به گزارش خبرنگار ايرنا، جواد انصافي شامگاه شنبه در آيين رونمايي از كتاب «چهارشنبه سوري» در فرهنگسراي شفق افزود: من ايران و سنت هاي ايراني را دوست دارم و سعي كرده ام در طول سال ها فعاليت در حوزه هنرهاي نمايشي اين آيين ها را در قالب نمايش اجرا و حفظ كنم.
نويسنده كتاب «چهارشنبه سوري» با بيان اينكه چهارشنبه سوري جشن اتحاد و همبستگي است، گفت: من براي شناخت آيين هاي سنتي ايران همچون چهارشنبه سوري پژوهش هاي بسياري انجام داده و سعي كردم آنها را در قالب كتابي معرفي كنم.
انصافي با بيان اينكه آيين سنتي چهارشنبه سوري هفت مرحله دارد، اظهار كرد: همه اين مراحل پشتوانه علمي داشته از جمله در خانه تكاني كه ضمن پاكسازي محيط زيست، افراد در اين مرحله بدون هيچ چشمداشتي به يكديگر كمك مي كنند.
وي عبور كردن از آتش و احترام به بزرگترها در هنگام عبور از آن، سنت كوزه شكستن براي كمك به نيازمندان در آستانه سال نو، قاشق زني، آجيل چهارشنبه سوري، شال اندازي براي اجازه ورود به خواستگاري و فالگوش را از ديگر مراحل و بخش هاي چهارشنبه سوري عنوان كرد.
انصافي از انتشار كتاب «شب يلدا» براي معرفي آيين سنتي شب يلدا در آينده اي نزديك خبرداد.
** انصافي تجربيات خود از هنرهاي نمايشي را براي آيندگان حفظ كرده است
داوود كيانيان كارگردان تئاتر نيز در اين آيين با بيان اينكه انصافي به صورت خانوادگي هنر تئاتر را ادامه مي دهد، اظهار كرد: متاسفانه تمام هنرمندان حوزه نمايش سياه بازي فوت كرده و شاگردي را در اين حوزه تربيت نكردند، اما انصافي فرزندان خود را براي نمايش آييني و سياه بازي تربيت كرده است.
وي نمايش سياه بازي را هنر والاي سنتي و ارزشمند ايران دانست و گفت: اين هنر متاسفانه رو به فراموشي است كه انصافي اين هنر را رايج كرده است.
كيانيان افزود: هنرمندان حوزه هنرهاي نمايشي و كارگردانان و بزرگان اين حوزه اغلب تجربيات و خاطرات خود را به نگارش درنمي آورند و پس از فوت اين هنرمندان تنها نامي از آنان باقي مي ماند كه اگر چنين آثاري باقي مي ماند، كمك شاياني به هنر تئاتر مي كرد.
وي گفت: انصافي تجربياتش را در حوزه تئاتر سنتي و سياه بازي و پژوهشهايش را در اين زمينه مكتوب كرده و براي نسل آينده باقي مي گذارد.
اين كارگردان تئاتر ابراز اميدواري كرد: انصافي نمايش سياه بازي را براي كودكان و نوجوانان احيا كند.
* جامعه بدون هنر و هنرمند واقعي، با فرهنگ نخواهد بود
سيدغلامرضا كاظمي دينان رئيس انجمن روابط عمومي ايران و مشاور ارشد خانه سينما نيز در اين آيين با بيان اينكه جامعه بدون هنر و هنرمند واقعي، پويا و با فرهنگ نخواهد بود،اظهار كرد:هنرمندان با هنرنمايي خود در همه رشته ها مي توانند موجب ارتقاي فرهنگ جامعه شوند و جامعه اي كه فرهنگ آن ارتقا يابد جامعه اي با فرهنگ، آگاه، دانا، توانا و شاد است.
كاظمي دينان با اشاره به اينكه جامعه شاد، حركتش به سمت توسعه سريع و همراه با انديشه است، افزود: پس شايسته است از هنرمنداني كه با فعاليت هاي خود به افراد جامعه آگاهي داده و با پيام هاي خوب خود اين امكان را به ما مي دهد كه زندگي خود را در مسير درست ادامه بدهيم، قدرداني كنيم.
