به گزارش ایرنا، كرمان با افزون بر هفت هزار اثر تاریخی یكی از استان های بنام در این حوزه است اما رها شدن این آثار گرانبها طی سالهای گذشته آنها را در شرایط جوی متفاوت مورد آسیب قرار داده است.
این در حالی است كه در ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید مرمت آثار تاریخی كرمان كه مطالبه جدی رسانه ها و مردم این دیار بود به صورت جدی و با دست خالی در دستور كار استاندار نوگرای این استان قرار گرفت و موجب گشایشی چشمگیر و موثر در این حوزه شد.
مرمت آثاری چون باغ فتح آباد، آن هم با دست خالی و با مشاركت بخش خصوصی یكی از اقدامات شاخص حوزه میراث فرهنگی در بخش مرمت ابنیه تاریخی در كرمان است.
تفاوت نگاه علیرضا رزم حسینی با سایر استانداران كرمان در چگونگی به كارگیری و بهره برداری از بخش غیردولتی امری است كه موجب تحولی شگرف در بخشهای مختلف این استان از جمله مرمت و احیای میراث فرهنگی شده است.
در این چارچوب با به كارگیری بخش خصوصی بسیاری از آثار تاریخی كرمان كه سال های سال زنگار بی توجهی بر چهره داشتند مرمت شد و برخی نیز در دست مرمت هستند.
احیا و مرمت باغ فتح آباد كه چون مخروبه ای سالهای سال در نزدیكی شهر كرمان رها شده بود یكی از اقدامات مهم و تاثیرگذار در حوزه میراث تاریخی استان كرمان است.
مرمت خانه حاج آقاعلی رفسنجان به عنوان بزرگترین خانه خشتی جهان، ثبت 5 اثر تاریخی در زمره آثار جهانی، احیای باغ بیرم آباد، مدرسه حیاتی كرمانی و دهها اثر دیگر از جمله افتخارات كرمان در حوزه میراث فرهنگی است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كرمان نیز سال گذشته را در این استان با همت استاندار، بهار مرمت آثار تاریخی عنوان و بیان كرد: این استان با هفت اثر و پنج پرونده ثبت جهانی از نظر آثار به ثبت رسیده در فهرست میراث جهانی رتبه نخست را در كشور دارد.
محمود وفایی گفت: ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، روستای دستكند میمند، 3 قنات و كویر لوت به عنوان هفت اثر استان كرمان در قالب پنج پرونده در كمیته میراث جهانی یونسكو ثبت شده اند.
وی ادامه داد: روستای صخره ای میمند نیز تابستان سال گذشته و قناتها و كویر لوت تابستان سال جاری در اجلاس یونسكو به ثبت رسیده اند.
او اظهار كرد: كرمان پیشینه درخشانی در سطح ملی و فراملی دارد و در حال حاضر بیش از هفت هزار اثر شناخته شده و حدود 700 اثر ثبت ملی در این استان وجود دارد.
وفایی با بیان اینكه كرمان در عرصه های باستان شناسی و تاریخی بسیار قدرتمند است تصریح كرد: این استان بهشت باستان شناسی ایران به شمار می رود به طوری كه فقط در جنوب كرمان و در حوزه هلیل رود 400 كیلومتر مربع محوطه باستان شناسی وجود دارد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كرمان افزود: 31 كارگاه مشاركتی و 20 كارگاه با اعتبارات بخش دولتی به منظور مرمت آثار تاریخی در كرمان در حال فعالیت است.
وی تاكید كرد: در بخش كارگاه های مشاركتی تفاهم نامه ای بین اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و بخش خصوصی امضا و تعهدات طرفین مشخص شده و مبدع این اقدام اداره كل میراث فرهنگی كرمان است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان بیان كرد: اعتبارات دولتی كفاف مرمت تمام ابنیه تاریخی موجود در استان كرمان را نمی دهد لذا بخش خصوصی را در این راستا به كار گرفته ایم.
وی از مرمت و احیای باغ بیرم آباد با مشاركت آستان قدس رضوی، كاروانسرا و آب انبار حاج آقا علی توسط بنیاد توسعه موقوفات، بازار كرمان با مشاركت كسبه و شهرداری، حمام باغ لله توسط شهرداری كرمان به عنوان نمونه ای از اقدامات میراث فرهنگی در بخش مرمت آثار تاریخی با مشاركت بخش خصوصی نام برد.
