هاي بنيايد خون ساز در همه جوامع و از جمله ايران تلاش بسياري صورت گرفته كه بانك اهدا كنندگان سلول هاي بنيادي شكل گيرد و اهداي سلول هاي بنيادي خون ساز يك عمل خداپسندانه است كه منجر به نجات جان يك كودك يا فرد مبتلا به بيماري صعب العلاج مي شود.
امروز دوشنبه در بخش پيوند مغز و استخوان و سلول هاي بنيادي بيمارستان امام رضا (ع) كار تست خون گيري از پرسنل بيمارستان به صورت نمادين و با هدف آغاز به كار رسمي اين مركز با حضور خبرنگاران ايرنا و صدا و سيماي مركز كرمانشاه آغاز شد.
دكتر مهرداد پاينده فوق تخصص خون و سرطان بالغي و پيوند سلول هاي بنيادي خون ساز و رييس بخش پيوند مغز و استخوان بيمارستان امام رضا (ع) كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به اتصال ايران به بانك جهاني اهداي سلول هاي بنيادي اشاره كرد و گفت: ايران جزو كشورهاي برتر دنيا در موضوع سلول هاي بنيادي است.
او با اعلام اينكه ثبت نام از علاقه مندان به اهداي سلول هاي بنيادي خون ساز را از امروز دوشنبه 15 شهريور در بيماستان امام رضا (ع) شروع كرديم افزود: ثبت نام با پركردن فرم عضويت و دريافت 3 سي سي خون براي ارزيابي و شناسايي ژنتيك از فرد داوطلب انجام مي شود.
او به ثبت اطلاعات اهدا كنندگان سلول هاي بنيادي در بانك جهاني اشاره كرد و گفت: اطلاعات اين افراد كه به صورت كاملا تخصصي است به صورت محرمانه نگهداري و ثبت مي شود و غير از تيم پيوند در اختيار هيچ فرد يا سازماني گذاشته نمي شود.
او از كرمانشاه به عنوان مركز منطقه غرب كشور در موضوع سلول هاي بنيادي ياد كرد و گفت: در ايران هر منطقه متشكل از چند استان مركزي با عنوان پيوند سلول هاي بنيادي تشكيل مي دهند كه كرمانشاه در اين موضوع استان هاي همجوار را پوشش مي دهد.
به گفته او تاكنون دو هزار و 500 نفر به عضويت بانك اطلاعاتي سلول هاي بنيادي كرمانشاه درآمده اند و در قدم اول عضو گيري را از كاركنان علوم پزشكي شروع كرده ايم و به تدريج ساير افراد هم بعد از اعلام فراخوان از سوي دانشگاه علوم پزشكي استان مي توانند عضو اين بانك شوند.

** احتمال 80 درصد بهبود بيمار از طريق سلول هاي بنيادي
دكتر پاينده در ادامه اين گفت و گو با بيان اينكه از طريق خوني كه در ابتداي عضويت از هر فرد مي گيريم نوع ژنتيك او را شناسايي مي كنيم گفت: اطلاعات هر فرد در بانك جهاني ثبت مي شود و هر فردي در هر جاي دنيا به ژني نياز داشته باشد مي توانيم آن را در اختيارش قرار دهيم.
او هزينه تست اوليه و تشخيص نوع ژن را هزينه بر و معادل 10 ميليون ريال براي هر فرد اعلام كرد و افزود: دولت در راستاي اجراي طرح نظام سلامت در اين زمينه سرمايه گذاري كلاني انجام داده است اما اين نوع سرمايه گذاري بسيار لازم و مورد نياز بود و قطعا ثمرات بسيار خوبي براي مردم ما در بر خواهد داشت.
اين فوق تخصص خون و سرطان بالغي و پيوند سلول هاي بنيادي خونساز در ادامه گفت: بعد از ثبت اطلاعات فرد در بانك، هر فردي كه نياز به معالجه از طريق سلول هاي بنيادي داشته باشد بعد از شناسايي ژن او چك كردن با اطلاعات موجود در بانك از فرد اهدا كننده سلول هاي بنيادي درخواست كمك مي كنيم و بعد از اعلام آمادگي اين فرد از او حدود 250 تا 300 سي سي خون مي گيريم و از طريق ژن هاي موجود در خون فرد اهدا كننده، فرد بيمار را معالجه خواهيم كرد.
به گفته دكتر پاينده اگر مراحل بستري و درمان فرد بيمار به درستي انجام شود احتمال بهبودي تا بيش از 80 درصداز طريق پيوند سلول هاي بنيادي وجود دارد.
او در تشريح دلايل انجام پيوند استخوان يا سلول هاي بنيادي نيز گفت: برخي از بيماري ها از جمله بيماري هاي خوني، سرطان ها، روماتيسم و موارد مربوط به نقص ايمني كه از طريق داروهاي رايج امكان درمان آنها وجود ندارد كه مي توان از طريق پيوند استخوان يا سلول هاي بنيادي بيمار را نجات داد.
به گفته اين فوق تخصص خون اگرچه ايران جزو كشورهاي پيشرو در حوزه سلول هاي بنيادين است اما بانك اطلاعاتي جامع و منسجم براي اين موضوع در كشور وجود نداشت و امروز با توجه به نياز و ضرورت وجود اين بانك، اين طرح عملياتي شده است.

