۱۲ مهر ۱۳۹۵، ۸:۳۱
کد خبر: 82253632
T T
۰ نفر
استفاده از نانوذرات نقره جهت كنترل و دفع بيماري‌هاي برنج

تهران-ايرنا-محققان دانشگاه شهيد باهنر كرمان از نانوذرات نقره جهت رفع يكي از مهم‌ترين آفات برنج استفاده كردند. اين نانوذرات مي‌توانند به صورت افشانه بر روي گياه برنج پاشيده شوند و از خسارت و آفت‌زدگي آن جلوگيري نمايند.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، استفاده از فناوري نانو منجر به ابداع روش‌هايي جديد در مهار بيماري‌ها به كمك مواد در مقياس اتمي شده است. ذرات ضد ميكروب فوق‌العاده كوچك به دليل نسبت سطح به حجم بالايشان سطح تماس بسيار بالايي را با عوامل بيماري‌زا ايجاد مي كنند.
فناوري نانو مي‌تواند با معرفي ابزارهاي نانويي، تأثير بسزايي در فرايندهاي طبيعي و كشاورزي داشته باشد. مواد محافظت‌كننده‌ گياهان، كودها، تصفيه‌ آب و اصلاح آلاينده‌ها، نانوحسگرها، تجهيزات تشخيص و اصلاح ژنتيكي گياهان از مهم‌ترين حوزه‌هاي فعاليت فناوري نانو در علم كشاورزي به شمار مي‌رود.
ميثم سلطاني نژاد محقق دانشگاه شهيد باهنر كرمان با يادآوري اين مطلب كه برنج غذاي اصلي بخش وسيعي از جمعيت جهان است، در رابطه اهداف اين طرح گفت: هدف از اين تحقيق اثر كنترل‌كنندگي غلظت‌هاي متفاوت از نانوذرات نقره بر روي عامل قارچي پوسيدگي و خرابي غلاف، برنج مورد بررسي قرار گرفته است.
وي ادامه داد: با توجه به توليد آسان و اقتصادي نانوذرات نقره، استفاده از اين نانوذرات جهت كنترل آفات و بيماري‌هاي گياهي، موجب كاهش هزينه‌هاي مربوطه و همچنين كاهش اثرات جانبي ناشي از استفاده بي‌رويه از سموم خطرناك كشاورزي مي شود.
سلطاني نژاد در رابطه با نحوه‌ اثرگذاري نانوذرات نقره بر قارچ‌ها افزود:نحوه‌ دقيق اثرگذاري نانوذرات نقره بر روي عوامل بيماري‌زاي قارچي هنوز مشخص نشده است، اما دانشمندان بر اين باورند كه نقره در ابعاد نانومتري بر متابوليسم، تنفس و توليدمثل ميكروارگانيسم‌ها اثر مي‌گذارد.
اين مطالعه به دو صورت آزمايشگاهي و گلخانه‌اي صورت پذيرفته است. بدين منظور، غلظت‌هاي مشخصي از نانوذرات نقره به‌صورت كلوئيدي جهت كنترل و كاهش شدت خسارت بيماري قارچي پوسيدگي غلاف گياه برنج مورد ارزيابي قرار گرفته است.
بر اساس نتايج به‌دست‌آمده، افزايش غلظت نانوذرات نقره تا 50 پي پي ام، رشد ريسه و تشكيل سختينه (عامل كليدي بقاي عامل بيماري در شرايط سخت محيطي) كاملاً كنترل شده و در اين غلظت كمترين ميزان تشكيل سختينه مشاهده شده است. همچنين در مرحله‌ گلخانه‌اي مشاهده شده است كه گياهان آلوده به بيماري با افشانه‌ نانوذرات نقره شدت علائم و خسارات بيماري در مقايسه با نمونه‌ آلوده به عامل بيماري‌زا، كاهش چشمگيري داشته است.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي پروفسور غلامحسين شهيدي – عضو هيأت علمي دانشگاه شهيد باهنر كرمان- و ميثم سلطاني نژاد- دانش‌آموخته‌ مقطع كارشناسي ارشد دانشگاه شهيد باهنر كرمان- است.نتايج اين كار در مجله‌ي IET Nanobiotechnology (سال 2016) به چاپ رسيده است.
علمي**1023**1440
دريافت كننده:ابوالقاسم تيموري ** انتشاردهنده: معصومه گلشن
۰ نفر