وی گفت: گردشگری و صنایع دستی به دلیل ارزآوری خالص و اشتغالزایی می تواند یكی از محورهای اقتصاد مقاومتی محسوب شود.
وفایی افزود: هر گردشگر خارجی كه در استان كرمان اقامت می كند حدود 2 هزار دلار هزینه و حداقل یك شغل مستقیم و هفت شغل غیرمستقیم ایجاد می كند.
وی تاكید كرد: راه نجات از تكیه بر اقتصاد نفت، توجه به حوزه گردشگری است.
وی به مرمت ارگ بم و راین، بازار كرمان، كاروانسرای گنجعلیخان، قلعه دختر و اردشیر به عنوان پروژه هایی كه در طول سال قبل آغاز شده اند اشاره كرد.
وی از ساماندهی و مرمت بافت تاریخی ماهان و جوپار و قنوات این شهرها خبر داد و گفت: در مورد كاروانسرای وكیل منتظر رای دادگاه هستیم.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كرمان ادامه داد: این مكان سال ها در دست سرمایه گذار بوده و مشكل حقوقی كاروانسرای وكیل اخیرا با حمایت مسئولان استان كرمان در حال رفع است و در سال جاری این مكان تاریخی به بخش خصوصی واگذار می شود.
وی گفت: كاروانسرای گنجعلیخان نیز هم اكنون در حال مرمت است و بعد از اتمام عملیات مرمت به به نمایشگاه صنایع دستی تبدیل می شود.
وی به مرمت خانه های تاریخی خرم، امرالهی، خانه كریم نژاد و غیره در استان كرمان اشاره كرد و گفت: این اماكن نیز با مشاركت بخش خصوصی در حال مرمت است.
وی گفت: 20 كارگاه مرمتی در بافت و بناهای تاریخی استان قرار دارد كه پروژه های بازارهای استان، مجموعه گنجعلیخان، باغ شاهزاده، بافت های تاریخی جوپار و ماهان، ساماندهی و محوطه سازی قنات گوهریز جوپار و شش مخزن و بازار سردار را پوشش می دهند.
وفایی تاكید كرد: بخش خصوصی می تواند به منظور احیای آثار تاریخی به كمك میراث فرهنگی بیاید.
وی گفت: استان كرمان با همت دستگاه های اجرایی مختلف در بسیاری از بخش های بهسازی ابنیه تاریخی از سایر استانهای كشور جلوتر و این قابل تقدیر است.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان نیز گفت: بیش از 70 فقره مجوز ایجاد تاسیسات گردشگری با بیش از 18 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری از سال 92 تاكنون در این استان صادر شده است.
محمد جهانشاهی ادامه داد: این حجم سرمایه گذاری در مقایسه با سال های قبل از آن بیش از 26درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینكه ایجاد اشتغال نیز در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی استان كرمان از 2 هزار و 600 نفر در آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید به بیش از 3 هزار و 200 نفر رسیده است گفت: این مهم نیز رشد 25 درصدی دارد.
وی تصریح كرد: بیش از 20 پروژه با میانگین پیشرفت 50 درصد در استان كرمان در حال اجراست كه شامل شش هتل چهار و پنج ستاره در شهرستان های كرمان، جیرفت، رفسنجان و سیرجان است.
جهانشاهی به اجرای عملیات اجرایی 2 پروژه گردشگری بین المللی هنزاء رابر و خبر بافت اشاره و عنوان كرد: این طرح نیز با حجم سرمایه گذاری 13 هزار میلیارد ریال و با اشتغال شش هزار نفر در هفته دولت آغاز می شود.
وی گفت: 430 تاسیسات گردشگری در استان كرمان وجود دارد و قرار است كه این مقدار تا پایان سال جاری به 470 مورد افزایش یابد.
گزارش از نجمه حسنی - منتشركننده: حسین كریم زاده
3029/3028/1858
كرمان - ایرنا - تدبیرو همت برای حراست و حفظ میراث فرهنگی كهن كرمان با اهتمام و همت مسئولان این استان در چارچوب فعالیت دولت تدبیر و امید به ثمر نشسته است