به گزارش روزچهارشنبه گروه علمي ايرنا از روابط عمومي معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري،'تعيين نواحي حياتي مغز قبل از عمل جراحي در بيماران مبتلا به تومور و صرع با استفاده از تصويربرداري تشديد مغناطيسي عملكردي fMRI'يكي از طرحهاي پژوهشي مورد حمايت صندوق پژوهشگران و فناوران معاونت علمي است كه ملاحظات متدولوژيك، طراحي آزمون هاي استاندارد و قابل انعطاف براي شرايط متفاوت بيمار درموفقيت fMRI در حفظ مناطق حياتي مغز در بيماران از اجزاي اساسي كارآيي كلينيكي fMRI است كه در اين تحقيق به آن پرداخته شده است.
تصويربرداري عملكردي (fMRI) ازمغز، امكان بررسي فعاليت هاي مولكولي- متابوليكي سلولهاي مغزي را درهنگام فعاليت انسان نشان مي دهد كه اين مناطق فعال در مغز مي تواند مناطق مربوط به تكلم، حركت، حافظه، احساسات و غيره باشد.
تعيين دقيق محل اين فعاليت ها در مغز و بررسي تغييرات آنها در حالت هاي بيماري مي تواند به عنوان روشي جهت ارزيابي نواحي حياتي مغز قبل از عمل هاي جراحي مغز و اعصاب وهمچنين تعيين كننده نوع درمان ونتايج وعوارض حاصل از آن باشد.
از آنجائيكه درحين جراحي هاي مغز و اعصاب، هميشه احتمال آسيب به ساختارهايي مثل نواحي ورنيكه و بروكا (مربوط به تكلم) وprefrontal مربوط به حافظه و Precentral girus مربوط به حركت وجود دارند، از اين رو استفاده از fMRI براي مشخص كردن اين نواحي قبل ازاعمال جراحي، مي تواند به كاهش عوارض پس از اين اعمال جراحي كمك كند.
همچنين، در روش استاندارد طلائي براي ارزيابي هاي پيش ازعمل نيز، استفاده از آزمون تزريق آموباربيتال در شريان كاروتيد بيمار، آزمونwada و ارزيابي هاي نوروسايكولوژيك حين آزمون است، چنين به نظر مي رسد كه fMRI به عنوان يك روش تصويربرداري عملكردي مغز و ماهيت غير تهاجمي آن، همچنين توانايي لوكاليزه كردن مناطق درگير در فعاليت هاي متفاوت شناختي جايگزيني مناسبي براي آزمون تهاجمي wada به شمار مي آيد.
از چهارسال پيش مطالعاتي در مورد fMRI در مركز تحقيقات و تكنولوژي در پزشكي انجام شده و براي نخستين بار در كشور پروژه هاي fMRI طراحي و اجراء شد، بنابراين هدف اين پروژه، ارزيابي كاربردي اين روش در پيش بيني مناطق موثر در فرآيند تكلم و حافظه يا حركت است.
تعيين كارايي روش تصويربرداري عملكردي مغز براي گزينش بيماران مناسب براي جراحي ، لتراليزه كردن مناطق درگير درحافظه، تعيين كارايي عملكردي بيمار در حوزه زبان پس از جراحي و تعيين كارايي عملكردي بيمار درحوزه حافظه پس از جراحي از جمله اهداف اصلي اين طرح است.
همچنين طراحي task هاي حافظه با قابليت تعديل جهت استفاده در كودكان و افراد كم توان ذهني، بررسي تغييرات الگوي فعاليت مغزي مرتبط با فرآيند تكلم پس از جراحي و تعيين آزمون حافظه (Meomory task ) مناسب براي لتراليزه كردن مناطق درگير درحافظه نيز از جمله مواردي است كه در طرح به آن پرداخته ميشود.
علمي ** 9340**1440
خبرنگار: ** منيرابراهيمي زاده** خبرنگار:معصومه گلشن
تهران- ايرنا- تعيين نواحي حياتي مغز قبل ازعمل جراحي دربيماران مبتلا به تومور وصرع با استفاده از تصويربرداري تشديد مغناطيسي عملكردي fMRI از طرحهاي پژوهشي مورد حمايت صندوق پژوهشگران و فناوران معاونت علمي است كه توسط محققان كشور در حال انجام است.