شب پره شمشاد، پروانه اي كوچك است كه با پروازهاي شبانه به جان درختان ارزشمند جنگلي شمشاد در شمال كشور افتاد و بنا به گفته كارشناسان شيوع اين آفت به كمتر از يك دهه پيش باز مي گردد و در ابتدا در كشورهاي اروپايي و در اوايل خرداد ماه سال جاري نيز در توده هايي از رويشگاه شمشاد پارك بنفشه منطقه نمك آبرود و پيرامون هتل آزادي خزر چالوس نمايان شده است.
يزدانفر آهنگران روز دوشنبه به خبرنگار ايرنا گفت : هم اينك از محلول b.t در كانون هاي آلوده به اين آفت استفاده مي شود كه بنا به دلايلي از جمله كمبود امكانات ، تجهيزات ، عدم دسترسي به مناطق آلوده و سخت گذر، فرآيند عمليات كنترل اين آفت به كندي انجام مي گيرد و جوابگو نيست.
ماده ميكروبيولوزيكي B.t يك نوع باكتري است و ماده صد هورمون پوست اندازي ديميلين دارد و درصد زيادي از لاروها با پاشيدن اين ماده يا محلول بر روي برگ درختان شمشاد در اولين مراحل زندگي خود از بين مي روند.
وي اظهارداشت : با توجه به گسترگي و شدت سطوح آلوده به اين آفت ، تراكم بسيار زياد جمعيت لاروهاي آفت، شرائط خاص مناطق جنگلي به ويژه رويشگاههاي شمشاد ، عدم امكانات لازم و كافي امكان ريشه كني اين آفت با پاشيدن اين محلول دررويشگاههاي شمال كشورممكن نيست.
هم اكنون از گستره حدود 1.9 ميليون هكتار عرصه هاي جنگلي شمال كشور، حدود 72 هزار هكتار آن رويشگاه هاي شمشاد است.
اين كارشناس ارشد گياه پزشكي دفتر حفاظت و حمايت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري در شمال كشور گفت : با روش كنترل تلفيقي، شفيره ها و لاروهاي آفت جمع آوري و امحاء مي شوند و حشرات كامل با استفاده از تله هاي نوري و فروموني شكار خواهند شد به گونه اي كه توليد مثل و تخم ريزي آنها نيزمختل و يا كاهش مي يابد.
آهنگران افزود : استفاده از تله هاي نوري و فرموني مانع تخم ريزي و افزايش نسل اين پروانه ها مي شود و درصورتي اگر در هرهكتار از حدود 10عدد اين تله ها استفاده شود تا حدودي مي توان اين آفت را كنترل كرد.
وي بدون اعلام سطح آلودگي رويشگاههاي شمشاد ناشي از شيوع اين آفت در شمال كشور درعين حال گفت : هم اكنون براي مهاراين آفت با استفاده از محلول b.t در استان گيلان حدود 85 هكتار و مازندران نيز حدود 300 هكتار اقداماتي صورت گرفته است ولي به علت تخم ريزي مجدد ، چند نسلي بودن و تراكم پروانه ها چنين اقداماتي كارساز نيست.
كارشناس ارشد گياه پزشكي دفتر حفاظت و حمايت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري كشور گستره رويشگاه هاي شمشاد در شمال كشور را حدود 72 هزار هكتار اعلام كرد و گفت : هرچند روزانه كارشناسان اين سازمان و ادارات كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان هاي شمالي رويشگاههاي شمشاد آلوده به اين آفت را رصد مي كنند ولي سطح و شدت آلودگي اين گونه ها تشديد شده است.
طبق آمار از منابع رسمي از سطح بيش از هشت هزار هكتار رويشگاههاي شمشاد درغر ب مازندران تاكنون بيش از هزار و 500 هكتار آن آلوده به اين آفت شد.
شمشاد يكي از گونه هاي ارزشمند و منحصر به فرد جنگل هاي هيركاني شمال كشور است كه از ماه هاي گذشته به علت شيوع آفت شب پره ، در معرض تهديد و نابودي قرار گرفته است.
شمشاد هيركاني با نام علمي بُوكسوس هيركانا (Buxus hyrcana) درختي هميشه سبز و بومي جنگل هاي هيركاني در شمال ايران است كه در فهرست گونه هاي گياهي در خطر انقراض اتحاديهٔ بين المللي حفظ طبيعت (IUCN) قرار دارد.
اين گونه درختان به عنوان پناهگاه حيات وحش و نماد ميراث جنگل هاي شمال ايران قلمداد مي شود و بهترين رويشگاه آن در ارتفاع 20 تا 400 متري از سطح دريا قرار دارد ولي تا ارتفاع حدود يك هزار و 200 متري درمناطق مختلف جنگلي استان هاي گيلان، مازندران و گلستان مي رويد.
خبرنگار: مهراب زكي پور دبير : حسن نيا
7078/1899
يك كارشناس:مديريت تلفيقي راهكار مبارزه با آفت شب پره شمشاد است
۲۹ شهریور ۱۳۹۵، ۱۲:۳۳
کد خبر:
82235794
نوشهر- ايرنا - كارشناس ارشد گياه پزشكي دفتر حفاظت و حمايت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري در شمال كشور با ابراز نگراني از افزايش سطح و شدت آلودگي رويشگاههاي شمشاد به آفت شب پره ، راهكار اساسي براي كنترل اين آفت را بهره گيري از روش مديريت تلفيقي عنوان كرد.