** نياز منطقه غرب به حدود 50 هزار اهدا كننده
دكتر پاينده در ادامه سخنان خود به تعداد اهدا كنندگان سلول هاي بنيادي اشاره كرد و گفت: براساس جمعيت نياز به سلول هاي بنيادي هر جامعه امكان پذير است و براساس جمعيت منطقه غرب كشور كه كرمانشاه مركزيت آن را دارد اگر 50 هزار نفر عضو بانك اهداي سلول هاي بنيادين در اين منطقه داشته باشيم نيازهاي منطقه را تامين مي كنيم.
او روند عضو گيري را زمان بر و نياز به اطلاع رساني و فرهنگ سازي دانست و افزود: به تدريج روند عضو گيري را از طريق اطلاع رساني توسط رسانه ها شروع مي كنيم.
رئيس بخش پيوند مغز و استخوان و سلول هاي بنيادي بيمارستان امام رضا (ع) كرمانشاه از اين مركز به عنوان مجهزترين مركز كشور نام برد و گفت: تجهيزات اين مركز جزو مدرن ترين و پيشرفته ترين تجهيزات روز دنيا است كه حدود 50 ميليارد ريال براي تجهيز اين مركز هزينه شده است.
او اظهار كرد: ايران به عنوان اولين كشور مطرح در حوزه سلول هاي بنيادي در دنيا و به خصوص منطقه خاورميانه از 30 سال قبل فعاليت در اين حوزه را آغاز كرد و اكنون از نظر درمان بيماران تالاسمي در سطح خاورميانه اول هستيم.
او جايگاه ايران در اين زمينه را در دنيا ويژه دانست و افزود: بايد از نظر عضو گيري و تعداد اهدا كننده سلول هاي بنيادي هم تقويت شويم و نيازهاي درماني خود را تامين نماييم.
او با اشاره به رشد علم و فنآوري در دنيا گفت: هيچ بيماري در دنياي امروز به دليل برخي كمبودها و نبودها نبايد از بين برود و از اين رو تقويت بانك اطلاعاتي براي كمك به زنده مانده بشر است.

** كمك به بيماران هدف تمام اهدا كنندگان
در زمان حضور اكيپ خبري ايرنا و صدا و سيما در بيمارستان امام رضا (ع) تعدادي از پرسنل اين بيمارستان براي ثبت نام در بانك اطلاعاتي پيش قدم شدند كه هدف خود را از اين اقدام كمك به همنوعان اعلام مي كردند و مي گفتند با اين اقدام ممكن است برخي از افراد بيمار و نيازمند از مرگ نجات يابند.
خانم كريمي يكي از اين اهدا كنندگان، رضاي خدا را هدف اصلي كار خود اعلام كرد و گفت: خداوند به ما سلامتي اعطا كرده و ما هم به پاس اين نعمت بزرگ براي رضاي پروردگار بزرگ هر كاري مي كنيم.
آقاي ناصري هم از جمله ديگر اهدا كنندگان بود كه گفت: خوشحالم زمينه كمك به افراد نيازمند برايم فراهم شده و مي توانم از اين طريق به افراد نيازمند كمك كنم.
خانم محمدي هم كمك به همنوعان را وظيفه آحاد جامعه دانست و اظهار كرد: كمك تنها مادي نيست و مي توان در هر زمينه اي كه فرد توان داشته باشد به همنوعان خود كمك كنند.
خانم قرباني مسئول بخش پيوند استخوان بيمارستان امام رضا (ع) هم به خبرنگار ايرنا گفت: نياز به اطلاع رساني و فرهنگ سازي در جهت نهادينه كردن اين فرهنگ خداپسندانه در جامعه داريم و انتظار است رسانه ها ما را در اين جهت ياري كنند.
اكيپ خبري خبرگزاري جمهوري اسلامي و صدا و سيماي مركز كرمانشاه با هم با اهداي خون خود عضو بانك اطلاعاتي اهداي سلول هاي بنيادي شدند.
مركز آموزش، درماني و تحقيقاتي 515 تختخوابي امام رضا (ع) در 15 بهمن سال 1384 به صورت رسمي راه اندازي شد كه اكنون بيش از 580 تخت فعال دارد و با احتساب بخش هاي دياليز، اورژانس و ساير بخش ها اين تعداد به بيش از 750 تخت مي رسد.
گزارش از : فرزاد نويدي
3033/8066 /1596
۰ نفر