وي گفت: فعاليت هاي هنرمندان به خصوص بازيگران حوزه طنز نزد خداوند ارزشمندتر است زيرا آنان با وجود مشكلات بسيار در زندگيشان،آثاري را اجرا مي كنند كه يك لبخند را در انسان ها به وجود بياورند.
مشاور ارشد خانه سينما با بيان اينكه بايد براي هنرمندان در جامعه ارزش قايل شد، افزود:جوامعي كه به هنر و هنرمندان بها مي دهند معتقدند كه اين گروه مي توانند جامعه شان را موفق كرده و به توسعه پايدار برساند.
ابراهيمي دينان با اشاره به كتاب «چهارشنبه سوري» اثر جواد انصافي گفت: چهارشنبه سوري آيين كهن ايرانيان است كه متاسفانه كشورهاي خارجي اين آيين را از ايران تقليد مي كنند و بايد اين آيين را حفظ و به نسل جديد منتقل كرد.
رضا سيدان نائب رئيس شبكه انجمن هاي دوستي با كشورها نيز در اين آيين ضمن قدرداني از فعاليت 45 ساله جواد انصافي در هنر بازيگري افزود: وي در اين سال ها فعاليت هاي شايسته اي را براي اشاعه فرهنگ و هنر انجام داده و به اين دليل از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مفتخر به دريافت درجه درجه دكتري تخصصي در حوزه نمايش سياه بازي شده است.
وي با اشاره به آيين چهارشنبه سوري و نگارش كتابي با اين موضوع توسط جواد انصافي گفت: آيين هاي سنتي پايان سال در هر كشوري براي از بين رفتن پليدي ها و زشتي ها برگزار مي شود كه آيين چهارشنبه سوري نيز از جمله اين آيين هاست.
در پايان اين برنامه با حضور مجيد قناد، داوود كيانيان، امير پارسي، سيدغلامرضا كاظمي دينان و رضا سيدان و جمعي ديگر از هنرمندان حوزه نمايش از كتاب «چهارشنبه سوري» رونمايي شد.
همچنين در اين آيين، نمايش «چهارشنبه سوري» نيز به روي صحنه رفت.
جواد انصافي بازيگر و كارگردان پيشكسوت تئاتر سياه بازي متولد سال 1330 در تهران است، وي نمايش را از دوران دبستان آغاز كرده و از سال 50 به صورت حرفه اي در اين حوزه فعاليت مي كند. او براي نخستين بار سال 1354 در نقش سياه در نمايش «ما را مس كنيد» كه در كاخ مركزي جوانان روي صحنه رفت، ايفاي نقش كرد.
انصافي تاكنون 50 نمايش ايراني را ضمن كارگرداني ايفاي نقش كرده است، وي را بيشتر با نام عَبدُلي ميشناسند. عبدلي نام شخصيتي است كه وي از اواخر دهه شصت، در نمايشهاي تلويزيوني آن را بازي كرده است.
انصافي هنرمند پيشكسوت عرصه نمايش هاي ايران از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نشان درجه يك هنري با ذكر نمايش هاي تخته حوضي را دريافت كرده، وي نخستين هنرمندي است كه اين درجه هنري را با ذكر نمايش تخته حوضي دريافت مي كند.
دام، بمب، دق مرگ، وجدان بيدار، كل عنايت و عمو نوروز و حاجي فيروز از جمله آثار نمايشي و اشكها و لبخندها، شهر باران، متل جهان، محله باصفا، اشتباه در اشتباه، با زبان بيزباني آدم آهني و زن بدلي از جمله آثار تلويزيوني و سينمايي جواد انصافي است.
همچنين انصافي نگارش نمايشنامه هاي متعدد و كتاب هاي «نويد بهار»،«نمايش هاي زنانه ايراني» را در كارنامه خود دارد.
خبرنگار: معصومه جوان معبودي - انتشار دهنده: محسن فتاحي
تهرام/7245//1625
كارگردان پيشكسوت تئاتر: سنت هاي ايراني را در قالب نمايش حفظ كنيم
۱۱ مهر ۱۳۹۵، ۱۰:۱۹
کد خبر:
82252370
تهران-ايرنا- بازيگر و كارگردان پيشكسوت تئاتر سياه بازي با تاكيد بر حفظ آيين هاي سنتي ايراني گفت: در طول سال ها فعاليت در حوزه هنرهاي نمايشي، سنت هاي ايراني را در قالب نمايش آييني و سياه بازي حفظ كرده ام.