در اين يادداشت كه روز سه شنبه به قلم عاشق حسين طوري تحليلگر مسايل افغانستان منتشر شد، آمده است: گلبدين حكمتيار طي پيامي به مناسبت عيد قربان گفت قرار بود روز جمعه اين توافقنامه امضا شود ولي به علت مشكلات داخلي دولت، امضاي اين توافقنامه به تعويق افتاد. اما شوراي عالي صلح افغانستان مي گويد مشكلات فني كه به دليل تعطيلات عيد قربان به وجود آمد، باعث شد، امضا توافقنامه به تعويق بيفتد.
رئيس جمهور اشرف غني نيز در مراسم عيد قربان كه در كاخ رياست جمهوري برگزار شد، گفت مانع خاصي در امضاي توافقنامه صلح با حزب اسلامي وجود ندارد و اگر مي بود با مردم آن را در ميان مي گذاشت. اما كارشناسان سياسي و صاحب نظران اختلافات بين دو جريان دولت افغانستان برهبري اشرف غني وعبدالله عبدالله را مانع اصلي امضاي توافقنامه صلح بين حكومت و حزب اسلامي مي دانند. اگرچه عطا محمد نور، رئيس اجرايي حزب جمعيت اسلامي كه استاندار استان بلخ نيز است در مراسم عيد قربان در مزار شريف گفت حزب جميعت اسلامي بعد از آن كه از سوي دولت مركزي مطمئن شد ديگر مشكلي در توافقنامه صلح بين دولت و حزب اسلامي نمي بيند و از آن حمايت مي كند.
ولي ناگفته نماند حزب اسلامي به رهبري گلبدين حكمتيار و حزب جمعيت اسلامي به رهبري مرحوم برهان الدين رباني دو حزب رقيب سرسخت بوده اند از همان زمان جنگ با شوروي در دهه هشتاد قرن بيستم اختلافات شديد با هم داشتند. تاجائي كه با هم درگير مي شدند و حتي حكومت مجاهدين كه به رهبري برهان الدين رباني در افغانستان تاسيس شد از سوي گلبدين حكمتيار به رسميت شناخته نشد و بيشترين و سخترين جنگ ها بين اين دو حزب صورت گرفت و كابل براثر جنگ ها با نيروهاي ارتش سرخ شوروي سابق در اين حد تخريب نشده بود كه در نتيجه درگيري هاي اين دو حزب تخريب شد.
همان جنگ هاي داخلي زمينه پديدار شدن پديده طالبان را فراهم كرد. ناگفته نماند اكثر افراد مهم حزب اسلامي طي مدت 15 سال گذشته مرحله به مرحله به گفته استاد حبيب الله رفيع، رئيس دائره المعارف در اكادمي علوم افغانستان به خاطر خودكامگي احساساتي و مغرور بودن وهچنين انحصار طلبي حكمتيار از وي فاصله گرفتند و به دولت افغانستان پيوستند و حكمتيار به قدري منزوي شده است كه افراد انگشت شماري دركنارش مانده اند. بنابراين صلاح را در اين ديد كه با امضاي توافقنامه صلح با دولت افغانستان كه آن را دست نشانده امريكا مي دانست روزهاي پاياني عمر خود را درافغانستان بگذراند و دولت نيز به گفته استاد حبيب الله رفيع روي حكمتيار حساب باز نمي كند. البته اختلافات بين دو جريان حكومت افغانستان به رهبري رئيس جمهور اشرف غني و رئيس اجرايي عبدالله عبدالله را نيز نبايد ناديده گرفت.
اگرچه بعد از اظهارات خيلي تند عبدالله عبدالله كه چندي پيش ايراد كرد و گفت كه رئيس جمهور حوصله ملاقات با وي را ندارد و به تنهايي تصميم مي گيرد، اين دو تن چند بار با هم ديدار كردند؛ اما حملات تند و تيز عليه يكديگر كمي بر اثر فشار امريكا فروكش كرد ولي حقيقت امر اين است كه اختلافات بين دو جريان بر سر تعيين افراد بر سر پست هاي مهم و صدور فرامين حكومتي كه از سوي رئيس جمهور، همچنان ادامه دارد.
رئيس جمهور اشرف غني مي گويد كه بر اساس قانون اساسي به وظيفه خود عمل مي كند. در حالي كه عبدالله عبدالله، رئيس اجرايي مي گويد كه حكومت وحدت ملي افغانستان براساس يك توافق سياسي با ميانجيگري جان كري وزير خارجه امريكا شكل گرفته است. به گفته او در اين توافقنامه سياسي قيد شده بود كه در عرض دو سال بايد لويه جرگه قانون اساسي از سوي رئيس جمهور فراخوانده شود تا پست رياست اجرائيه شكل قانوني به خود بگيرد و سيستم حكومتي از رياست جمهوري به نخست وزيري تبديل شود، ولي رئيس جمهور اشرف غني به آن تن نداد و اكنون با گذشت دو سال از اين توافقنامه حكومت وحدت ملي افغانستان به ويژه سمت رياست اجراييه به طور كامل زير سوال است و هيچ جنبه قانوني ندارد و به شكل غير قانوني ادامه يافته است.
البته به گفته حقوقدانان و كارشناسان، حكومت وحدت ملي افغانستان كه با كنار گذاشتن آراي مردم و با ميانجيگري جان كري وزير خارجه امريكا تشكيل شده از همان آغاز خلاف قانون اساسي بود و هيچ جنبه قانوني نداشت و كارشناسان امور سياسي در اين باره براين باورند امريكا به دنبال تشكيل حكومتي ضعيف و شكننده در افغانستان بود كه كاملا به امريكا متكي باشد. آن گونه كه اكنون حكومت فعلي افغانستان به مراتب ضعيف تر از حكومت قبلي اين كشور است و جرات كوچكترين انتقاد از امريكا را ندارد و همين ضعف حكومت افغانستان در حقيقت باعث تقويت طالبان شده است كه شديدترين ضربات را در 30 ولايت از بين 35 ولايت عليه دولت و نيروهاي امنيتي افغانستان وارد مي كند كه اين امر زمينه بازگشت دوباره نيروهاي امريكا به ميدان جنگ را فراهم كرد كه درسال 2014 ميدان جنگ را ترك كرده به پايگاه ها رفته بودند.
منبع: پايگاه اينترنتي ديپلماسي ايراني / 23 شهريور 95
اول**1577
تهران - ايرنا - پايگاه اينترنتي ديپلماسي ايراني در يادداشت خود نوشت: پروسه توافقنامه صلح بين دولت افغانستان و حزب اسلامي به رهبري گلبدين حكمتيار از دو سال بدين سو دنبال شد و شش ماه است كه بين هيئت مذاكره كننده حزب اسلامي و دولت افغانستان در كابل مورد بحث قرار گرفت و قرار بود جمعه گذشته قبل از عيد قربان توسط گلبدين حكمتيار، امير حزب اسلامي و اشرف غني، رئيس جمهوري افغانستان امضا شود كه اين كار صورت نگرفت و به تعويق افتاد.